Pelaajakartta: TPS:n kärki on kirkas ja leveä, mutta kysymysmerkit leijuvat maalin yllä

LIIGA / Artikkeli
Paluunmuuttaja Markus Nurmi on TPS:n kärkilaituri.
Kuva © Tiia Mahkonen
Merkittäviä muutoksia niin jäällä, kuin penkin takana kokenut TPS hakee paluuta mitalipeleihin kovien paluumuuttajien johdattamana.

TPS:n 100-vuotisjuhlakausi päättyi kirvelevään tappioon Ässille Isomäen hurmoksessa. Palloseura on paikannut kesän aikana avainlähtijöitään, ja joukkueen materiaali on huomattavasti leveämpi, kuin viime kaudella.

Isoin muutos seuran toimintaan on kuitenkin päävalmentajan vaihdos, kun Palloseuran loppuotteluihin edeltävällä kaudella vienyt Jussi Ahokas potkittiin ulos vuosituhannen vaihteessa Palloseuraa edustaneen Tommi Miettisen alta. Miettisen odotetaan piristävän joukkueen ilmettä jäällä merkittävästi, ja turkulaisten kesähankinnat tukevat odotuksia.

Lehtinen suurin lähtijä

Suurin yksittäinen TPS-vahvuudesta poistunut pelaaja on selkeästi ykkösvahti Lassi Lehtinen. Lukko-kasvatti saapui Turkuun kovin odotuksin paikkaamaan finaalikeväinä loistanutta Andrei Karejevia. Lehtinen otti sankarin viitan haltuun heti lähdöstä, ja nousi Palloseuran selkeäksi johtohahmoksi. Lehtinen oli niin vakuuttava, että kakkosmaalivahti Eetu Anttilan pelatessa joukkueen taso laski lehmän hännän lailla.

Joukkue luisuikin runkosarjan päätöskierroksella ulos kotiedusta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle Anttilan pelatessa päätösottelussa KooKoota vastaan. Ässät kiitti mahdollisuudesta pelata ratkaisuottelu kotona, ja marssi puolivälieriin.

Muita merkittäviä lähtijöitä TPS:n vahvuudesta ovat Mikael Pyyhtiä, kultakypärä Arttu Ilomäki, kiekollinen ykköspuolustaja Teemu Kivihalme, ykköspakkipari Valtteri Pulli-Antti Tuomisto ja seuran oma kasvatti, superlupaus Aron Kiviharju. Kiviharjun päästäminen Helsinkiin kirvelee kannattajia vielä pitkään, sillä nuorukaisen tie tähtiin oli pedattu jo kulkevaksi TPS:n kautta. Myös jäällä Kivihalmeen ja Kiviharjun kiekollisen lahjakkuuden jättämä aukko uudelleenrakennettuun puolustukseen on merkittävä.

Takalinjojen fyysisyyttä lisätty liikkuvuuden hinnalla

Puolustuksen vaihtuvuus on kesän aikana ollut merkittävää, sillä yllä mainituissa lähtijöissä oli neljä TPS:n kahdeksasta rotaatiopuolustajasta. Tilalle kirkkaimpina hankintoina on tuotu alkukauden Sportissa pelannut Emil Johansson, Tapparan tuplamestari Casimir Jürgens ja Ruotsista saapuva järkälemäinen Oliver Lauridsen sekä Ässien rivimiespuolustaja Roni Sevänen.

Johansson ja Turussa kulttipelaajan rooliin noussut Ruben Rafkin kantavat pitkälti kaiken kiekollisen liikkumisen vastuun puolustuksessa, mutta kokonaisvaltaisesti alakerta on huomattavasti viime kautta kovempi. Etenkin Rafkin on näyttänyt harjoituskaudella erittäin pirteältä, eikä viime kauden ennen aikojaan päättänyt vamma näytä enää vaivaavan 21-vuotiasta.

Jürgens ja Lauridsen ovat perusvarmoja, hieman puolustusmielisempiä puolustajia, joidenka odotetaan tuovan fyysisyyttä TPS-takalinjoille. Etenkin Lauridsenista odotetaan armotonta katujyrää, joka vie tilanteet loppuun asti häpeilemättä. Jürgens puolestaan vakuutti kivikovassa Tapparassa illasta toiseen, ja 28-vuotiaalla on kaikki ainekset olla TPS:n kärkipuolustaja peliaikavertailussa.

Puolustuksen kiekollinen yksitoikkoisuus saattaa huolestuttaa joitain, mutta uusi päävalmentaja Miettinen luotsasi KalPa-puolustuksensa erinomaiseen vireeseen pelillisesti miltei samankaltaisella materiaalilla. 

Kirkkaimmat tähdet palaavat hyökkäykseen

TPS-hyökkäys on nähnyt runsasta vaihtuvuutta puolustuksen tavoin. Palloseuran kirkkaimmat tähdet löytyvät hyökkäysosastolta, kaudella 2021–22 TPS:n yhden kauden pudotuspelien piste-ennätyksen rikkonut Markus Nurmen johdolla.

Nurmi palaa yhden AHL-kauden jälkeen kotiin, ja istuutuu suoraan Palloseuran ykköstykiksi. Tulosvastuu Ruskon leijonan harteilla on valtava, mutta sitä lievittämään TPS hankki toisen paluumuuttajan, Petrus Palmun

Toissa kaudella Liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Palmu tulee hallitsemaan ykköspelintekijän viittaa, ja on loistava ehdokas Liigan syöttopörssin voittajaksi. Palmu ja Nurmi tulevat dominoimaan mustavalkoisissa niin tasaviisikoin, mutta erityisesti ylivoimalla. Tulivoimaa kaksikko tuo runsaasti, mutta maalintekovastuun jakautuminen on iso kysymysmerkki.

Kärkiketjuihin TPS tuo Suomeen palaavan Aarne Talvitien, vauhdikkaan laiturin Aidan Dudasin sekä kokeneen SHL-jyrä Linus Fröbergin. Erityisesti Talvitie on komeine viiksineen seuraamisen arvoinen, sillä vuoden 2019 nuorten maailmanmestarin odotetaan nousevan Liigan eliittiin kahden suunnan hyökkääjänä.

Talvitie ja Fröberg tulevat miehittämään kaksi kärkiketjua, jonka jälkeen Aarne Intonen, Viljami Marjala ja Juhani Jasu kamppailevat pohjaketjujen nokkimisjärjestyksestä. Viime kauden loppupuolella TPS-miehistöön nostettu Marjala väläytteli osaamistaan ja vakuutti kannattajat, ja häneltä on syytä odottaa läpimurtoa täysipäiväiseksi Liiga-hyökkääjäksi.

Kun Nurmi ja Palmu suljetaan pois kuvasta, on syytä arpoa maalintekovastuun jakautumista. Istuisiko Fröbergin ja Dudasin rinnalle paremmin puhdas maalintekijä viime kausina säväyttäneen Topias Haapasen sijaan?

Joukkueessa ei ole varsinaisia maalisieppoja edellä mainitun tähtikaksikon ohella, ja vaikka HPK-paidasta Turkuun siirtynyt Jere Jokinen on pelaajatyypiltään profiloitunut maalintekijä, Liiga-tasolla kiekko on löytynyt maalivahdin selän takaa vain kymmenen kertaa, eikä laituri ole vakuuttanut otteillaan harjoituskauden aikana.

TPS:n hyökkäys on kaikesta huolimatta leveä ja taitava, ja joukkueella ei ole osa-alueella suurempia huolia kauden alun kynnyksellä.

Lindberg harmaa pilvi tasaisen joukkueen yllä

Huolia Palloseuran miehistöstä kuitenkin löytää etsimällä, sillä Lehtisen jättämät massiiviset saappaat maalin suulla täyttää Pittsburgh Penguinsin AHL-farmi Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa kaksi edellistä kautta luukkua avannut Filip Lindberg. Aikoinaan NCAA:ssa erinomaisesti torjuneen 24-vuotias espoolaisen taso lopahti viime kaudella merkittävästi, ja turkulaisilla on edessä tilanne, jossa ykkösmaalivahti on joukkueen isoin kysymysmerkki.

Lindberg ei välttämättä ole varmin mahdollinen seuraaja Liigan eliittivahdin saappaisiin, mutta kilpailutilanne hänen takanaan on vieläkin heikompi. Keskivertoja otteita keväällä esittänyt Anttila ja nuori Noa Vali ovat täysin penkkirooleissa, joten Lindbergillä ei ole ainakaan puutetta mahdollisuuksista todistaa epäilijät vääräksi.

Kaiken kaikkiaan rajusti uudistunut TPS on paperilla kovempi, kuin viime kaudella, ja turkulaiset voivat palata haaveilemaan hunajaisesta keväästä.

Paras laukoja: Petrus Palmu
Nopein luistelija: Aidan Dudas
Kovin taklaaja: Oliver Lauridsen
Henkinen johtaja: Aarne Talvitie
Flopin ainekset: Linus Fröberg
Tärkein pelaaja: Markus Nurmi

Edit klo 17.05: Poistettu jutusta koeaikasopimuksensa yhteisymmärryksessä purkanut puolustaja Paul DeNaples.

Pelaajakartta TPS:n pelaajakartta

VLH

Petrus Palmu
Topias Haapanen
Jere Jokinen
Vili Munkki
Jasper Lindsten
Emil Hemming

KH

Aarne Talvitie
Linus Fröberg
Aarne Intonen
Viljami Marjala
Juhani Jasu

OLH

Markus Nurmi
Aidan Dudas
Kalle Väisänen
Kasper Koskinen
Aaron Hakala

P

Casimir Jürgens
Emil Johansson
Ruben Rafkin
Niklas Arell
Oliver Lauridsen
Roni Sevänen
Sisu-Petteri Lehtonen
Jimi Suomi
Mitja Jokinen

MV

Filip Lindberg
Eetu Anttila
Noa Vali

Valmentaja

Tommi Miettinen

» Lähetä palautetta toimitukselle