Analyysi: Leijonat unohti puolustamisen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yhdysvallat rokotti Suomea nopeilla vastahyökkäyksillä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Leijonat kärsi 1-5-tappion Yhdysvalloille MM-turnauksen avausottelussaan. Pelillisesti Leijonat hallitsi ottelua, mutta liian innokas ja riskialtis hyökkääminen kostautui.

Suurta muutosta Leijonien pelissä ei ollut tapahtunut sitten harjoitusotteluiden. Aktiivisuutta oli lisätty, mutta hieman sekavalta joukkueen otteet edelleen vaikuttivat.

Leijonat hyökkäsi ajoittain todella aggressiivisesti, mikä johti Yhdysvaltojen jatkuviin ylivoimahyökkäyksiin erityisesti toisessa erässä. Viisikkotasolla puolustusvalmiudesta ei pidetty tarpeeksi hyvää huolta. Toki myös yksilötasolla tuli isoja virheitä.

Aggressiivisesta ja rohkeasta hyökkäyspelaamisesta kertoivat myös useaan otteeseen nähdyt puolustajien nousut mukaan hyökkäyksiin. Ne loivat Suomelle hyviä maalintekopaikkoja, mutta Yhdysvallat pystyi hyödyntämään tilanteet kääntämällä pelin nopeasti toiseen suuntaan.

Suomi hyökkäsi ottelussa hieman liian yltiöpäisesti. Yhdysvallat hyötyi siitä selkeästi, sillä se pystyi hyödyntämään Leijonien heikon puolustusvalmiuden.

Ei merkittävästi viivelähtöjä

Leijonien hyökkäyksiinlähdöt olivat sekavia ja epämääräisiä erityisesti avauserässä. Ottelun edetessä yhteinen sävel kuitenkin hiljalleen löytyi.

Hitaat kiekkokontrollin kautta toteutetut hyökkäyksiinlähdöt olivat eniten hakusessa Leijonilla. Niistä puuttui selkeä koko viisikon kierto ja yhtenäiset ajoitukset, mikä johti yksin kuljettamiseen keskialueelle ja lopulta päätykiekkoon.

Nopeisiin ja puolinopeisiin hyökkäyksiinlähtöihin löytyi selkeä kaava. Kiekko pelattiin puolustajan kautta laitahyökkääjälle, joka oli kuitenkin liian usein seisovin jaloin, jolloin hyökkäys tyssäsi jo keskialueelle.

Organisoitunutta Yhdysvaltojen viisikkoa vastaan Leijonat joutui lähes poikkeuksetta pelaamaan hyökkäyksensä päädyn kautta. Kahden miehen aktiivisen karvauksen myötä päätykiekko kuitenkin voitettiin usein takaisin.

Aggressiivisuus oli selkeästi Leijonilla päivän teema. Hyökkäyspelaaminen perustui lähinnä nopeisiin hyökkäyksiinlähtöihin. Omalla alueella ei turhia kiekoteltu, vaan hyökkäyksiin lähdettiin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta välittömästi ylöspäin.

Puolustus ajoittain ongelmissa

Puolustusalueen puolustuspelaaminen oli niin ikään aggressiivista. Kiekolliseen pyrittiin luomaan jatkuvasti kovaa painetta. Leijonien viisikko usein kuitenkin valui liian alas, jolloin siniviivalle jäi paljon tyhjää tilaa.

Yhdysvallat puhkoi Suomen keskialueen miehityksen useaan otteeseen todella helposti. Puolustajien ja hyökkääjien etäisyydet rakoilivat liikaa, ja Yhdysvallat pääsi keskialueen läpi yhdellä syötöllä.

Ylivoimapelissä hyviä viitteitä

Suomi pääsi pelaamaan paljon ylivoimaa, mutta tulos antoi vielä odottaa itseään. Ylivoimapelaaminen oli kuitenkin parantunut selkeästi harjoitusotteluista. Ylivoimaa pelattiin niin sanotulla takakolmiolla, jossa liikutellaan kiekkoa puolustajan kautta laidalta toiselle.

Maalin edessä oli jopa kaksi miestä maskissa. Leijonat sai kuitenkin liian vähän laukauksia aikaiseksi. Ajoittain kiekko liikkui näppärästi pelaajalta toiselle, mutta se ei hyödytä mitään, jos laukaukset puuttuvat.

» Lähetä palautetta toimitukselle