Mielipide

Tunteita herättävä kiekkodokumentti, kyllä kiitos! "Liiga doc: Porin Ässät" tarjoilee hurmosta, liikutusta ja muita suuria tunteita

LIIGA / Kolumni
Joskus voi unohtaa säännöt ja rakenteen ja luottaa tunteisiin. Näillä eväillä syntyi Ässistä erinomainen ja emotionaalinen viisiosainen dokumentti, joka kuvaa porilaista hulluutta kaikkein kauneimmillaan.

Ihanaa, saatana!

Porin Ässien tarinan omaleimaisella tavallaan kertovan dokumenttisarjan "Liiga doc: Porin Ässät" kaikki viisi jaksoa on viimein katsottavissa kerralla. Vaikka 80-luvun lapsena totuinkin aikoinaan kertaviikkoiseen uutuusjaksoon, on hektinen suoratoistopalveluaika tehnyt odottamisesta lähes sietämätöntä.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa odottaminen onneksi palkittiin. Vesa-Matti Savisen viisiosainen dokumentti tuo ihmiset ja tapahtumat lähelle ja nostaa tunteet pintaan.

Menneiden vuosikymmenten videoleikkeet ja lapsuudessani ihannoimien tähtien hehkutus kuljettivat nostalgia- ja emootiotripille.

Hymyilevä ja hyvävointisen näköinen Arto Heiskanen. Pitkäaikaisten ketjukavereiden Kari Makkosen ja Veli-Pekka Ketolan vierailu Arto Javanaisen haudalla. Jaroslav Otevřelin halvaantumiseen johtanut yhteentörmäys JYPin Vitali Karamnovin kanssa ja tilanteen perusteellinen purkaminen useista näkökulmista.

Ja tietysti Ässien urheilulliset nousut ja laskut: mestaruuskevät 2013, punaiset irokeesit ja yllätyshopea 2006, putoaminen I-divisioonaan 80-luvun lopulla sekä alemman sarjatason täydellinen dominointi kaudella 1989–90.

Myös seurahistorian kertaaminen on oivallisesti toteutettu autenttisine haastatteluineen ja vierailuineen Isomäen jäähallia edeltäneellä Juhannuslehdon kentällä. Porilainen kiekkohistoria tuntuu heräävän eloon, kun ääneen pääsevät paikalliset ikonit Ketola, Heikkilän veljekset Antti ja Lasse, Pekka Rautakallio ja Kari Takko.

Tuoreempaa historiaa elävöittävät muun muassa mestarivalmentaja Karri Kivi ja Ässistä NHL:ään asti edenneet Joel Armia, Jesperi Kotkaniemi ja Erik Haula – erityiskehu onkin annettava syväluotaavasta vierailusta Björneborgs svenska samskolaniin, jonka oppilaista Haula, Armia, Leo Komarov ja Christian Ruuttu ovat pelanneet NHL:ssä.

Ässistä ja vaikkapa KalPasta ei ole mielekästä tehdä dokumenttia samanlaisilla resepteillä, mutta oleellista olisi herätellä paikallisyleisöjä.

Keskimäärin arvostan tietokirjoissa ja dokumenteissa kronologista tai muuta loogista järjestystä, mutta Savisen tapahtumasta tapahtumaan ajassa poukkoillen etenevän dokumentin kohdalla en osannut edes kaivata kronologiaa tai muuta loogista järjestystä.

Menneiden vuosikymmenten videoleikkeet ja lapsuudessani ihannoimien tähtien – Javanaisen etunenässä – hehkutus kuljettivat minut nostalgia- ja emootiotripille.

80-luvun Isomäki, Javanaisen järkyttävä lyöntilaukaus ja synnyinkaupunkini Harjavallan suuri tähti Makkonen ovat kuin kiekkomaailman versio taianomaisesta Narniasta. Ja sinne "Liiga doc: Porin Ässät" minut kuljetti.

Uskon dokumentin viihdyttäneen itseni lisäksi suurta osaa noin 80 000 porilaisesta. Suomessa on kuitenkin kiekkofaneja moninkertainen määrä Porin asukaslukuun ja jopa Porin lähellä varttuneisiin verrattuna.

Ässistä ja vaikkapa KalPasta ei ole mielekästä tehdä dokumenttia samanlaisilla resepteillä, mutta oleellista olisikin ylipäänsä herätellä paikallisyleisöjä.

Jokereiden historian kerrannut C moren dokumentti oli mielestäni liian kliininen ja opetuselokuvallinen verrattuna tunne-elämyksiä tykittävään ässähistoriikkiin. Tamperelaisen suuruuden Raimo Helmisen elämän ja uran summaava "Raipe: Koikkarin kaukalosta leijonaikoniksi" oli jo monta askelta viihdyttävämpään suuntaan.

Kentällä on tilaa. Kuka on valmis ylittämään Ässien emotionaalisen historian ja porilaisen hulluuden ylistyksen?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös