Mielipide

Oscar Klefbom ja uran tärkein näytönpaikka

NHL / Kolumni
Edmonton Oilers otti ison riskin kiinnittäessään Oscar Klefbomin seitsemäksi vuodeksi vain 77 NHL-ottelun otannalla. Aika näyttää, oliko päätös kannattava.

Oscar Klefbom on yksi Edmonton Oilersin suurimmista tulevaisuuden lupauksista. Nuori ruotsalainen saattaa olla jo nyt seuran paras puolustaja. Klefbomin luistelu on todella sulavaa ja hänen johtajanominaisuutensa ovat vaikuttavat. Lisäksi Klefbom lukee peliä erinomaisesti ja tekee jäällä aina oikeita ratkaisuja. Moni muu NHL-organisaatio antaisi mitä tahansa saadakseen hänen ominaisuuksillaan varustetun puolustajan riveihinsä.  Uuden sopimuksen myötä Klefbomin tulevaisuus on turvattu. Lisäksi ruotsalaisella on tulokassopimuksestaan vielä vuosi jäljellä, joten hän voi rauhassa jatkaa kehitystään.

Viime kaudella Klefbom oli yksi Oilers-puolustuksen harvoista valopilkuista. Hänen kiekonhallintalukemansa olivat koko joukkueen parhaat. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että Oilers oli liigan huonoin kiekonhallintajoukkue. Klefbom oli myös omassa päässä joukkueen neljänneksi kiekkovarmin puolustaja. Lisäksi hän teki kaikista muista samaan aikaan jäällä olleista pelikavereistaan parempia. Hän sai myös toiseksi eniten jääaikaa koko joukkueesta. Nuorella ruotsalaisella on kaikki edellytykset nousta NHL:ssä tähtiluokan puolustajaksi. 

On ennenkuulumatonta, että alle 100 NHL-ottelua pelannut nuori puolustaja saa näin ison sopimuksen.

Klefbomin sopimuksen vaikutus Oilersin palkkakattoon on pieni, koska sopimus astuu voimaan vasta vuoden kuluttua. Siihen mennessä Andrew Ferencestä ja Nikita Nikitinistä on päästy eroon, sillä kummankin sopimukset rasittavat palkkakattoa. Samoin Mark Fayne ja Teddy Purcell ovat todennäköisesti tuolloin jo muissa maisemissa. Jo pelkästään näiden neljän poistuminen avaa reilusti tilaa palkkakatosta. Lisäksi nuoret Darnell Nurse ja Joey Laleggia ovat tuolloin vuoden kokeneempia ja valmiimpia NHL-ympyröihin.

Sopimuksen pituus on kuitenkin melkoinen riski.  Klefbom on toistaiseksi pelannut vasta 77 NHL-ottelua. On ennenkuulumatonta, että alle 100 NHL-ottelua pelannut nuori puolustaja saa näin ison sopimuksen.  Esimerkiksi P.K. Subban sai samassa tilanteessa vain kaksivuotisen pahvin. Aina on olemassa mahdollisuus, ettei Klefbom lunastakaan häneen asetettuja odotuksia. Silloin tämän kaltainen jättisopimus voi muodostua seuralle riippakiveksi, josta on erittäin hankalaa päästä eroon.

Toisaalta on olemassa myös mahdollisuus, että Klefbom on sopimuskautensa päättyessä alipalkattu. Liigassa ei ole kovin montaa huippupuolustajaa neljän miljoonan dollarin palkkapussilla. Onko Oilersilla silloin enää varaa häneen? Aika näyttää.

Klefbomille alkanut kausi on NHL-uran tähän asti tärkein. Hänen on todella näytettävä nyt organisaatiolle olevansa ison sopimuksen arvoinen ja otettava askel kohti liigan eliittiä. Kaikki edellytykset siihen ovat olemassa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle