Näkymättömät sankarit: Harrastamisen kalleus on haaste sekä seuroille että pelaajille

Muut Sarjat / Podcast
Jääkiekon harrastaminen kallistuu vuosi vuodelta.
Kuva © Getty Images
Jääkiekon harrastamisen kulut ovat kasvaneet vuosien varrella räjähdysmäisesti, kuten kaikki muukin koko yhteiskunnassa. Ongelma on tiedostettu, mutta siihen ei vielä ole ratkaisua. Aihe on edelleen ajankohtainen ympäri Suomea kaikissa eri ikäluokissa.

Jääkiekko on Suomen vetovoimaisin urheilulaji edelleen, vaikka kilpailijoita nouseekin koko ajan. Uhkaa kärkipaikan menettämiselle tuo myös harrastamisen kulujen jatkuva nouseminen. Toki nyky-yhteiskunnassa kaikki kallistuu kovaa vauhtia, mikä pakottaa ihmiset tekemään ratkaisuja vapaa-aikansa ja rahojensa suhteen.

Jäähallit ovat yhä useammin yksityisomistuksessa, eikä kuntien tuki pysty niiden kohdalla ojentamaan auttavaa kättään. Varsinkin lasten harrastamisen kohdalla varustemaksut saattavat nousta todella korkeiksi. Lapsi kasvaa kauden aikana ulos varusteistaan ja "sosiaalinen pakko" ohjaa vanhemmat ostamaan aina uutta ja "parasta" omalle tulevaisuuden pelaajalleen.

Pitkät pelimatkat ja varsinkin yön yli kestävät turnaukset muodostavat oman ison kulueränsä. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä laajemmalle alueelle sarjaohjelma joukkuetta kuljettaa. Turnaukset eivät ole pakollisia, mutta lähes kaikki joukkueet niitä haluavat käydä pelaamassa.

Jäämaksut ovat iso kulu erä juniorijoukkueiden budjeteista.
Kuva © Jarno Hietanen

Jääkiekkoliitto huomio!

Harrastamisen kalleuden yksi ongelmakohta tavallaan onkin se, että halukkaita ja maksukykyisiä on vielä tarpeeksi. Tämä puolestaan ajaa pienituloisten perheiden kohdalla hiljalleen tilanteeseen, jossa vaakakupissa painavat rahojen riittämättömyys ja lapsen halu harrastaa.

Joukkueiden rahoitusta pyritään yhä enemmän korjaamaan erilaisia yhteistyökumppaneita. Siinäkin suhteessa jääkiekko on saanut kilpailijoita, kun samalta yritykseltä on tukirahoja pyytämässä monen eri lajin joukkueet.

Syyttävä sormi voidaan osoittaa myös Jääkiekkoliiton suuntaan. Onko liitossa todella mietitty keinoja pudottaa harrastamisen kustannuksia? Ainakaan näkyviä toimenpiteitä ja ratkaisuja ei ole näkynyt. Liitossa ja alueiden palkkalistoilla on todella paljon palkattuja henkilöitä, joiden palkan harrastajat maksavat. Ongelma on sama kuin yritysmaailmassa, väliportaita ja "pikkupomoja" on liikaa. Onko laivasta tullut liian suuri ohjattavaksi? Eikö kippari pysty korkealla olevasta ohjaamostaan enää edes tiedostamaan mitä alemmissa kerroksissa todella tapahtuu?

Näkymättömät sankarit

Haukiputaan Ahmojen Joni Karjalainen oli vieraana Näkymättömät sankarit -podcastissa Mika Laakson haastattelussa. Jaksossa keskusteltiin pääasiassa jääkiekon harrastamisen kustannuksista. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tämän artikkelin liitetyn soitinlinkin kautta. Laakso on myös kirjoittanut tämän artikkelin alkupuolen, joka käsittelee jääkiekon harrastamisen kalleutta. Jakso äänitettiin 17. lokakuuta. Podcastin tuotannosta vastaa Elmeri Lindqvist. Musiikit jaksoon on luonut Aleksi Hiivala.

0.20 Joni Karjalainen
2.02 Edustukselta junioreille
6.08 Harrastusmaksut
8.50 Uudet vai vanhat varusteet?
10.32 Sähkökriisi
14.27 Matkustaminen
16.05 Sponsorit
21.29 Miesten edustus
26.13 Näkymätön sankari
28.40 Editin terveiset

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com

» Lähetä palautetta toimitukselle