Kierrosraportti: Murskaava Ässät ja Kärpät nollannut Vali keskiviikon kierroksen puheenaiheita

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigassa pelattiin keskiviikkoiltana viisi ottelua. Kierroksen suurimmiksi puheenaiheiksi nousivat Noa Vali ja Ässien murskavoitto Tapparasta.

Tapparalle murskatappio – Ässät-kapteeni juhli merkkipaaluaan maalilla

Ässät haki sarjakärki Tapparalta selvän 6–2 voiton. Ottelu oli porilaisille erityinen, sillä joukkueen kapteeni Jesse Joensuu ylitti 300 Liiga-ottelun rajan.

Ottelu alkoi porilaisten kannalta suosiollisella tavalla, kun vajaan minuutin jälkeen kanadalaispuolustaja Martin Lefebvre laittoi kiekon ohi Christian Heljangon. Ässät lisäsi johtoaan Heljangon hukattua kiekon ja Kasperi Ojantakasen oli helppoa laittaa pikkumusta paluukiekosta maaliin. Otto Somppi löi pomppivan kiekon ohi Niclas Rubinin ja kavensi ottelun 1–2.

Ässät-kapteeni Jesse Joensuu juhlisti 300 ottelun rajapyykkiään tekemällä 1–3-maalin ensimmäisen erän viimeisillä minuuteilla. Lähes heti perään Tapparan puolustus oli aivan pihalla ja jätti tulikuuman Lenni Hämeenahon yksin maalin edustalle. Tulokastähti laukoi porilaiset 1–4-johtoon.

Toisessa erässä Ässät pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Hämeenaho syötti ja Eemil Erholz sai laittaa pelin lukemiin 1–5. Tämä riitti Heljangolle ja maaliin luisteli Eetu Randelin. Ässien ensimmäinen ylivoima tuotti hedelmää ja Dylan Fabre siirsi Randelinin torjunnasta kimmonneen kiekon maaliin.

Kolmannen erän puolivälissä Tapparan Nick Baptiste otti 2+2-minuutin jäähyn. Erikoistilanne päätti Tapparan takaa-ajoyrityksen ja ratkaisi ottelun porilaisille. Ottelun viimeisillä minuuteilla Tapparan Valtteri Kemiläinen vielä kavensi ottelun 2-6, mutta tämä oli laiha lohtu isännille.

Kummallakin joukkueella on seuraavaksi luvassa derbyottelu. Tapparaa odottaa kauden toinen Tampereen paikallisottelu perjantaina Ilveksen isännöimänä. Ässät aloittaa kahden Satakunnan derbyn viikonlopun isännöimällä Lukkoa niin ikään perjantaina.

Maaliodottama:
Tappara 1,40 – 2,27 Ässät

Noa Vali nollasi Kärpät hunajantahmeassa jatkoaikavoitossa

TPS kaatoi Kärpät jatkoaikavoitollaan lukemin 1–0. Palloseuran sankariksi nousi 18-vuotias Noa Vali, jolle ottelu oli Liiga-uran toinen ja ensimmäinen kotona.

TPS ja Kärpät kohtasivat Turussa. Kyseessä oli nuorten maalivahtien kaksintaistelu, sillä Kärppien tolppien välissä aloitti 19-vuotias Niklas Kokko ja TPS:n maalilla uransa toista Liiga-ottelua pelaava Noa Vali.

Pahvia syötiin, puuta pureksittiin ja päätä hakattiin betoniin kolme erää maalitta ja TPS:n ja Kärppien keskinäisille kohtaamisille tyypillisesti ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Joukkueiden edeltävistä kuudesta ottelusta neljä olivat ratkenneet vasta jatkoajalla. Ramses II:n Villieläin pauhasi jäähallin kaiuttimista ja pelaajat valmistautuivat aloittamaan ylityönsä.

Linus Fröberg oli lopulta se harmaan keskeltä erottuva pieni kimalle, joka osui samaan aikaan sekä ohi maalivahdista että tolppien väliin ja yläriman alapuolelle. Tyytyväiset katsojat suuntasivat hallin käytäville ja TPS sai neljän ottelun mittaisen tappioputkensa poikki.

Valille kyseessä oli suuri ilta, sillä hän pelasi sekä Liiga-uransa ensimmäisen voiton että nollapelin. Ratkaisumaalin syöttivät Petrus Palmu ja Ruben Rafkin.

− Joukkue pelasi puolestani tänään, kommentoi 16 kertaa ottelussa torjunut Vali C Moren haastattelussa.

TPS matkustaa jo huomiseksi Lahteen nousukiitoisen Pelicansin vieraaksi. Kärpät palaa kotiin perjantaiksi, jolloin se isännöi HPK:ta. Joukkueet kohtaavat kolmessa peräkkäisessä ottelussa.

TPS 1,94 – 1,99 Kärpät

Mäntykiven tehoilta löi kapuloita KooKoon rattaisiin

Ilves vieraili Kouvolassa KooKoon vieraana ja oli tyly vieras vieden pisteet kotiin lukemin 0–4.

Ilves matkasi Kouvolaan KooKoon vieraaksi. Kahina matkan määränpäässä alkoi Ilveksen kannalta suotuisasti, sillä KooKoon verkko venyi avauserässä kolmeen otteeseen. Joona Ikonen teki ottelun ensimmäisen maalin KooKoo-häkin lähialueelta ja syötti seuraavan Šimon Stránskýlle.

Stránský taas seurasi Ikosen esimerkkiä ja kirjautti ensimmäisen syöttöpisteen Ilveksen kolmanteen osumaan. Vieraiden kolmas maali oli Matias Mäntykiven taidonnäyte, kun hän puski laitaa pitkin läpi ja ampui kiekon tarkasti takayläkulmaan.

Ottelun toinen erä oli maaliton ja kolmannessa Ilves karkasi jo neljän maalin karkumatkalle. Mäntykivi osui Oula Palveen syötöstä puiden väliin jo toista kertaa peräkkäin ja näin Ilves avasi tilinsä myös ylivoimalla. Ottelu päättyi lopulta Ilveksen 0–4-vierasvoittoon ja kissapedot ansaitsivat paikan sarjataulukon toisena KooKoon pudotessa kahdeksanneksi.

Erityismaininnan ansaitsi Ilveksen Dominik Mašín, joka syötti 39 kertaa ja löysi joukkuekavereidensa lavat sadan prosentin tarkkuudella.

KooKoo matkustaa lauantaiksi Lappeenrantaan, jossa SaiPa isännöi kauden kolmatta Kaakon derbyä. Ilves isännöi perjantaina Tapparaa kauden toisessa Tampereen paikallisottelussa.

KooKoo 1,18 – 2,05 Ilves

HIFK jyräsi SaiPaa, mutta tehottomuus vei pisteen

Helsinkiläiset olivat ottelussa vahvasti niskan päällä, mutta ratkaisua piti hakea jatkoajalta saakka.

Syyskauden klassikon ensiminuutit tanssittiin HIFK:n asettamaan tahtiin. Pelin päästessä enemmän vauhtiin sai myös SaiPa tuntumaa Nordiksen jäähän. Molemmat joukkueet saivat paikkansa maalintekoon, mutta vielä tulostaulu jäi nollille läheltä piti -tilanteista huolimatta.

Toisessa erässä HIFK pääsi näyttämään isännän otteita, kun se onnistui pitämään tasaviisikoin kiekon SaiPa-alueella jopa kaksi ja puoli minuuttia putkeen. Pian tämän jälkeen onnistui HIFK kuluttamaan jäätä vieraspäädyssä vielä noin puolentoista minuutin ajan. Tästä huolimatta kiekko ei mennyt ohi SaiPa-vahti Kari Piiroisen.

Toinen erä sujui lähestulkoon yksinoikeudella SaiPan puolustusalueella. Lappeenrantalaiset osoittivat puolustuspään sisukkuutta ja helsinkiläiset hyökkäyksen tehottomuutta, minkä myötä avausmaali jäi vielä odottamaan itseään.

Kolmaskaan erä ei tarjonnut kummallekaan joukkueelle maalia, vaan tasaisen väännön myötä ottelu ratkaistiin varsinaisen peliajan jälkeen. Ottelu ratkesi lopulta jatkoajalla Kristian Vesalaisen ujuttaessa kiekon tylysti rangaistuslaukauksella Piiroisen selän taakse.

HIFK:lle kertyi koko ottelussa aikaa hyökkäysalueella yhteensä 23.08 minuuttia ja SaiPalle 11.13 minuuttia.

HIFK matkustaa perjantaiksi JYPin vieraaksi Jyväskylään, jossa punanutut eivät ole voittaneet sitten helmikuun 2021. SaiPa isännöi lauantaina KooKoota kauden kolmannessa Kaakon derbyssä.

HIFK 2,68 – 1,50 SaiPa

Nihkeästi pelannut raumalaisryhmä jäi ylväästi liitävän Sportin varjoon Kuparisaaressa

Sport jatkoi voitokasta liitoaan, kun se voitti nihkeää vaihetta kaudessaan tarpovan Lukon. Atro Leppäsen soolomaali avasi vaasalaisten maalihanat, joilla irtosi 4–1 voitto kotiyleisön edessä.

Vaasalaisten positiivinen vire jatkui myös kotiottelussa raumalaisia vastaan. Sport oli joukkueista selvästi nälkäisempi ja ansaitsi voittonsa. Vieraiden vaikeat ottelut jatkuivat puolestaan Vaasassa.

Avauserän alku oli vaasalaisten hallinnassa. Ensimmäinen erinomainen tontti siunautui Sportin Sebastian Stålbergille, joka pääsi aivan vapaasti nokikkain Samuel Harveyn kanssa, viimeistely vain osui tolppaan. Kotijoukkue pääsi vielä kokeilemaan Brayden Burken jäähyn aikana ottelun avausosumaa, mutta Lukko selvitti tämän ongelmitta.

Ensimmäinen maali saatiin, kun Lukko iski alkutahdit ottelulle. Osumasta vastasi kaksosista Ponthus Westerholm, joka vei tilanteessa Miroslav Svobodaa täysin ja upotti kauden neljännellä maalinsa etukulmasta. Lukon vahva vaihe erässä päättyi kuin seinään, kun Atro Leppänen kuritti raumalaisia oikein urakalla. Puolustaja purjehti alivoimalla vapaasti maalille ja iski ottelun jälleen tasoihin upean soolomaalinsa avulla.

Toisessa nähtiin ainoastaan yksi osuma. Siitä vastasi Sport, kun ruotsalaistrio järjesti kotijoukkueen ensimmäistä kertaa johtoon. Simon Hjalmarsson oli jätetty aivan yksin takatolpalle, josta Axel Holmström löysi maanmiehensä maalin arvoisesti. Leppänen oli lähellä toista osumaansa, kun hän pääsi Stålbergin syötöstä vapaasti maalin eteen, mutta Harvey piti raumalaisten toiveet voitosta elossa.

Lukon toinen erä oli tukkoinen. Paikkoja raumalaiset eivät juuri saaneet luotua Svobodan maalille. Varsinkin päättäväisyys tuntui olevan vierailta kadoksissa toisessa erässä. Maaliodottaman mukaan kotijoukkue vei selkeästi toisen erän tapahtumat, ja sen pystyi myös silmämääräisesti vahvistamaan myös.

Päätöserässä Sport karkasi raumalaisilta lopullisesti, kun ensiksi Teemu Suhonen kiskaisi kauden toisella osumallaan Sportin 3–1 johtoon. Lukko haastoi tilannetta maalivahdin estämisenä, mutta tuomio pysyi maalina ja ukrainalaisdebytantti Daniil Trakht passitettiin jäähypenkille.

Lari Heikkinen viimeisteli vielä erän puolivälissä ottelun loppunumeroiksi 4–1, kun hyökkääjä löysi tilaa maalin etukulmassa ja ujutti kiekon neljännen kerran raumalaisten maaliin. Lukon loppukiri ei tuottanut lisäosumia, joten pisteet jäivät kotijoukkueelle Kuparisaareen.

Sport isännöi lauantaina Pelicansia, kun taas Lukko kohtaa perjantaina Ässät kauden ensimmäisessä Satakunnan derbyssä Porissa.