Adam Oates, lennosta kyytiin

NHL / Artikkeli
Oates jakaa kiekkotietämystään pelaajille.
Kuva © Getty Images
Uuden Capitals-valmentaja Adam Oatesin kuvioiden hionnalle ei jää liikaa aikaa ennen kauden alkua. Suuntaviivat ovat kuitenkin selkeät.

Viime kesänä Capitals-puikkoihin hypännyt Adam Oates on kiireinen mies. Kakkosvalmentajiensa Tim Hunterin ja Calle Johanssonin kanssa miehen pitäisi taikoa Capitalsista pudotuspelimenestyjä. Siis jatkaa edeltäjiensä Bruce Boudreaun ja Dale Hunterin työtä askeleen pidemmälle.

Suuntaviivat ovat olemassa. Oates aikoo käyttää joukkueen nopeutta ja luovuutta hyväkseen.

Oatesin sanojen mukaan se ei kuitenkaan tarkoita paluuta vapaamieliseen kiekkoon, jossa vastustaja voitetaan nimenomaan ampumalla roppakaupalla enemmän maaleja kuin vastustaja. Ei. Oates aikoo keskittyä puolustamiseen, jonka kautta hyökkäykset sitten syntyvät.

Varaamattomana NHL:ään

Mainioiden juniorivuosiensa jälkeen varaamattomana NHL:ään saapunut Oates aloitti uransa Detroit Red Wingsissä vuonna 1985. Moottorikaupungissa Oates vietti yhteensä neljä kautta, kunnes mies kaupattiin yhdessä Paul MacLeanin kanssa St. Louisiin eräässä NHL-historian yksipuolisimmista kaupoista.

Toiseen suuntaan matkanneet veteraanit Bernie Federko ja Tony McKegney pelasivat Detroitissa vain yhden kauden verran. Oates nousi Bluesissa ja myöhemmin Boston Bruinsissa NHL:n supertähtien joukkoon ruokkimalla Brendan Shanahanin, Brett Hullin ja Cam Neelyn kaltaisia maalitykkejä. Kausi 1992-93 tuotti peräti 142 pistettä.

Tultuaan vuonna 1997 Capitalsiin pääsi huippusentteri myös maistamaan Stanley Cupin finaaleja. Mestaruutta ei ikinä tullut, mutta päätettyään uransa vuonna 2004 Oatesilla oli kasassa peräti 1079 syöttöpistettä ja 1420 tehopistettä runkosarjassa. Syöttömäärä, joka oikeuttaa viidenteen sijaan kaikkien aikojen tilastossa.

Mestaruusjahtia hänen pitää jatkaa nyt valmentajana. Ensin apuvalmentajana Tampa Bayssä ja sitten New Jerseyssä, nyt vuorossa on ensimmäinen päävalmentajapesti.


Myös media saa osansa Oatesin viisauksista.
Getty Images

Enemmän kuin pelitapa

New Jersey Devilsistä finalistin teki jykevän materiaalin ohella sen aktiivinen pelitapa. Samoja kiekkokontrollielementtejä tullaan näkemään myös Capitalsin pelissä. Hunterin passiivisesta pelistä tulee jäämään tahdikkuus puolustaa omaa maalia, mutta hyökkäyssuunnassa Oates pyrkii taikomaan luovuutta.

Se yhdistettynä parantuvaan ylivoimaan voisi toimia Capitalsin kohdalla. Kapteeni Aleksandr Ovetškinin paluu ylivoimakanuunaksi nostaisi miehen henkilökohtaista preesensiä sille tasolle, jolla sen odotetaan olevan. "Ovie" nähdään Oatesin alaisuudessa myös alivoimalla.

- Hän on älykäs pelaaja. Ja yleensä jäähyntappajat ovat älykkäitä pelaajia. Tarvitset toteutusta, tarvitset purkajia, tarvitset pelaajia jotka tietävät, mitä ylivoimalla tehdään, kehuu Oates kapteeniaan.

- Hän on myös uhka vastustajalle. Kun vastustajan ylivoima on jäällä, he miettivät asiaa. Jos pääsemme vastustajan pään sisälle, olemme hyvässä asetelmassa.

Tuleeko aika vastaan?

Riittävätkö kuusi harjoituspäivää ja yksi lämmittely Oatesin filosofian sisäistämiseen? Aivan niin, kausi alkaa vauhdilla leirien aloituksesta lähtien. Onko haastetta liikaa, ehtivätkö pelaajat mukaan?

Eivät varmasti kokonaan kauden alusta asti. Yksinkertaisimmasta päästä Capitals-luotsin kokonaispaletti ei tule olemaan. Hersheyssä Oatesin pelitapaa ei otettu ongelmitta vastaan. Capitalsin farmijoukkueessa pelaajilla kesti tovin päästä sisälle siihen, mitä Oates haluaa. Kun pelitapa alkoi sujua, Hershey alkoi myös voittaa.

- Ottaa aikaa sisäistää uusi pelitapa. Jätkät yrittävät ymmärtää uuden systeemin, mutta eivät reagoi siihen. Nyt olemme pääsemässä tilanteeseen, jossa pelaajat tietävät mitä heidän täytyy tehdä. Joten se ottaa aikansa, Hersheyn virallinen luotsi Mark French kertoi tammikuun alkupuolella.

- Luulen tosin NHL-pelaajan onnistuvan nopeammin. Se on todistettu toimivaksi systeemiksi. New Jersey käytti sitä viime vuonna ja meni pitkälle. Minusta siinä on joitain todella hyviä osia. Arvelen sen toimivan oikein hyvin Capitalsin taitavampien pelaajien keskuudessa.

Enemmän kuin "hyökkäysmies"

Capitals kaipaa valmentajaltaan kokonaispalettia, joka toimii molempiin suuntiin. Capitals-legenda Peter Bondran mielestä Oates on pohjimmiltaan juuri tätä.

- Kaikki ajattelevat Oatesia "hyökkäysmiehenä", mutta hän ei ole vain sitä, Bondra kuvailee.

- Hän [Oates] oli kahden suunnan pelaaja, ja hän oli aina kahden suunnan pelaaja. Sen voi nähdä hänessä valmentajana. Muistan kuinka hän aina puhui paljon yksityiskohdista, kuinka karvata, kuinka päästä aina perään. Hänen kokemuksensa, se mitä hän saavutti pelaajana, ja nyt valmentajana, arvioin sen täydentävän Capitalsia oikein hyvin.

Tämän ajatellaan hyödyntävän joukkueen hyökkäysvoittoisia pelaajia kuten Ovetškinia ja Nicklas Bäckströmiä. Oatesin taustan vuoksi myös entinen tutkapari Brett Hull uskoo, että Oates pääsee paremmin perille tähtiensä sielunmaailmaan.

- Valmentajat, jotka eivät olleet koskaan tähtiä, eivät ymmärrä Ovetškinia. Niinkuin Dale Hunter. Kuinka Hunter ikinä ymmärtäisi mitä Ovien pään sisällä liikkuu? Hän ei osaa. Oates osaa, Hull sanoo suoraviivaisesti.

- Hän ymmärtää supertähden mieltä ja egoa, joka siihen kuuluu, ja mitä sen egon tyydyttämiseen tarvitaan. Ja se ego, josta minä puhun, ei ole huono asia. Se on nälkä tuon kaverin sisällä.

Lähteet: Washington Post, Washington Times, russianmachineneverbreaks.com, NHL.com, washingtonexaminer.com

» Lähetä palautetta toimitukselle