Tilastonosto: Tapparan pelin taso ei riitä, Ilves suosikki runkosarjan voittajaksi

LIIGA / Artikkeli
Ilves voittaa runkosarjan 37 prosentin todennäköisyydellä, Tappara 24 prosentin.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Tappara on saalistanut ennen illan paikallisottelua peräti 11 sarjapistettä enemmän kuin peliesitysten perusteella olisi ollut odotettavissa. Arki koittaa ennemmin tai myöhemmin. Ilveskin on tuloksellinen ylisuorittaja, mutta myös vahvassa pelillisessä nosteessa.

Tapparan alkukausi on ollut hämmentävä. Joukkue on ollut maaliodottamien valossa keskinkertainen, mutta kulkenut silti voitosta voittoon supertehokkaan viimeistelyn ja torjuntatyöskentelyn turvin.

Kirvespaidat ovat saavuttaneet 2,40 pistettä per ottelu, kun maaliodottamien valossa peliesityksiä vastaava taso oli vain 1,66 sarjapistettä.

Huono uutinen Tapparan kannalta on, että pidemmän päälle tulokset noudattavat maaliodottamia. Vuosi sitten, kun kriisi-HIFK oli näihin aikoihin sarjataulukossa toiseksi viimeisenä, oli jo nähtävissä, että helsinkiläiset saattavat nousta peräti kuuden joukkoon kuten lopulta kävikin. HIFK nimittäin jauhoi maaliodottamissa jatkuvasti selvästi plusmerkkistä tulosta, toisin kuin Tappara tällä hetkellä.

Tapparan sarjajohdon salaisuus on siinä, että joukkue on viimeistellyt tilanteistaan peräti 1,4-kertaisella tehokkuudella keskimääräiseen Liigan tasoon verrattuna. Se on todella hurja lukema. Historiatilastot osoittavat, että vain kaikkein tehokkaimmat joukkueet yltävät pidemmän päälle yli 1,1-kertaiseen viimeistelytehokkuuteen suhteessa luotuun maaliodottamaan.

ANSAITUT (xG) ja saavutetut pistekeskiarvot
joukkue xG syys xG loka xG yht. pka loppukausi (arvio) viimeistelytehokkuus mv-peli
Tappara 1,82 1,51 1,66 2,40 1,67 1/15 1/15
Ilves 1,26 1,92 1,55 1,81 1,96 4/15 7/15

Tapparalla on erittäin nimekäs pelaajisto ja Rikard Grönborgin flow-kiekko saattaa tuottaa todellisuudessa laadukkaampia maalipaikkoja kuin maaliodottamalaskenta osaa nähdä. Tapparan maaliodottamia vääristää myös se, että sarjakärkenä se on pelannut paljon johtoasemassa. Se on huomioitu tämän artikkelin lukemissa.

Voi olla perusteltu oletus, että Tappara pysyy läpi talven poikkeuksellisen tehokkaana joukkueena ja saattaa yltää jopa lähelle 1,2-kertaista viimeistelytehokkuutta suhteessa Liigan keskiarvoon. Se olisi kova temppu ja lähihistorian ennätyslukema, mutta toisi silti pudotuksen nykyiseen pistetahtiin.

Myös kaukalon toisessa päässä Tappara on tilastokärjessä, sillä sen maalivahtipeli on ollut Liigan parasta. Christian Heljangolla on edellytykset pysyäkin tilastojen kärjessä, mutta todennäköisesti torjuntalukemat eivät pitkää kautta aivan yhtä hyvinä pysy.

Pelillisesti kirvespaidat ovat olleet jonkin verran Liigan keskitasoa parempia, kun maaliodottamissa on huomioitu korkeat, mutta realistiset tehokkuusoletukset. Se on myös odotettava suoritustaso tästä eteenpäin.

Huippukova pelaajamateriaali mahdollistaisi laadukkaammankin pelaamisen, mutta toistaiseksi suunta on ollut jonkin verran laskusuhdanteinen. Olisi rohkea oletus ilman aiempia näyttöjä, että Rikard Grönborg saisi kehitettyä Tapparan peliä selvästi enemmän kuin Liiga-joukkueet keskimäärin saavat omaansa.

Runkosarjan sijoitustodennäköisyydet
joukkue 1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Tappara 24 % 49 % 14 % 11 % 2 %
Ilves 37 % 46 % 10 % 6 % 1 %

Jos Tappara ei ala luoda enemmän maaliodottamaa suhteessa vastustajiinsa, vaatisi runkosarjan kärkipaikan säilyttäminen tehokkuuden pysymistä epärealistisen korkealla tasolla. CHL ja tällä viikolla Ässät osoittivat jo, että niitäkin iltoja tulee, jolloin Heljanko on tavallinen kuolevainen. Pimeän talven aikana nähdään myös jaksoja, jolloin sattumat ja tuurit ovat tämän hetken sarjakärkeä vastaan ja huippupelaajatkin viimeistelevät ainoastaan hyvällä, eivät erinomaisella tasolla.

Grönborgin luotsaama erilainen pelityyli ja syksyn erikoiset tilastot tuottavat Tapparan loppukauden tason arvioimiseen poikkeuksellista epävarmuutta. Noin kerran neljästä Tappara pysyy joka tapauksessa runkosarjan kärjessä loppuun asti. Saavutettu etumatka ja Liigan yllättävä tasaisuus – yksikään joukkue ei ole vielä pelannut erityisen hyvin – auttavat.

Ilveksen heikko alku ei maksanut mitään

Ilveksen alkukausi on ollut samanlainen mutta erilainen. Erikoisesti kumpikin tamperelaisjoukkue kuuluu Liigan kolmen eniten tuloksellisesti ylisuorittaneen joukkueen ryhmään. Se kolmas on Ässät, joka on pelannut aidosti hyvin, mutta TOP3-sijoitus on vaatinut myös onnekasta tähtitaivasta.

Ilveksen syyskuu oli pelillisesti vaatimaton, vaan silläpä ei ole juuri väliä, kun heikot otteet eivät sarjataulukkoon välittyneet. Huomioitavaa sen sijaan on, että pelillinen kurssi on selvästi nousujohteinen. Siinä on selvä ero paikalliskilpailijaan.

Kun arvioidaan Antti Pennasen ryhmän tasoa edessä olevan pitkän talven aikana, ei suurta vähennystä kauden etukäteisarvioihin auta tehdä. Vaikka startti oli reippaasti alle odotusten, on ylipäätään vaarallista reagoida liikaa syyskuun esityksiin, kun tähtäin on puolta vuotta myöhemmässä. Jos lokakuu ei olisi näyttänyt merkkejä paremmasta, epävarmuutta olisi paljon, mutta nyt prosessi näyttäisi etenevän suotuisasti. Olkoonkin, ettei Ilves vielä aivan pelaajamateriaalinsa edellyttämällä tasolla ole suorittanut. 

Kun nousujohteiseen yhtälöön lisätään Adam Clendeningin ja Robin Alvarezin hankinnat, oletus on, että Ilves on talven mittaan Liigan pelillisesti vahvin joukkue.

Runkosarjan voittotodennäköisyydet
joukkue todennäköisyys
Ilves 37 %
HIFK 25 %
Tappara 24 %
Kärpät 4 %
Pelicans 3 %
Ässät 2,5 %
KalPa 1 %
Lukko 1 %
JYP 1 %
Sport 0,5 %
TPS 0,4 %
Jukurit 0,3 %
KooKoo 0,3 %
HPK 0 %
SaiPa 0 %

Tupsukorvien maalivahtipeli on ollut Liigan keskitasoa ja viimeistelytehokkuus neljänneksi parasta. Kumpikin on suht odotettu sijoitus, joten mullistusta ei ole luvassa mihinkään suuntaan. Viimeistelyn osalta sijoitus saattaa nousta, jos otoskoon kasvu pudottaa joukkueen tai pari edeltä, mutta itse prosentit tuskin muuttuvat merkittävästi.

Artikkelin kirjoittaja on Veikkauksen seniorianalyytikko, joka vastaa Pitkävedon Liiga-kertoimista. Muiden Liiga-seurojen sijoitusarvioihin palataan marraskuun aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle