Kierrosraportti: JYP juhli voittoa maalirikkaassa juhlaottelussaan ja Kiviaho hurjana SaiPan maalilla

LIIGA / Kierrosraportti
Perjantai-iltana Liigassa nähtiin kovia otteluita. Markus Nurmi nousi TPS:n sankariksi ja Henri Kiviaho torjui SaiPalle kaksi pistettä.

JYPin juhlaottelussa iskettiin maaleja kuin vanhoina aikoina

JYP voitti KalPan kahtena päivänä peräkkäin. Ottelut olivat kuitenkin erilaisia, sillä tällä kertaa maaleja nähtiin peräti 11, ja JYP vei täyden pistepotin maalein 6−5. Ottelu eteni kauttaaltaan tasaisena, sillä vain 44 sekunnin ajan joukkueiden ero oli enemmän kuin yhden maalin.

Jyväskylässä nähtiin ottelussa 11 maalia ja kaksi pelirangaistusta. Ottelun ratkaisu syntyi tasavajaalla, jonka aikana Patrik Siikanen esitti komean yksilösuorituksen viimeistellen voittomaalin. KalPa ei päässyt kunnolla hakemaan tasoitusta pelattuaan suurimman osan loppuminuuteista alivoimalla.

Lähtökohdat

JYP juhlisti ottelussa 100-vuotista historiaansa. Seremonioiden kunniaksi ottelu alkoi puoli tuntia muita pelejä myöhemmin.

Itse ottelu oli joukkueille toinen peräkkäinen kohtaaminen. Torstaina JYP oli vienyt täydet pisteet Kuopiosta Reid Gardinerin tehtyä ottelun ainoan maalin.

Avaintapahtumat

Liigan pistepörssin kärkeen siirtynyt Jerry Turkulainen hääri tehokkaimpana JYP-pelaajana tekemällä yhden maalin ja syöttämällä kaksi osumaa. Ottelun tehokkain oli kuitenkin KalPan Juuso Mäenpää, jolle kirjattiin tehot 2+2.

KalPalle tuomittiin kaksi viisiminuuttista ottelun aikana. Jaakko Lantta komennettiin päätyovista ulos toisessa erässä ja yhden maalinkin iskenyt Aapeli Räsänen kolmannessa erässä. Molemmissa ottavana osapuolena oli Jere Lassila. Lantan kanssa sattui ikävä yhteentörmäys, joka tuomittiin estämisenä, kun vastaavasti Räsänen huitoi mailallaan aloitustilanteessa Lassilaa jalkoväliin. Ottelun voittomaali syntyi minuutti Räsäsen ja samassa tilanteessa käytöksestä kaksiminuuttisen saaneen Lassilan rangaistusten jälkeen.

Maalintekijät:
2.18 1–0 Juuso Puustinen rl
3.41 1–1 Kasper Simontaival (Mäenpää)
9.07 2–1 Jerry Turkulainen (Puustinen)
9.36 2–2 Andreas Okany (Kantner)
12.03 3–2 Anttoni Honka (Turkulainen, Peltola)
36.28 4–2 Braden Christoffer (Smith)
37.12 4–3 Juuso Mäenpää (Räsänen,Simontaival)

Markus Nurmi TPS:n sankarina Nordiksen perjantai-illassa

TPS kampesi itsensä kahdesti tasoihin ja lopulta voittoon voittomaalikilpailussa.

Terävästi ottelun aloittanut HIFK karkasi avauserässä jo kahden maalin johtoon, mutta TPS taisteli itsensä toisessa erässä tasoihin. Uudelleen johtoon Teemu Tallbergin maalilla siirtynyt helsinkiläisryhmä vaikutti vääntävän voiton itselleen, mutta TPS:n Teemu Nurmi oli asiastasta toista mieltä. Ensin kokenut hyökkääjä tasoitti ottelun ja nousi myös lopulta ratkaisijaksi voittomaalikilpailussa.

Lähtökohdat

Kauden ensimmäinen joukkueiden kohtaaminen päättyi Turussa HIFK:n voittoon, joten TPS tulee Helsinkiin revanssi mielessään. Lähtökohdat ovat kuitenkin hankalat, kun Petrus Palmu oli syystä tai toisesta sivussa, joukkue joutui hankkimaan Eetu Laurikaisen maalivahtiosastolle, ketjut myllättiin sekaisin ja alla on keskiviikolta 0–4-tappio Jukureille.

Edellistä ottelua lukuun ottamatta HIFK:lla oli allaan neljän ottelun voittoputki, ja sarjataulukossa hallussa oli ennen illan ottelua jo sija kolme. Helsinkiläisnippu lähtee kamppailuun ilman Petteri Lindbohmia, mutta muuten kokoonpanossa on samoja miehiä kuin viimeksi Tapparaa vastaan.

Ottelun maalinteon aloitti HIFK, kun runsaat 10 minuuttia oli pelattuna. Aleksanteri Kaskimäki napautti kiekon maalin edestä maaliin. HIFK lisäsi johtoa ensimmäisen erän lopulla, kun Iiro Pakarinen teki viidellä kolmea vastaan ylivoimalla isäntien illan toisen.

Toisessa erässä TPS tuli tasoihin, kun Aarne Talvitie ja Emil Hemming osuivat kertaalleen. Runsaat viisi minuuttia ennen loppua HIFK:n Tallberg vei kotijoukkueen uudelleen johtoon. Viimeisellä minuutilla TPS-hyökkääjä Nurmi toi vierasjoukkueen tasoihin. Ottelun eteni rangaistuslaukauskisaan, jossa voittomaalin teki ottelun aiemmin tasoittanut Nurmi.

11.07 1–0 Aleksanteri Kaskimäki (Väänänen, Seppälä)
18.49 2–0 Iiro Pakarinen (Koivistoinen, Lehterä) yv2
25.04 2–1 Aarne Talvitie av
39.57 2–2 Emil Hemming (Talvitie)
53.20 3–2 Teemu Tallberg (Melart, Salin)
59.01 3–3 Markus Nurmi (Marjala, Suomi) im, yv, vt
65.00 3–4 Markus Nurmi vl

HIFK 3,44 – 3,84 TPS

Tappara palasi sarjan kärkeen taisteluvoitolla Vaasasta

Tappara kaatoi Sportin Vaasassa loppulukemin 0–3. Vähämaalisen ottelun sankari oli kirvesrintojen Otto Leskinen, joka viimeisteli ylivoimalla ottelun voittomaalin.

Tasaisissa merkeissä edenneet kaksi ensimmäistä erää Vaasassa eivät tarjonneet ainuttakaan maalia. Kolmannessa erässä Tapparan Otto Leskinen avasi vieraiden maalitilin erinomaisella laukauksella viivasta kirvesrintojen ainoalla ylivoimalla. Sportin kiri ei riittänyt, kun Tappara iski kiekon kaksi kertaa tyhjään Sport-maaliin ja otti Vaasasta mukaansa täydet kolme pistettä loppulukemin 0–3.

Lähtökohdat

Joukkueet olivat ennen illan ottelua kohdanneet kertaalleen kuluvalla kaudella. Tuolloin Tappara oli vahvempi loppulukemin 2–3. Perjantai-illan otteluun joukkueet lähtivät täysin päinvastaisista asetelmista. Kotijoukkue Sport oli onnistunut voittamaan viidestä viimeisestä ottelustaan vain yhden, kun taas Tapparan saldo samoista otteluista oli neljä voittoa. Kirvesrinnat lähtivät Vaasaan metsästämään pisteitä ilman joukkueen avainhyökkääjiin lukeutuvia Veli-Matti Savinaista ja Petri Kontiolaa.

Maalittoman avauserän paras maalipaikka siunaantui vieraiden kultakypärää kantavalle Anton Levtchille, mutta liigan pistepörssin kärkinimi ei saanut ujutettua kiekkoa läpiajosta ohi Miroslav Svobodan. Myös toinen erä Vaasassa oli maaliton useista huippuluokan maalipaikoista huolimatta. Ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä ei myöskään vihelletty ainuttakaan rangaistusta ja pelaajilta nähtiin useita turhautuneita reaktioita tuomariston suuntaan.

Ottelun maalihanat saatiin auki kolmannen erän puolessa välissä, kun Otto Leskisen tarkka rannelaukaus viivasta upposi Sport-maaliin. Maali syntyi Tapparan illan ensimmäisellä ylivoimalla, jota ehti vanheta vain 13 sekuntia. Osuma jäi myös ottelun voittomaaliksi Tapparan kaunistellessa loppulukemat 0–3:een, kun Anton Levtchi ja Petteri Puhakka iskivät kiekon tyhjään maaliin.

50.50 0–1 Otto Leskinen (Halloran, Camper) yv
58.24 0–2 Anton Levtchi tm
59.01 0–3 Petteri Puhakka (Granath, Witkowski) tm

Sport 1,92 – 1,63 Tappara

Maaginen Kiviaho torjui SaiPalle kaksi pistettä Rauman vierailulla

SaiPa katkaisi neljän ottelun tappioputkensa perjantai-iltana Raumalla.

SaiPa katkaisi tappioputkensa Lukon kustannuksella. Ottelun ehdoton hahmo oli Henri Kiviaho, joka torjui ottelussa peräti 40 kertaa. Lukko hallitsi ottelua lähes koko ajan, mutta maalien tekeminen tuotti joukkueelle suuria hankaluuksia aivan varsinaisen peliajan viimeisille minuuteille asti. Kiviahon ohella SaiPan sankariksi nousi Antoine Morand, joka viimeisteli ottelussa lappeenrantalaisten molemmat maalit

Lähtökohdat

Molempien joukkueiden viikon ainoan ottelun ylivoimainen ennakkosuosikki Lukko kamppailee Liigan tasaisessa keskipakassa pääsystä kuuden parhaan joukkoon. Tässä kamppailussa kolme pistettä sarjajumbolta olisivat erittäin arvokkaat.

Sarjan pohjalle jämähtänyt SaiPa puolestaan matkusti vierasotteluun mielessään neljän ottelun tappioputken katkaiseminen. Lappeenrantalaiset ovat saanet jo lähes kuopata haaveet pudotuspeleistä ja joukkue pelaa tällä hetkellä lähinnä pelkästä kunniasta.

Avausmaalia ottelussa ei tarvinnut odottaa ensimmäistä vaihtoa pidemmälle, sillä SaiPan Morand heilutti maaliverkkoa heti ottelun ensimmäisessä maalipaikassa. Lappeenrantalaisten väkevästä alusta huolimatta loppuerä mentiin vahvasti Lukon hallinnassa, mutta ilman lisämaaleja. Erässä nähtiin myös valitettava tilanne, kun Lukon Niklas Ylitalo ja SaiPan Valtteri Ojantakanen törmäsivät keskialueella ja joutuivat jättämään kaukalon. Tilanteessa oli mukana rutkasti epäonnea, sillä kumpikaan pelaajista ei havainnut toisiansa ennen törmäystä. Videotarkastuksen jälkeen tapauksesta kuitenkin tuomittiin SaiPalle kahden minuutin jäähy estämisestä.

Sama kaava jatkui ottelun loppuun asti. Lukko myllytti SaiPan päässä jatkuvasti pitkiä pyörityksiä ja SaiPan harvat maalipaikat syntyivät vastahyökkäyksistä. Raumalaisten valtava hallinta tuotti vihdoin tulosta aivan kolmannen erän lopussa, kun kolmannessa erässä hieman aiemmin kovia kokenut Tarmo Reunanen palasti takaisin kaukaloon ja tälläsi ottelun tasoihin. Puolustajan maalin johtanut laukaus oli Lukon 90:s laukaus ottelussa.

Ottelun ratkaisu saatiin lopulta tapahtumarikkaan jatkoajan jälkeen voittomaalikilpailussa, jonka sankariksi nousi illan toisella maalillaan Morand, joka oli ainoa maalinteossa onnistunut pelaaja.

0.21 0–1 Antoine Morand (Laakso, Niemelä)
58.10 1–1 Tarmo Reunanen (Fontaine, Krannila) im
65.00 2–1 Antoine Morand