Kierrosraportti: Kotiyleisön protestointi ei herättänyt TPS:ää, Eemeli Suomi ilmiliekeissä Ilveksen voitossa

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Liigassa pelattiin tiistaina kolme ottelua. Voittajiksi nousivat Ilves, Pelicans ja HPK.

Ilves nöyryytti siipirikkoista JYPiä Nokia-reenalla – tulikuuma Eemeli Suomi taituroi hattutempun

Tiistai-illan kierroksella Tampereen Nokia-areenalla nähtiin yksipuolinen näytös, kun Ilves kaatoi JYPin lukemin 5–1.

Nokia-areenalla nähtiin tiistai-iltana todellinen tyrmäys, kun Ilves kaatoi harvinaisen nimettömällä kokoonpanolla pelanneen JYPin kotonaan lukemin 5–1. Ottelun todellinen ratkaisu nähtiin ottelun toisen erän lopulla, kun Ilves iski kolme maalia alle neljään minuuttiin. Illan hahmona loisti isäntien Eemeli Suomi, joka iski liigauransa kolmannen hattutempun lamauttaen samalla vieraiden pelaamisen täydellisesti.

Lähtökohdat

Kotijoukkue Ilves lähti otteluun jatkamaan viiden ottelun mittaista voittoputkeaan. Viime viikolla kaksi voittoa Jukureista ottanut kotijoukkue lähti samalla myös parantamaan erikoisen heikkoa kotitilastoaan. Vieraissa Ilves on ollut selkeästi sarjan paras seura, mutta kotona pelatuissa otteluissa Ilveksen sijoitus on vasta kahdeksas.

Vierasjoukkue JYP taas lähti otteluun vaikeammista lähtökohdista. Vieraat lähtivät iltaan huomattavasti tavallista nimettömämmällä kokoonpanolla, sillä joukkueessa mylläsi ottelun alla flunssa-aalto. Maalivahti Topias Leinonen luisteli tolppien väliin ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Santeri Huovilalle ja Jesse Pulkkiselle sekä kolmannessa erässä maaliin vaihdetulle Veeti Louhivaaralle ottelu oli liigauran ensimmäinen.

Avaintapahtumat

Urhoollisesti taistelleen vierasjoukkueen selkäranka katkesi toisen erän loppupuolella Ilveksen rankaistessa ylivoimalla. Reid Gardinerin istuessa jäähyaitiossa isäntien Suomi pääsi iskemään kiekon maalin edestä sisään Joona Ikosen laukauksen seurauksena. Tällä maalilla Ilves siirtyi vasta 2–0 johtoon.

Nopeasti tämän maalin jälkeen johto kuitenkin kasvoi peräti neljän maalin mittaiseksi. Kun edellisestä maalista oli kulunut vain reilu minuutti, puolustaja Otto Latvala löysi upealla murtavalla syötöllä maalin kulmalla odottaneen Suomen, joka iski illan toisen osumansa. Kun erää oli jäljellä vain 14 sekuntia, Oula Palve iski vielä kertaalleen, kun hän unohtui täysin vapaaksi maalin edustalle.

Nämä maalit olivat tarpeeksi lamauttamaan vierasjoukkueen täysin, ja heti kolmannen erän alkuun nähtiin nähtiin kaksi tolppaan osunutta laukausta. Vain hetki tästä Suomi täydensi hattutemppunsa ja siirsi isännät 5–0-johtoon ylivoimalla. Patrik Siikasen 5–1-kavennus alivoimalla oli vieraille laiha lohtu.

Ilves 4,83 – 1,37 JYP

HPK vakuuttavaan voittoon Turussa TPS-kannattajien protestoidessa omiensa pelaamista

TPS:n pelaaminen kotihallissa ei osoita parantumisen merkkejä. Tällä kertaa HPK kävi hakemassa mukaansa täyden pistepotin vakuuttavalla esityksellä.

TPS:n auttamattoman heikko kotivire sai jatkoa HPK:n vierailtua Turussa. Kerho oli ylivoimainen jokaisella osa-alueella jäällä laukoen Palloseuran maalilla aloittaneen Noa Valin vaihtoon jo toisen erän alussa. Vieraiden keskiverto ylivoima sai tuulta alleen jopa kolmen ylivoimamaalin muodossa.

Lähtökohdat

Illan kohtaaminen oli joukkueille jo kauden kolmas. Joukkueet olivat jakaneet voitot Palloseuran haettua vakuuttavasti pisteet Hämeenlinnasta Kerhon kauden kotiavauksessa ja Teemu Rautiaisen neljän maalin illan kaadettua TPS:n Turussa lokakuussa.

Kotijoukkueen isoin kokoonpanomuutos oli Petrus Palmun paluu kokoonpanoon viikonlopun penkityksen jälkeen. Pelikiellossa olleen Oliver Lauridsenin tilalle nostettiin TPS:n Frans Kulmala. HPK lähti otteluun täysin muuttamattomalla kokoonpanolla lauantain KooKoo-ottelusta.

Ottelun ensimmäinen erä oli sen jälkeisiin tapahtumiin suhteutettuna tasainen, mutta isäntien selkäranka katkesi samalla sekunnilla Kerhon avausmaalin livuttua Valin jalkojen välistä kotiverkkoon.

Toinen erä käynnisti yhden joukkueen näytöksen, ja Palloseura ei saanut laadukkaita maalintekopaikkoja Lukas Wernblomin tolppalaukausta lukuun ottamatta. Kotiyleisö protestoi TPS:n otteita äänekkäästi, mutta joukkue ei herännyt edes päätöserään. Aarne Intosen kavennusosuma oli laiha lohtu kotiyleisölle, ja Kerho korjasi pisteet kotiin vakuuttavasti.

TPS on voittanut syyskuisen Ilves-ottelun jälkeen kotonaan vain kerran varsinaisella peliajalla. HPK nousi voitollaan kolmen pisteen päähän Ässien hallussa olevasta viimeisestä pudotuspelipaikasta.

17.02 0–1 Veikko Loimaranta (Ahonen)
19.53 0–2 Eetu Tuulola (Rautiainen, Toivola) yv
22.11 0–3 Petteri Nikkilä (Mustonen, Martel) yv
26.39 0–4 Petteri Nikkilä (Pihlström, Mustonen) yv
55.35 1–4 Aarne Intonen (Jürgens, Palmu)

TPS 1,58 – 3,06 HPK

Pelicans niukkaan voittoon Kisapuiston tiistai-illassa

Lappeenrannassa nähtiin tasainen ottelu, jossa vierailijat nousivat kahden maalin tappioasemasta niukkaan yhden maalin voittoon. Henri Kiviaho piti SaiPan mukana pelissä, mutta se ei riittänyt pisteisiin.

2 708 katsojaa todisti Lappeenrannan Kisapuiston uneliaassa tiistaitunnelmassa tasaista ottelua, joka kääntyi lopulta Pelicansin voittoon. SaiPa esitti ottelun aikana ajoittain väkevää hyökkäysalueen pelaamista, mutta riittäviä määriä maalipaikkoja voittoa ajatellen kotijoukkue ei kyennyt luomaan.

Lähtökohdat

Molemmat joukkueet ovat aloittaneet kauden mollivoittoisesti. Erityisesti tähän kauteen vahvasti panostanut Pelicans on ollut iso pettymys. Viime aikoina kuitenkin lahtelaiset ovat keränneet pisteitä hyvin ja pikkuhiljaa nousseet ylemmäs sarjataulukossa. SaiPa sen sijaan on jämähtänyt pohjalle, ja ennen illan ottelua kymmenentenä olevalla Pelicansilla on peräti 16 pisteen kaula lappeenrantalaisiin. Kauden ensimmäinen keskinäinen ottelu päättyi Lahdessa SaiPan voittoon voittolaukauskilpailun kautta.

Kisapuiston yleisö heräsi hieman eloon ensimmäisessä erässä, kun SaiPa siirtyi kahden maalin johtoon. Adam Helewka päätti maalittoman putkensa, ja Elmeri Laakso tälläsi keltapaidoille toisen maalin ylivoimalla. Isännät pelasivat avauserän muutenkin pirteästi sen jälkeen, kun olivat selvinneet Pelicansin alkurynnistyksestä.

Vierailijat lisäsivät vauhtia toisessa erässä. Ensin ylivoimalla Filip Kral laukoi liigauransa ensimmäisen maalin, ja hetken päästä Aatu Jämsen toi lahtelaiset tasoihin. SaiPan vaikeudet jatkuivat päätöserässä, kun kotijoukkue joutui jäähyilemään. Vakuuttavasti torjunut Henri Kiviaho piti lappeenrantalaisia pystyssä, kunnes Jesse Kiiskinen napautti niin ikään liigauransa ensimmäisellä maalillaan Pelicansille voittomaalin vajaat viisi minuuttia ennen loppua.

10.43 1–0 Adam Helewka (Airola, Morand)
19.49 2–0 Elmeri Laakso (Kivenmäki, Ojantakanen) yv
21.03 2–1 Filip Kral (Lasch, Bryggman) yv
23.46 2–2 Aatu Jämsen (Haatanen, Puutio) sr
55.32 2–3 Jesse Kiiskinen (Schnarr, Horky)