Kierrosraportti: Vaasassa kahden hattutempun ja kolmen ulosajon ilta, SaiPa sivusi surullista ennätystä

LIIGA / Kierrosraportti
Uusi Liiga-viikko käynnistyi viiden ottelun voimin Tampereella, Oulussa, Lahdessa, Vaasassa ja Porissa. Sportin ja KalPan välisessä kamppailussa nähtiin kymmenen maalia, kolme ulosajoa ja kaksi hattutemppua, kun Porissa voittoon riitti yksi täysosuma.

Lukkoa ei tiukka ottelutahti haitannut – Steven Jandric koki kovia, mutta iski myös ratkaisevat maalit

Lukko saapui Tampereelle suoraan Sveitsistä, jossa se pelasi CHL:n ensimmäisen välieräottelun myöhään tiistai-iltana. Otteissa ei väsymys näkynyt, kun Lukko oli kaksi viimeistä erää selkeä herra Tampereella. Steven Jandric iski voittomaalin jatkoajalla.

Ilves vei kotonaan ottelun jatkoajalle, vaikka tiistaina CHL-ottelussa Sveitsissä pelannut Lukko hallitsi etenkin ottelun kahta jälkimmäistä erää. Steven Jandric nousi ottelun avainpelaajaksi, kun ensin hän tasoitti oudolla tavalla ottelun ja myöhemmin jatkoajalla hänen lavastaan syntyi 3–2-voittomaali.

AVAINTAPAHTUMAT
Ilves pääsi iskemään nopean johtomaalin heti ensimmäisessä vaihdossa, kun alle 20-vuotiaiden kisoista kotiutunut Jani Nyman laittoi kiekon ohi maalillaan haparoineen Christopher Gibsonin. Avauserän raumalaiset olivat hieman jäljessä, mutta varsinaisesti ei tiistai-iltana pelattu CHL-ottelu otteissa näkynyt.

Lukko hallitsi täysin toista erää, kunnes merkittäväksi tapahtumaksi nousi Ilveksen ylivoimamaali. Joona Ikoselle pelattiin kiekko tuttuun paikkaan, ja hyökkääjä tälläsi tamperelaiset johtoon erän ensimmäisestä kunnon maalipaikasta. Lukko kuitenkin käytti paikkansa maalipörssin kärkisijoille nousseen Sebastian Revon johdolla.

Raumalaisille on aiemminkin kauden aikana ollut tyypillistä runsas laukominen ilman tulosta. Useampaan otteeseen joukkue on luonut vastustajaa enemmän maaliodottamaa, mikä kävi toteen myös Tampereella. Lukko vietti hyökkäysalueella peräti seitsemän minuuttia enemmän kuin kotijoukkue, ja paikkoja oli lisämaaleihin, mutta varsinainen peliaika ei tuonut mukanaan ratkaisua.

Jatkoajalla esiin nousi tuttu nimi, kun Jandric neppasi kiekon Tarmo Reunasen oivasta syötöstä maaliin. Jandricin nimiin meni myös Lukon tasoitusmaali toisesta erästä, kun kiekko kimposi hyökkääjän kasvoista maaliin. Kanadalaishyökkääjä on pelannut nyt Raumalla yhdeksän ottelua tehden kuusi maalia.

MAALINTEKIJÄT
0.15 1–0 Jani Nyman (Palve, Suomi)
29.59 2–0 Joona Ikonen (Lancaster, Stránský) yv
31.25 2–1 Sebastian Repo (Mattila, Piipponen)
39.57 2–2 Steven Jandric (Reunanen, Repo)
61.37 2–3 Steven Jandric (Reunanen, Tieksola)

MAALIODOTTAMA
Ilves 1,45 – 3,05 Lukko

Jukurit jatkoi nousukiitoaan hirmuvireisen Puistolan johdolla ja teki eroa Kärppiin sarjataulukossa

Oulussa kohtasivat sarjataulukon neljännellä sijalla tasapisteissä olleet Kärpät ja Jukurit. Mikkeliläisryhmä löi kapuloita Kärppien rattaisiin viemällä pisteet lukemin 1–3.

Patrik Puistola venytti pisteputkensa jo kahdeksaan otteluun Jukurien voittaessa Kärpät Oulussa lukemin 1–3. Jukurit karkasi voitolla kolmen pisteen päähän sarjataulukon neljännellä sijalla.

Maalittoman avauserän jälkeen Jukurit tuli pirteällä ilmeellä toiseen erään, ja kahdeksan ottelun pisteputkessa 14. pisteensä iskenyt Puistola avasi illan maalihanat.

Jukurit karkasi kahden maalin johtoon vain viisi minuuttia myöhemmin Linus Nässénin maalilla. Ottelussa lyötiin selvästi isompi vaihde silmään, kun Joonas Kemppainen katkaisi Kärppien nihkeän putken isäntien avausmaalilla. Osuma oli kolmas kahdeksan ja puolen minuutin sisällä.

Isäntien loppukiri jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Jarkko Immonen iski kauden neljännen maalinsa yhdeksän minuuttia ennen loppua. Otteluun lainapestinsä HIFK:sta päättävä Tomi Karhunen otettiin kahteen otteeseen vielä pois maaliltaan Kärppien hakiessa kavennus- ja tasoitusmaaleja, mutta Jukurit pysyi lujana ja nappasi kolmannen peräkkäisen voittonsa oululaisista.

Tappio oli oululaisille toinen peräkkäinen viiden ottelun voittoputken jälkeen. Samaisella ajanjaksolla Jukurit on myös voittanut viisi ottelua ja hävinnyt kaksi.

25.05 0–1 Patrik Puistola (Peltomäki, Huuhtanen)
30.01 0–2 Linus Nässén (Larsen)
33.36 1–2 Joonas Kemppainen (Koivunen)
50.50 1–3 Jarkko Immonen (Piitulainen)

Kärpät 2,14 – 2,57 Jukurit

Tahmea tapaaminen turhautti Porissa – avausmaali ratkaisi jatkoaikavoiton HIFK:lle

Ässät ja HIFK tahkosivat 63 minuuttia ilman maalia Isomäessä. Ratkaisevan osuman jatkoajalla iski Julius Nättinen.

HIFK saalisti lisäpisteen Isomäen illasta jatkoajan jälkeen joukkueiden pelattua 63 minuuttia ilman maalia. Pataverkkoon voittomaalin niittasi Julius Nättinen. Ottelu oli joukkueiden kauden kolmas kohtaaminen, ja voitto Ässistä oli helsinkiläisille kauden ensimmäinen.

Isomäen alkulämmöillä nähtiin jo kauan odotettu näky, kun HIFK-paitaan kesällä siirtynyt Leo Komarov palasi Liiga-jäille harjoituskaudella kärsityn jalkavamman jälkeen. 34-vuotias hyökkääjä ei kuitenkaan pukenut vielä otteluun, mutta hänen odotetaan debytoivan perjantaina Jyväskylässä.

Ottelu alkoi aktiivisella hyökkäyspelillä kummassakin päässä, mutta maaleilla torjuneet Niklas Rubin ja Roope Taponen napsivat torjuntoja toisensa perään. Ässät laukoi erässä jopa 24 kertaa, joista 15 päin maalia. Kaudella vielä ilman maalia pelaava Will Graber laukoi avauserässä ylärimaan, mutta kiekko ei jenkkihyökkääjän harmiksi päätynyt maaliin saakka.

Ensimmäiset merkittävät tapahtumat ottelussa nähtiin puolen välin jälkeen, kun Dylan Fabren sivuverkkoon osunut laukaus pomppi maaliviivalle, josta HIFK-puolustus siivosi sen pois. Tilanne käytiin tarkistamassa videolta, jossa todettiin kiekon jääneen helsinkiläisittäin maaliviivan paremmalle puolelle.

Vain puolitoista minuuttia myöhemmin ensimmäistä peliään alle 20-vuotiaiden MM-kisoista saapumisensa jälkeen pelannut Lenni Hämeenaho kamppaili Teemu Tallbergin kanssa laidan vieressä. Hämeenaho osui Tallbergia kasvoihin mailallaan, ja tuomaristo palasi videotarkastuspisteelle.

Hämeenaholle tuomittiin tilanteesta 2+2-minuutin rangaistus. HIFK ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään pitkää ylivoimaansa, ja toiselle erätauolle suunnattiin yhä maalittomassa tasatilanteessa. HIFK laukoi erässä peräti 23 kertaa, Ässät vain yhdeksän kertaa.

Maalittomuus alkoi selkeästi turhauttamaan kumpaakin joukkuetta, kun päätöserässä vihellettiin neljä rangaistusta. Illan teeman mukaisesti rangaistukset eivät tarjonneet yhtään ylivoimaosumaa.

Jatkoajalla nähtiin muutama laadukas paikka kummassakin päässä, kunnes Luke Martinin näyttävä esityö ja tarjoilu takatolpalle Nättiselle toi lisäpisteen vieraskiertueella olevalle HIFK:lle.

63.05 0–1 Julius Nättinen (Martin, Lehterä)

Ässät 3,25 – 2,34 HIFK

Pelicans jätti kolme pistettä Lahteen – Johan Gustafssonille ensimmäiset minuutit Pelicansin maalilla

Pelicans otti neljännen peräkkäisen voittonsa kaataessaan SaiPan Lahdessa. SaiPa on nyt pelannut 22 peräkkäistä ottelua ilman varsinaisen peliajan voittoa, mikä sivuaa TPS:n nimissä olevaa Liigan ennätystä kaudelta 2014–15.

Kuusi aikaisempaa otteluaan hävinnyt SaiPa joutui jälleen taipumaan, kun Pelicans jatkoi voittoisaa jaksoaan kotiyleisön edessä. Pelicans sai otteluun paljon vahvistuksia sairastuvalta ja vaisun avauserän jälkeen joukkue meni vahvemman materiaalin turvin menojaan.

Pelicansin ja SaiPan välinen avauserä oli kaksijakoinen. Kotijoukkue Pelicans hallitsi enemmän kiekkoa ja pystyi pitämään sitä enemmän hyökkäysalueella. Vierailija SaiPa kuitenkin puolusti keskustaa erinomaisesti ja oli itse hyökätessään vaarallinen. SaiPa vei avauserän maalipaikat 4–1.

Avauserän epäonnensoturi oli Pelicans-vahti Jasper Patrikainen, joka loukkaantui SaiPan suoran hyökkäyksen päätteeksi ja joutui poistumaan tämän jälkeen pukukopin puolelle. Lahtelaisten tuore 31-vuotias vahvistus Johan Gustafsson pääsi tilanteen seurauksena pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa Pelicansin maalilla.

Toinen erä oli sitten selvästi kotijoukkueen näytöstä. Pelicans viimeisteli toisessa erässä kaksi maalia tasaviisikoin sekä yhden osuman ylivoimalla. Puolustaja Filip Král suoritti erityisen hyvin, sillä tšekkipuolustajan lavasta syntyi kaksi maalia. SaiPan ainokaisesta vastasi Valtteri Ojantakanen. Ojantakasen maalin syötti vahvaa peliä pelannut Jonne Tammela, joka oli alustanut aiemmin jo kaksi laadukasta maalipaikkaa.

Päätöserän ensimmäinen kymmenminuuttinen aaltoili päästä päähän ja molemmilla oli omat maalipaikkansa, mutta lisämaaleja ei nähty. Jälkimmäinen kymppi eteni SaiPan painostaessa ja Pelicansin suojellessa johtoaan. SaiPa onnistui luomaan erinomaisen maalipaikan kavennusmaalia varten noin seitsemän minuuttia ennen loppua, mutta mainiosti maalilla esiintynyt Gustafsson piti Pelicansin kahden maalin johdossa.

Viisi ja puoli minuuttia ennen loppua SaiPa pääsi illan ensimmäiselle ylivoimalleen hakemaan kavennusmaalia. Ylivoima tuotti useamman hyvän maalipaikan, mutta Gustafssonin torjuntojen lisäksi myös ylärima oli lahtelaisten puolella.

Lopulta Pelicans sinetöi voittonsa iskemällä loppuhetkillä vielä kaksi maalia, joista toinen syntyi SaiPan pelatessa ilman maalivahtia ja loppulukemiksi merkattiin 5–1.

24.22 1–0 Lars Bryggman (Lasch, Schnarr)
29.44 1–1 Valtteri Ojantakanen (Tammela, Moro)
30.57 2–1 Filip Král (Lasch, Bryggman)
35.23 3–1 Filip Král (Lasch, Schnarr) yv
56.59 4–1 Luboš Horký (Tyrväinen, Jordán) tm
59.29 5–1 Toni Utunen (Vilén, Jämsen)

Pelicans 3,19 – 1,98 SaiPa

Sport voitti kahden hattutempun ja kolmen ulosajon ottelun

Toiseen erään Sport-maalille vaihdettu Rasmus Reijola torjui lähes kaiken ja sai jopa syöttöpisteen tyhjään maaliin tehtyyn voitto-osumaan.

Sportin ja KalPan kohtaamista värittivät toistuvat jäähyjen videotarkistukset, kolme ulosajoa ja molemmilta joukkueilta hattutemppu sekä maalivahdin vaihto.

Toisen erän alkupuolella KalPan Aleksi Klemetillä oli mainio paikka lisätä joukkueensa johtoa kahteen maaliin ja omaa pistesaldoaan jo neljään. Maali jäi tekemättä, ja vastahyökkäyksestä Sportin Atro Leppänen tasoitti ja Klemetti sai jalkapyyhkäisystä viiden minuutin jäähyn ja pelirangaistuksen.

Alle minuutti tasoituksesta Sport siirtyi toista kertaa ottelussa johtoon, mutta enempää osumia viiden minuutin ylivoimalla ei nähty. Sportin kultakypärä Simon Hjalmarsson kuitenkin täydensi hattutemppunsa toisen erän lopulla. Kasper Simontaival toi omalla hattutempullaan KalPan kolmannessa erässä maalin päähän.

Sportin Theodor Johnsson ja Zack Hayes ottivat kolmannessa erässä viiden minuutin jäähyt – ensimmäinen pitkä ylivoima jäi kuitenkin tuloksettomaksi ja jälkimmäistä KalPa häiritsi peräti kahdella omalla jäähyllään. Sport löi loppunumerot tyhjiin, kun Rasmus Reijola oli torjunut Matyáš Kantnerin avopaikan.

5.19 1–0 Viljami Nieminen (Stråka, Riska)
6.14 1–1 Aleksi Klemetti
13.23 1–2 Kasper Simontaival (Klemetti, Rissanen)
14.46 2–2 Simon Hjalmarsson (Suhonen, Leppänen) yv
15.04 2–3 Kasper Simontaival (Klemetti, Rissanen)
25.06 3–3 Atro Leppänen (Nieminen, Riska) vt
26.01 4–3 Simon Hjalmarsson (Holmström, Stålberg) yv
36.41 5–3 Simon Hjalmarsson (Mattson, Holmström)
50.39 5–4 Kasper Simontaival (Mäenpää, Rissanen)