Harkimo: ”Meidän on päästävä ulkomaille”

LIIGA / Artikkeli
Kansainvälinen huippuliiga on eurooppalaisen jääkiekon seuraava askel. Se on myös kilpailukyvyn kannalta välttämätön askel, pohdittiin Hanasaaren kiekkoseminaarissa.

Espoon Hanasaaren kulttuurikeskuksessa keskusteltiin maanantaina mahdollisesta Euroopan liigasta. Keskusteluun osallistui Suomen ja Ruotsin jääkiekon päättäjiä.

Keskustelun avauspuheenvuoron piti ruotsalainen Håkan Loob. Hän on Elitserien-seura Färjestads BK:n toimitusjohtaja ja entinen huippujääkiekkoilija ja -valmentaja.

Loob on suunnitellut eurooppalaista huippuliigaa.

Hän kehui ruotsalaisen kiekkomaailman kehittymistä hänen elämänsä aikana, mutta huomautti, että kehitys on alkanut hidastua. Siksi seuraava kehitysaskel olisi Euroopan liigan perustaminen.

– Jos haluamme olla mukana markkinoilla, meidän on oltava kehityksen kärjessä. Asiakkaat tietävät enemmän kuin 30 vuotta sitten, Loob huomautti.

Loob laski, että viimeisen viiden vuoden aikana Ruotsista on lähtenyt 80 jääkiekkoilijaa NHL:ään, Suomesta 40 jääkiekkoilijaa.

– Meidän pitää parantaa kilpailukykyämme, jotta maastamuutto rajoittuisi. Jotta Eurooppa ei vain jalostaisi [jääkiekkoilijoita], vaan myös kasvattaisi pääomaa.

Ruotsin jääkiekkoliiton puheenjohtaja Christer Englund korosti taloudellista näkökulmaa.

– Euroopassa on markkinat, joita emme ole hyödyntäneet tarpeeksi. Suomi tai Ruotsi ei riitä markkina-alueena, vaan suuret rahat odottavat meitä Euroopan markkinoilla. Mutta meidän on vaalittava omaa jääkiekkoamme, jotta sijoittajat kiinnostuisivat, Englund sanoi.


Harry Harkimo puhuu Euroopan liigan puolesta.

– Jokainen yritys haluaa tietysti laajentua. Suomi on pieni maa. Meidän on päästävä ulkomaille ja se tarkoittaa tässä tilanteessa Euroopan liigaa, linjasi Helsingin Jokerien puheenjohtaja Harry Harkimo.

Hän on ollut yksi Euroopan liigan kuuluvimmista kannattajista.

– Tästä puhutaan nyt lämpimämmin kuin 15 vuotta sitten, jolloin pohdin tätä ensimmäisen kerran. Silloin minua pidettiin ihan tyhmänä.

SM-liigan toimitusjohtaja huolissaan pikkuseuroista

Euroopan liiga ei olisi vain taloudellinen mahdollisuus, vaan se olisi myös haastaja Atlantin valtameren toiselta puolelta leviävälle NHL:lle sekä idästä paisuvalle KHL:lle.

Kuudesta keskustelijasta nihkeimmin Euroopan liigaan suhtautui SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen.

– Håkanin esitys on hyvin idealistinen. Siinä on malli, johon saattaa olla pitkä matka, Vuorinen sanoi Loobin yksityiskohtaisesta esityksestä, jossa eurooppalaiset suurseurat kilpailevat keskenään.

– En ole täällä vastaväittäjänä, en ole kansainvälisyyttä vastaan, vaan sitä vastaan, miten tätä käsitellään.

Vuorinen kritisoi, kuinka Euroopan liigaa on suunniteltu ”salaseurana”. Avoimuus on elinehto, ja Vuorinen kantaa huolta myös niistä SM-liigaseuroista, jotka eivät osallistu mahdolliseen Euroopan liigaan.

– Meidän on huolehdittava omasta liigastamme. Meidän pitää SM-liigassa huolehtia kaikkien seurojen tulevaisuudesta.

Kaikki SM-liigaseurat eivät pääse Euroopan liigaan, Hanasaaressa tiedostettiin.

– Se on selvä. Ja se on se kipein kysymys tässä, Harkimo sanoi.

Harkimo uskoi, että Euroopan liigan ohella säilyisi myös korkean liikevaihdon SM-liiga. Silloin Euroopan liigan ulkopuolelle jääminen ei tarkoittaisi SM-liigaseuralle loppua.

– Yhteistyökumppanit menevät näkyvyyden perässä Eurooppaan. Silloin rikkaat [seurat] rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, Vuorinen huomautti.

Hän peräänkuulutti, että Euroopan liiga on rakennettava maltillisesti. On aloitettava kokeiluilla. Vuorisen ehdotus oli, että SM-liigan ja Elitserienin välille järjestettäisiin otteluita.

– Euroopan liiga ei tapahdu kuin big bang (suom. alkuräjähdys).

Harkimo kuittaili Vuoriselle.

– Se on ongelma, että on tuollaisia puheenvuoroja kuin Vuorisella. Ei Euroopan liiga ikinä synny tällaisella. Tässä ei päästä ikinä eteenpäin, jos kuuntelee Vuorista.

Lisää Hanasaaren kiekkokeskustelusta tiistaina!

» Lähetä palautetta toimitukselle