Kierrosraportti: Ilmaveivin taikonut Aatu Jämsen venytti Pelicansin nousukiitoa, HIFK:n ahdinko Nokia-areenalla sai masentavaa jatkoa

LIIGA / Kierrosraportti
Liigassa nähtiin lauantai-illan kierroksella näyttäviä maaleja ja suvereeneja voittoja. Kuumimmaksi puheenaiheeksi kaukaloista nousi ilmaveivimaalin johdolla Pelicansin kahdeksan ottelun voittoputkeen johtanut Aatu Jämsen.

Ilmaveivimaalin iskenyt Aatu Jämsen vietti kahden maalin iltaa – Pelicansille kahdeksas voitto putkeen

Hirmuvireessä oleva Pelicans jätti täyden pistepotin Lahteen lukemin 4–2. Tapparalle tappio oli neljäs viimeiseen viiteen otteluun.

Seitsemän ottelun voittoputkessa liitävä Pelicans sai lauantaina vieraakseen sarjakärki Tapparan, joka päätti perjantaina kolmen ottelun tappioputkensa KalPan vieraana.

Avaintapahtumat
Ottelun alku oli Tappara-merkkinen. Vierasjoukkue käänsi peliä nopeasti, pystyi pelaamaan pari pidempää päätypeliä ja Nick Halloran kilautti kiekon tolpassa saatuaan vapauttavan syötön Oiva Keskiseltä.

Tappara pääsi myös ylivoimalle ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, mutta vahvasti alivoimaa pelannut Pelicans ei päästänyt Tapparaa rauhoittamaan pakkopeliään ja kotijoukkueen Jonas Enlundilla olikin erikoistilanteen paras maalintekopaikka.

Jälkimmäisellä kymmenminuuttisella Pelicans menikin sitten menojaan. Patrik Carlsson avasi maalihanat laukomalla ylivoimalla suoraan syötöstä. Tätä seurasi varsinainen Aatu Jämsen -show, kun 21-vuotias hyökkääjä viimeisteli ensin Pelicansin toisen osuman tyylipuhtaalla ilmaveivillä. Hetkeä myöhemmin Jämsen poimi irtokiekon ylivoimalla maalin edestä ja veivasi rystyltä kiekon ohi Eetu Randelinin.

Toisenkin erän alkuun Tappara tuli vahvasti. Se pakotti Pelicansin virheisiin avauspelaamisessa ja sai hankittua tätä kautta erän alkuun ylivoiman, jonka Pelicans kuitenkin selvitti. Molemmilla joukkueilla oli pelillisesti tasaisessa toisessa erässä kaksi ylivoimamahdollisuutta, mutta ylivoimamaaleja ei nähty.

Jos avauserän hahmona toimi Pelicansin Jämsen, niin toisen erän hahmo oli Tapparan Anton Levtchi. Levtchi osui kahdesti peräkkäisissä vaihdoissa ja toi Tapparan omakätisesti peliin mukaan. Päätöserään lähdettiin Pelicansin 3–2-johdossa.

Kolmas erä eteni varsin seesteisesti ensimmäiset seitsemän minuuttia, kunnes Carter Camper lensi suihkun puolella taklattuaan Jämseniä laidan lähettyvillä. Tuomaristo katsoi tilanteen videolta ja tuomitsi Camperille pelirangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tappara selvitti hyvällä alivoimapelillä alivoimansa ja pääsi jatkamaan tasoitusmaalin metsästystä.

Loppuerä meni Pelicansin puolustaessa kaukalon keskustaa Tapparan painaessa päälle. Pelicans pystyi puolustamaan kypsästi, eikä Tappara päässyt laadukkaille maalipaikoille.
Vajaa kolme minuuttia ennen päätössummerin soimista Pelicans pääsi vielä ylivoimalle Keskisen hyökkäyspään jäähyn seurauksena.

Reilu minuutti ennen loppua Pelicans-kapteeni Miika Roine pääsi tekemään kotijoukkueen neljännen maalin, kun Tappara haki tasoitusosumaa alivoimalla ilman maalivahtia.

maalintekijät
11.29 1–0 Patrik Carlsson (Král, Lasch) yv
13.52 2–0 Aatu Jämsen (Kiiskinen, Utunen)
18.57 3–0 Aatu Jämsen (Schnarr, Lasch) yv
33.43 3–1 Anton Levtchi (Liedes, Tuulola)
34.17 3–2 Anton Levtchi (Liedes, Ekberg)
58.44 4–2 Miika Roine (Bryggman) tm, yv

maaliodottama
Pelicans 3,30 – 0,71 Tappara

HIFK:n Nokia-areenan kirous jatkuu – Eetu Päkkilän maali ratkaisi voiton Ilvekselle

Lähes loppuunmyyty Nokia-areena ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö saivat todistaa viihdyttävän kiekko-ottelun Ilveksen ja HIFK:n välillä. Suurseurojen kohtaamisessa pidemmän korren vei Ilves, joka nappasi voiton maalein 3–1. Kamppailun voittomaalista vastasi Eetu Päkkilä kolmannen erän alussa.

Tunnelma oli Tampereella kohdallaan Ilveksen ja HIFK:n välisessä kärkipään kamppailussa. Joukkueet pistivät kaukalossa parastaan ja ottelu säilyi jännittävänä viime minuuteille saakka. Lähes täpötäydessä Nokia-areenassa viihtyi tavan katsojien lisäksi varmasti myös ottelua seuraamassa ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Viihdyttävän ottelun käänsi itselleen lopulta Ilves maalein 3–1. Vahvan ottelun pelanneen Jakub Málekin torjunnat ja Eetu Päkkilän ohjaus päätöserän alkuun tekivät ratkaisevan eron joukkueiden välille.

Viikko sitten viimeksi pelannut Ilves kesti HIFK:n terävän alun ja vertyi ottelun edetessä. Ensimmäisen erän 1–1-tasalukemista huolimatta kotijoukkue oli pahassa alakynnessä helsinkiläisvieraiden painaessa peliä Ilves-päätyyn.

Seuraavat kaksi erää sujuivat Ilvekseltä paremmin ja se aloitti ne vahvasti. Päätöserän aktiivinen startti tuotti sille myös kaivatun tuloksen, kun Päkkilä ohjasi ottelun voittomaalin Joni Ikosen syötöstä. Lopusta piti huolen Málek, jolle kirjattiin 31 torjuntaa.

HIFK ei ole vieläkään onnistunut voittamaan Nokia-areenalla; tappiota sillä on nyt jo 13.

08.19 1–0 Jani Nyman (Palve, Pelli)
15.28 1–1 Miro Väänänen (Kaskimäki, Marleau)
40.30 2–1 Eetu Päkkilä (Ikonen, Friman)
59.31 3–1 Eemeli Suomi (Päkkilä, Kodýtek) tm

Ilves 1,80 – 2,07 HIFK

Lukko ruostui Palloseuran 60 minuutin tehopesussa – Sisu-Petteri Lehtoselle Liiga-uran avausmaali

TPS palasi voittokantaan kahden tappion jälkeen kaatamalla Lukon kotonaan lukemin 4–1. Etenkin kaksi ensimmäistä erää dominoineen Palloseuran sankariksi nousi puolustaja Sisu-Petteri Lehtonen, jonka 2–1-voittomaali oli 20-vuotiaan Liiga-uran ensimmäinen.

TPS ja Lukko kohtasivat neljättä kertaa kuluvan kauden aikana. Palloseura pyöritti peliä täysin omin ehdoin ensimmäiset kaksi erää, eikä Lukko selvinnyt päätöserän tasonnostostaan huolimatta kotiyleisön hurmoksesta.

Palloseura vyöryi avauserässä useampaan otteeseen hyökkäysalueelle käynnistäen pitkiä hyökkäyksiä. Muun muassa kultakypärä Markus Nurmi laukoi monta vaarallista kutia kohti Christopher Gibsonin vartioimaa vierasmaalia, mutta Gibson pysäytti kudit vahvalla torjuntapelillä. Kotiyleisön tunteita kuumensi Joonas Järvisen taklaus Vili Munkkiin. Munkki loukkaantui tilanteessa, eikä palannut enää otteluun.

Lukko ei saanut itseään avattua toiseenkaan erään ja ottelu eteni täysin kotijoukkueen hallinnassa. Erässä nähtiin jopa kahdeksan minuutin osuus, jonka aikana Lukko ei saanut lauottua kertaakaan. Palloseura tulitti samalla aikavälillä peräti 14 kutia. Aneeminen ja aikaansaamaton Lukko joutui maksamaan tehottomuudestaan, kun Petrus Palmu pujotteli itsensä maalille ja siirsi kiekon ohi Gibsonin.

Päätöserässä ottelun kulku alkoi tasoittua, mutta todellinen herätys päätöskympille nähtiin vasta Palloseuran toisen osuman myötä. TPS pyöri hyökkäysalueella pedaten maalintekopaikan Sisu-Petteri Lehtoselle, joka laukoi vastustamattoman kudin ohi Gibsonin. Maali oli 20-vuotiaalle Lehtoselle Liiga-uran ensimmäinen. Kotiyleisön hurmos leikattiin kuitenkin lyhyeksi Linus Nymanin niitattua kavennuksen Brayden Burken laukauksen irtokiekosta vain 17 sekuntia myöhemmin.

Kavennuksen jälkeinen hyvä ilme kuitenkin pyyhittiin raumalaisten pelistä vain kolme minuuttia Nymanin osumasta. Aarne Talvitie purjehti maalintekopaikkaan ja ujutti kiekon Gibsonin jalkojen välistä, mutta maaliviivalle pysähtyneellä kiekolla ei ollut tarpeeksi ilmaa alla. Tilanne tutkittiin videolta, jossa kiekon katsottiin juuri ylittäneen maaliviivan ja Palloseura karkasi kahden maalin johtoon.

Lukolle tarjottiin kultaista mahdollisuutta saapua takaisin otteluun Lukas Wernblomin saatua koukkaamisrangaistuksen neljä minuuttia ennen päätössummeria. Tomi Lämsä veti Gibsonin maaliltaan saadakseen kahden miehen ylivoiman, mutta raumalaisten ruuti oli kuitenkin märkää. Pian jäähyboksista vapautunut Wernblom tarjoili Aidan Dudasille kiekon maaliviivalle.

Kanadalainen niittasi loppulukemat 4–1 tyhjään nuottaan ja Lukon ankea viikko sai tylyn päätöksen. Kahden, yhteismaalierolla 1–9 kärsityn Liiga-tappion lisäksi joukkue taipui CHL:n välierissä tiistaina. Palloseura nousi voitolla yhdeksänneksi sarjataulukossa, juuri Lukon perään.

38.13 1–0 Petrus Palmu (Teissala)
47.24 2–0 Sisu-Petteri Lehtonen (Lauridsen, Teissala)
47.41 2–1 Linus Nyman (Burke, Krannila)
50.58 3–1 Aarne Talvitie (Marjala, Rafkin) vt
58.20 4–1 Aidan Dudas (Wernblom) tm

TPS 2,85 – 2,28 Lukko

Turunen ärsytti ja onnistui, Kärpille lähes täydellinen viikonloppu

Hämeenlinnan tuplaviikonloppu kääntyi toisenkin kerran Kärpille, kun HPK taipui toisessa ottelussa oululaisille lukemin 2–3.

Pudotuspeliviivasta kauemmaksi valuva HPK pelasi lauantaina kelpo ottelun Kärppien isäntänä, mutta sekään ei riittänyt tappioputken katkaisemiseksi. Viides tappio peräkkäin ratkesi tiukan väännön päätteeksi voittomaalikipailussa.

Jännittäviä käänteitä nähtiin läpi ottelun. Kärpät aloitti ottelun reippaammin, mutta HPK teki pelin ensimmäisen maalin.

Tämän jälkeen ottelussa nähtiin erikoisempia pomppuja. Onnen ja sattuman merkitystä jääkiekossa ei aina ymmärretä, mutta lauantain kamppailussa asiaa oikein alleviivattiin. Emil Pieniniemen Liiga-uran avausmaali pomppasi onnekkaasti HPK-sentteri Sami Päivärinnan jalan kautta maalivahti Sami Rajaniemen yli. Juuso Hietasen 2–1-maalissa puolestaan tarvittiin pomppuja kahden Kärpät-pelaajan kautta.

Kotiyleisön ykkösärsyttäjäksi nousi tällä kertaa aiemmin HPK:ssa pelannut Teemu Turunen, joka oli otteillaan todellinen piikki Kerho-kannattajien lihassa - tai toisinpäin. Kotiyleisö huusi Turusen nimeä tämän joutuessa jäähylle. Viimeisen naurun sai kuitenkin Turunen itse, kun Atte Ohtamaan maali syntyi hänen laukauksestaan ohjauksena, ja laitahyökkääjä itse taiteili voittomaalikilpailussa ratkaisun.

3.49 1–0 Eetu Tuulola (Ketola, Mustonen)
7.13 1–1 Emil Pieniniemi (Alasiurua, Anttila)
29.19 2–1 Juuso Hietanen (Toivola)
40.58 2–2 Atte Ohtamaa (Turunen, Koivisto) yv
65.00 2–3 Teemu Turunen vl

HPK 1,67 – 2,16 Kärpät

SaiPa kaatoi JYPin ja otti kolmannen peräkkäisen voittonsa

SaiPa oli napannut edellisen kerran kolmen pisteen voiton viime vuoden lokakuussa.

Liigan viralliset kriisijoukkueet JYP ja SaiPa kohtasivat lauantai-illan myöhäisottelussa. Molemmat joukkueet saapuivat koitokseen kahden ottelun voittoputkessa, joten lähtökohdat Jyväskylän iltaan olivat herkulliset. Keskisuomalaiset isännät hallitsivat ottelua, mutta keltapaitaisilla lappeenrantalaisvierailijoilla oli myös omat hyvät hetkensä.

Kolme pistettä matkasi lopulta Etelä-Karjalaan SaiPan päätöserän maaleilla. Varsinaisella peliajalla tullut voitto oli keltapaidoille ensimmäinen sitten viime vuoden lokakuun.

Ottelussa näki alusta alkaen, että molemmat joukkueet ovat saaneet itseluottamusta kahden peräkkäisen voiton jälkeen. Varsinkin JYP pyrki rakentamaan peliä rohkeasti kiekolla ja he saivatkin palkinnon ensimmäisessä erässä, kun Jerry Turkulainen vei isännät johtoon reilun kuuden minuutin pelin jälkeen. Ensimmäinen erä oli vahvasti jyväskyläläisten, mutta toisessa erässä SaiPa sai useita vaarallisia pyörityksiä isäntien päädyssä.

Seuraava maali nähtiin vasta päätöserässä, kun SaiPan Roni Karvinen pääsi puttaamaan kiekon maaliin JYP-puolustuksen avustuksella. Jonne Tammela vei vierailijat hetken päästä johtoon komealla laukauksella. Isännät saivat vielä mahdollisuuden tulla tasoihin ylivoimalla, mutta uhrautuva SaiPa-puolustus piti loppuun asti.

06.39 1–0 Jerry Turkulainen (Eronen, Lassila)
53.14 1–1 Roni Karvinen (Vainikainen, Rajaniemi)
54.51 1–2 Jonne Tammela (Kalapudas) yv