Analyysi: Pelicans pyrkii palauttamaan uskottavuuttaan tutun valmentajakaksikon turvin

LIIGA / Artikkeli
Pelicans hakee uutta nostetta.
Pelicansilla on Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen johdolla tavoitteena palauttaa äijämäisyys ja uskottavuus lahtelaiseen liigakiekkoiluun. Pelaajapuolella joukkue on pysynyt vaihtuvuudeltaan suhteellisen pienenä ja tähtää korkeammalle kuin viime kaudella.

Pelicansin kausi 2014-2015 oli sekava ja loukkaantumisten sävyttämä alusta loppuun. Joukkue pystyi parhaimmillaan vain kahden ottelun voittoputkeen ja pelaajista yksikään ei pelannut täyttä kautta. Lähimmäksi pääsivät Joonas Alanne ja Janne Ritamäki 57 ottelullaan. Loukkaantumisten takia kuitenkin Janne Juvonen sai näytönpaikan maalilla Jere Myllyniemen lonkkavamman takia ja oli lahtelaisten tärkeimpiä hahmoja illasta toiseen pelaten sensaatiomaisen kauden.

Joukkueen sarjasijoitus pysyi koko kauden ajan kymmenen sakin ulkopuolella. Erityisesti huono erikoistilannepelaaminen, ja vierasotteluiden vaikeudet leimasivat joukkuetta. Pelicans keräsi kaikista joukkueista toisiksi vähiten pisteitä vierasotteluista vain TPS:n jääden lahtelaisten alapuolelle. Ylivoimapeli oli prosenteiltaan koko Liigan huonointa, eikä joukkue onnistunut alivoimalla maalinteossa kertaakaan kauden aikana.

Joukkueenjohto veti heikosta kaudesta omat johtopäätöksensä ja alunperin pitkällä 2+2-vuotisella sopimuksella palkattu Tomi Lämsä sai lähteä heti ensimmäisen kauden jälkeen. Lämsä ei saanut missään vaiheessa Pelicansin peliä toimimaan kunnolla, mutta myös jatkuva avainpelaajien sairastuvalla olo verotti oman osansa Pelicansin viime kauden iskukyvystä.

Seuran taustat ja talous

Pelicansin viime kaudet ovat olleet yhtä vuoristorataa. Viiden vuoden sisään joukkue on pelannut putoamiskarsinnoissa, loppuotteluissa, jäänyt kahdesti pudotuspelien ulkopuolelle ja yltänyt kerran puolivälieriin. Pitkäjänteisyyden puuttuminen työssä onkin vaivannut lahtelaisseuraa ja viime kaudeksi joukkue hankki Tomi Lämsän pitkällä sopimuksella pidempiaikaista projektia rakentamaan.

Pelicans totesi tämän kuitenkin vääräksi ratkaisuksi heti ensimmäisen kauden jälkeen ja erotti Lämsän. Tilalle tuli projektia jatkamaan kolmivuotisilla sopimuksilla kokenut parivaljakko Petri Matikainen - Pasi Nurminen, jonka tarkoituksena on palauttaa uskottavuus lahtelaiseen kiekkoiluun.

Historiallisen hopeakauden jälkeen myös talous on lähtenyt laskuun. Vuoteen 2012 asti Pelicans teki sensaatiomaisesti voittoa peräti kahdeksan vuotta peräkkäin noustuaan konkurssin partaalta jaloilleen. Tämän jälkeen viimeiset kolme kautta ovat kuitenkin kaikki olleet enemmän tai vähemmän tappiollisia, pääsääntöisesti lipputulojen puuttelliseksi jäännin takia.

Pelilliset asiat ja valmennus

Harvoin on valmentajien julkistuksella saatu aikaan niin paljon positiivista säpinää joukkueen ympärillä kuin mitä Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen valmennuspestin esittely toi tullessaan.

Tulevaa kautta on markkinoitu kovasti kaksikon kautta äijämäisempään ja ronskimpaan suuntaan. Kovat otteet ovatkin Matikaisen pelikirjassa tärkeitä sivuja. 48-vuotias päävalmentaja peluuttaa nopeaa pystysuunnan jääkiekkoa, josta ei myöskään viihdyttäviä elementtejä puutu.

Lahdessa valmennusuransa aloittanut Matikainen on työteliäälle joukkueelle oivallinen valinta, sillä Matikainen on ennenkin saanut hieman nimettomämmästästä materiaalista irti kaiken, ja vähän enemmän. Esimerkkinä Espoon Bluesin kausi 2010-2011, jolloin hyökkääjistä kukaan ei ylittänyt runkosarjassa 30 pisteen rajaa. Kyseinen kausi päättyi kuitenkin hopeamitaliin.

Arvio

Pelicans on esittänyt harjoituskaudella muutamista tappioista huolimatta varsin lupauksia antavia otteita. Tuore valmentajakaksikko on saanut reilusti uusiutuneen joukkueen pelilliset seikat sekä ketjukoostumukset toimimaan jo melko mallikkaasti.

Yksilötasolla joukkueen ehkä tärkein palanen tulee olemaan ykkösveskarin paikan itselleen lunastanut Janne Juvonen. Nuori maalivahti piti jo viime talvena Pussinokkia pystyssä vaikeinakin aikoina, ja saman trendin on jatkuttava myös alkavalla kaudella. Nuorten maailmanmestarin edessä puolustus on ennakkoon jopa laadukkaampi kuin esimerkiksi edellisenä talvena. Uusista pakeista Ben Blood on jääkaapin kokoinen pelote, Stefan Lassen sen sijaan tuonee osaamista puolustamisen lisäksi myös ylöspäin pelaamiseen.

Viime talvena osaksi loukkaantumisten takia lahtelaisten hyökkäys- ja ylivoimapeli olivat pahasti tukossa. Nyt kuitenkin ykkösketjun miehiksi kaavailluilta Antti Erkinjuntilta sekä Ryan Potulnylta on syytä odottaa pisteitä, myös Anrei Hakuliselta odotetaan läpimurtoa hankalan edellisen sesongin jälkeen. Jos Pelicans haluaa rynniä pudotuspeleihin, on kippari Erkinjuntin johdolla kärkimiesten onnistuttava takomaan tehoja tasaiseen tahtiin.

Jatkoaika arvioi Pelicansin päätyvän sijalle yhdeksän.

» Lähetä palautetta toimitukselle