Kierrosraportti: Sportin ykkösketju hurjasteli Ilveksen kumoon Tampereella

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
22.10.
2023
Liigassa pelattiin ensimmäinen kauden kahdesta sunnuntain ottelusta, kun Ilves isännöi Sportia Nokia-areenalla. Keskinäisissä otteluissa Ilves oli voittanut neljä edellistä, mutta nyt oli Sportin vuoro. Tappio antoi Ilvekselle samalla ikävän merkkipaalun.

Vaasalaisille kuuden pisteen viikonloppu

Sportille viikonloppu oli voittoisa, kun se nappasi kaksi kolmen pisteen voittoa putkeen. Sunnuntaina Ilves kaatui lukemin 4–2. Vaasalaisten voitto Ilveksestä oli ensimmäinen sitten lokakuun 2022. Ilves koki ottelussa sen 1000. runkosarjatappionsa.

Tampereella nautittiin harvinaisesta sunnuntain ottelusta, kun lauantaina lukemin 7–2 KalPan voittanut Sport saapui Tampereelle. Hyvä vire jatkui myös sunnuntaina ainakin ensimmäisessä erässä, kun vierasjoukkue vyöryi maalille jatkuvasti, eikä Ilves meinannut päästä kontrolloidusti pois omalta alueeltaan.

Avausmaalikin syntyi vaasalaisten ylivoimalla vain minuutin pelin jälkeen, kun Jens Lööke iski kauden viidennen täysosuman. Toinenkaan maali ei ollut kaukana, mutta pikkuhiljaa ykköstorjujan paikan Ilveksessä napannut Jonas Gunnarsson oli hereillä.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän sai Ilves dieselkoneitaan käyntiin. Paikoille se ei kuitenkaan päässyt ennen kuin Petr Kodýtek iski kauden kymmenennen maalinsa ja nousi maalipörssissä jaetulle kärkipaikalle Lukon Sebastian Revon kanssa.

Toinen kaksikymppinen käynnistyi kotijoukkueen osalta vahvemmin. Se piti kiekkoa, karvasi aktiivisesti eikä antanut kiekkokontrollia vaasalaisille. Pelaaminen tuotti tulosta, kun myös Ilves osui illan ensimmäisestä ylivoimastaan. Maalintekijänä kunnostautui Eemeli Suomi.

Ilves voitti kaksinkamppailuja ja onnistui rakentamaan maalipaikkoja tilanteista, jotka näyttivät jo kuihtuvan kasaan. Tästä huolimatta Sport pääsi kuin varkain tasoihin vain 22 sekuntia Ilveksen johtomaalin jälkeen. Zach Hayes pääsi yllättämään Gunnarssonin ja iski Liiga-uransa avausmaalin.

Toinen erä ei enempää maaleja tarjonnut. Sport joutui luopumaan kiekosta helposti ja Ilves pääsi helposti alueelle yksilöiden vahvojen esitysten myötä. Vaasalaiset joutuivat puolustuskannalle iskien kiekkoa maalille lähinnä yksittäisistä vastahyökkäyksistä.

Kolmannen erän alussa nähtiin tunteita kuumentanut tapahtumaketju, kun Hayesille vihellettiin kahden minuutin estämisrangaistus. Vihellyksen jälkeen kanadalaishyökkääjä aloitti painit Juuso Könösen kanssa, ja Hayes tiputti hanskansa kesken nyrkkihipan. Tuomaristo katsoi aiheelliseksi ajaa Hayesin ulos ottelusta samalla, kun Könönen selvisi tilanteesta 2+2 minuutin rangaistuksella.

Erässä verkkoa heiluttivat ainoastaan vaasalaiset, kun Sport iski ratkaisevat kaksi maalia. Simon Hjalmarsson juonitteli upean valelaukauksen avulla Sportin johtoon alle kolme minuuttia ennen loppua ja Lööke iski illan toisellaan tyhjään rysään loppulukemat. Sportin ykkösketju oli vireessä, sillä ykköshyökkäystrio keräsi yhteensä tehot 3+6, joista Hjalmarsson nappasi 1+3.

Ilves yritti vielä kavuta tasoihin, mutta Sport ei antanut yhtään ilmaista tilaa. Ilves ei saanut pitkiä hyökkäysalueen ralleja aikaiseksi, minkä lisäksi syötöt lipsuivat lapojen ohitse. Ilves sai myös ylivoimaa, mutta joukkue ei ollut valmis Sportin aktiiviseen alivoimaan, joka on toiminut parhaiten Liigassa tähän mennessä.

Kummankin joukkueen kausi jatkuu keskiviikkona, kun Ilves matkustaa Kouvolaan KooKoon vieraaksi ja Sport isännöi Lukkoa.