Mielipide

Mestiksen hallittu alasajo

LIIGA / Kolumni
Kun Liiga laajenee entisestään, ketä kiinnostaa enää Mestis?

SM-liigan suurin virhe oli liigan sulkeminen kauden 1999-2000 jälkeen

MTV uutisoi, että Liiga laajenee 16 joukkueen sarjaksi ja Mikkelin Jukurit saa paikan ylimmällä sarjatasolla. Kaikella kunnioituksella Jukureita kohtaan, mutta suunta on täysin väärä. Liigaa pitäisi pikemminkin kaventaa kuin kasvattaa kilpailullisuuden ja kiinnostavuuden säilyttämiseksi.

Nykyisellään Liiga pöhöttyy entisestään ja matkaa suuntaan, jossa runkosarjan merkitys pienenee entisestään, merkityksettömiä pelejä tulee jatkuvasti lisää ja liigapomot valittelevat jälleen yleisökatoa.

Jälkiviisaus on aina helppoa, ja niin on myös tässä tapauksessa. SM-liigan suurin virhe oli liigan sulkeminen kauden 1999-2000 jälkeen ja Pelicansin pitäminen sarjassa hävittyjen karsintojen jälkeen. Mikäli Liigaa olisi pelattu jatkossakin 12 joukkueen avoimena sarjana, Mestis olisi voinut pysyä elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä sarjana.

Omasta mielestäni paras malli on aina ollut 10 joukkueen Liiga, jossa pelipaikkoja olisi ainoastaan todella valtakunnan parhaille pelaajille, ja sen ohella 10 joukkueen vahva Mestis, jossa myös toisen sarjatason joukkueisiin riittäisi hyviä pelimiehiä. Ja mikä tärkeintä, ero Liigan ja Mestiksen välillä ei olisi niin iso, että putoaminen olisi katastrofi tai nouseminen tehty lähes mahdottomaksi. Mutta se laiva on seilannut lopullisesti Liigan sulkemisen myötä.

En halua väheksyä esimerkiksi sitä kovaa työtä, jota vaikkapa Jyväskylässä ja JYP-Akatemiassa tehdään nuorten pelaajien kasvattamisessa kohti kiekkoilijan ammattia. Mutta se on loppupeleissä vain sitä - kasvatustyötä, ei Liigaan verrattavaa kilpaurheilua. Tuskinpa kukaan näkee JYP-Akatemiaa tulevaisuuden liigajoukkueena.

Ketä tulevaisuudessa kiinnostaa farmijoukkueiden kansoittama toiseksi korkein sarjataso, josta potentiaaliset nousijaehdokkaat ehkäpä TUTOa lukuunottamatta ovat kaikonneet?

» Lähetä palautetta toimitukselle