Kierrosraportti: SaiPalle arvokas vierasryöstö Lahdesta, Tappara päätti TPS:n lisäpisteputken

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Ari Lehtola lehtolaari
Perjantai-ilta tarjosi poikkeuksellisesti vain kaksi Liiga-ottelua Turussa ja Lahdessa. Voittajiksi nousivat vierasjoukkueet Tappara ja SaiPa.

SaiPalle tärkeä vierasvoitto Lahdesta

SaiPa onnistu voittamaan Pelicansin voittomaalikilpailuun asti venyneessä ottelussa loppulukemin 3–4. Vieraiden voiton takuumiehinä häärivät voittomaalin iskenyt Janne Naukkarinen ja kolme syöttöpistettä saalistanut Antoine Morand.

Pelicansin tehokas avauserä ei riittänyt, kun SaiPa kampesi itsensä kolmannessa erässä tasoihin kahteen otteeseen. Voittomaalikilpailuun asti venyneessä ottelussa ratkaisijan viitan itselleen otti SaiPan 3–3 tasoituksesta vastannut Janne Naukkarinen ollessaan ainoa onnistuja.

Lähtökohdat

Illan ottelussa oli jaossa molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeitä pisteitä. Alavireisesti kauden aloittanut Pelicans osoitti jo piristymisen merkkejä lokakuun puolessa välissä, mutta viidestä viimeisestä ottelustaan joukkue oli onnistunut voittamaan ainoastaan kaksi. Sarjan häntäpäätä pitävän SaiPan saldo puolestaan viidestä viimeisestä ottelusta oli yksi voitto ja yhteensä viisi pistettä. Vieraat lähtivät illan otteluun ilman keskushyökkääjä Otto Hokkasta.

Avaintapahtumat

Ylivoiman tehottomuudesta kärsinyt kotijoukkue Pelicans onnistui ottelun avauserässä kahteen otteeseen. Maaleista jälkimmäinen syntyi nimenomaan ylivoimalla Patrik Carlssonin toimesta, mikä vapautti joukkueen hyökkäyspään pelaamista. Myös SaiPalla oli omat paikkansa ensimmäisessä erässä, mutta Jussi Olkinuoran vakuuttavat torjunnat pitivät vieraiden maalisarakkeen nollassa.

Joukkueiden pelaamisesta paistoi erityisesti ensimmäisessä ja toisessa erässä heikon alkukauden aiheuttama epävarmuus, sillä kumpikaan ei onnistunut luomaan pidempiä painostusjaksoja hyökkäysalueelle ylivoimatilanteita lukuun ottamatta. Päätöserässä ailahtelevasti läpi ottelun pelannut Pelicans menetti johtonsa kahteen otteeseen, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

Lukuisista maalipaikoista huolimatta jatkoajallakaan ei nähty maaleja, joten ottelu venyi voittomaalikilpailuun asti, jossa ainoa onnistuja oli SaiPan Janne Naukkarinen. Näin ollen kaksi pistettä matkasi vieraiden mukana Lappeenrantaan.

Maalintekijät:

10.49 1–0 Michal Jordan (Hirvonen, Roine)

Pelicans 4,70 – 3,14 SaiPa

Jatkoaika käyttää raporteissaan Liigadatan maaliodottamaa.

Anton Levtchi nousi voittomaalikilpailussa Tapparan sankariksi

Turun perjantai-illassa alavireinen TPS kohtasi Tapparan. Tapahtumarikas kamppailu ratkesi vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Voittomaalikilpailussa Tapparan taito oli turkulaisille liikaa.

TPS ja Tappara tarjosivat viihdyttävän ottelun yli 6000-päiselle turkulaisyleisölle. Tappara nappasi lopulta kaksi pistettä voittomaalikilpailussa lukemin 3–2.

Ottelun tuloksesta huolimatta illan suurin tähti oli TPS-vahti Noa Vali, joka venyi kiekon tielle 26 kertaa.

Kenties perjantain seuratuin kenttäpelaaja oli SHL:stä Turkuun saapunut Lukas Wernblom. Tuore hankinta pelasi Palloseuran kolmosketjussa yhdessä Linus Fröbergin sekä Aidan Dudasin kanssa.

23-vuotiaan hyökkääjän kotiavaus oli varsin kesy. Hän pääsi pelaamaan myös ylivoimalla, mutta panos hyökkäyspeliin jäi olemattomaksi. Voittomaalikilpailussa tuore hankinta onnistui.

Lähtökohdat

Palloseuralla oli otteluun lähdettäessä alla vaikea lokakuu sillä turkulaiset eivät voittaneet koko kuussa yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Päävalmentaja Tommi Miettinen sai perjantain otteluun paljon kaipaamaansa leveyttä, kun SHL:stä Turkuun siirtynyt Lukas Wernblom debytoi kotiyleisön edessä. Alkukauden komeetta Emil Hemming teki Wernblomille tilaa kokoonpanossa. Viime viikkoina huikeita otteita esittänyt Vali jatkoi Palloseuran maalilla..

Sarjakärki Tappara oli voittanut seitsemän kymmenestä viime ottelusta ennen viime viikkoa, kun kirvesrinnat kaadettiin kolmesti peräkkäin. Kokoonpanomuutoksia Rikard Grönborg ei tehnyt keskiviikon voitokkaasta Lukko-ottelusta tehnyt kuin yhden. Nicholas Baptiste ei matkustanut Turkuun loukkaantumisen takia, ja Jeremi Tammila otti hänen paikkansa kokoonpanossa. Ykkösketjuun Baptisten tilalle nousi Philip Granath.

Ottelun avauserä oli selvästi Tappara-merkkinen. Kirvesrinnat pelasivat vahvaa viisikkopeliä, ja pehmeästi kaksinkamppaillut TPS oli köysissä. Palloseura paransi peliänsä erän loppua kohti, mutta vain Valin huipputorjunnat pitivät erän maalittoman.

Tappara oli terävä myös toisen erän alussa, ja lopulta tulikuuma Nick Halloran iski ottelun avausmaalin. TPS pääsi ylivoimalla otteluun mukaan, kun soturin lailla taistellut Aarne Talvitie runnoi isännät tasoihin.

TPS paransi toisessa erässä hyökkäyspelaamistaan, mutta Tappara pääsi jatkuvasti vaarallisille paikoille. Loistavasti torjunut Vali sai TPS-kannattajat innostumaan jatkuvien torjuntojen seurauksena. Päätöserään lähdettiin 1–1-tasatilanteesta.

Päätöserän avauskympillä kirvesrinnat olivat useasti lähellä johtomaalia, mutta sisukas TPS-puolustus yhdistettynä Valiin estivät vieraiden aikeet. Lopulta vieraat siirtyvät johtoon ylivoimalla, kun maalinedustapelaaja Veli-Matti Savinainen onnistui maalinteossa. TPS ei maalista masentunut, vaan heti seuraavassa vaihdossa isäntien Vili Munkki laukoi tarkalla rannelaukauksella 2–2-tasoituksen.

TPS-kapteeni Juhani Jasu oli ottelun loppupuolella räjäyttää kotiyleisön, mutta kokenut sentteri ei onnistunut yllättämään läpiajosta Tappara-vahti Christian Heljankoa. Jatkoerässä riitti draamaa. Otto Somppi sai estämisrangaistuksen kyseenalaisen tilanteen seurauksena. Tilanteessa Tappara-valmennus kävi todella kuumana.

TPS ei käyttänyt saumaansa jatkoerässä. Sompin rangaistuksen aikana Palloseuralla oli mahdollisuus napata ekstrapiste, mutta ylivoima oli liian hidasta ja mielikuvituksetonta. Ylivoimapelissä suuri rooli oli Petrus Palmulla, jonka panos jäi ottelussa sangen laihaksi.

Voittomaalikilpailussa Tappara nappasi lisäpisteen perjantai-illan trilleristä kultakypärä Anton Levtchin osumalla.

24.41 0–1 Nick Halloran (Rauhala, Manninen)
31.28 1–1 Aarne Talvitie (Nurmi, Palmu) yv
49.20 1–2 Veli-Matti Savinainen (Kemiläinen, Levtchi) yv
50.19 2–2 Vili Munkki (Jürgens, Munkki)
65.00 2–3 Anton Levtchi vl