Pelaajakartta: Ilveksen pitää ottaa askel eteenpäin, mutta muutos on mahdollisuuden lisäksi uhka

LIIGA / Artikkeli
Niklas Friman on kokemuksellaan auttamassa Ilvestä ottamaan seuraavan askeleen.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Ilveksen pelaajistossa vaihtuvuus oli viime kevään jälkeen suurta. Viimeistä askelta finaalia kohti lähdettiin ottamaan puolustuksen kautta, jonne naarattiinkin isoja vonkaleita. Paletissa on silti paljon epävarmuutta.

Kun viime kauden päätyttyä pelaajat jättivät hyvästejä vanhoille seuroilleen ja uudet seurat ilmoittivat hankinnoistaan, yksi menetys kirpaisi Ilveksessä yli muiden: kahden edellisen kauden paras maalivahti, Marek Langhamer, vaihtoi odotetusti maisemaa.

Hankintaodotuksissa oli kovatasoinen ykkösvahti, mutta Ilves päätti luottaa ddellisen kauden kakkosvahtina hyviä otteita esittäneeseen Jakub Málekiin. Tandemia täydentämään hankittiin Jonas Gunnarsson, jonka pärjääminen Liigassa arveluttaa. Harjoitus- ja CHL-otteluiden perusteella ruotsalainen on kuitenkin hyvä ja kokenut tuki Málekille. Loukkaantumisia paikkaa tuore 20-vuotias tšekkihankinta Patrik Harmla.

Puolustus on ollut Ilveksen heikoin kohta ja sille osastolle kesällä hankittiin reilusti tukea. Nimekkäimpänä mukaan liittyi maajoukkuepuolustaja ja maailmanmestari Niklas Friman. Frimanista leivottiin saman tien kapteeni, kun monivuotinen kippari Eemeli Suomi luopui C-kirjaimesta omasta tahdostaan.

Tampereelle muuttivat mestaruusjahtiin Arttu Pelli HPK:sta ja Joni Jurmo Jukureista. Kun vielä Dominik Mašín päätyi palaamaan tupsukorviin, Ilveksen puolustuspää vaikuttaa tasapainoiselta ja osaavalta sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Päävalmentaja Antti Pennasen työtä helpottaa luottoparivaljakko Les Lancasterin ja Jarkko Parikan jatkaminen joukkueessa.

Rotaatiosta löytyvät vielä Karri Aho ja Otto Heinonen. Tarvittaessa U20-joukkueesta voidaan nostaa liigajoukkueen mukana harjoituspeleissä esiintynyt Sebastian Soini.

Maalinteon on lunastettava potentiaalinsa

Hyökkäys on kokenut viime kaudesta muutoksen, jos toisenkin. Kärkirooleista löytyvät yhä Suomi, Joona Ikonen ja Matias Mäntykivi, mutta uusiakin miehiä on vino pino. Mikäli tupsukorvat mielivät nostella Kanada-maljaa kauden päätteeksi, on myös esimerkiksi Šimon Stránskýn, Oula Palven ja Petr Kodýtekin tehtävä pisteitä. Maalintekovoimaa uhkuvien Ville Meskasen ja Jani Nymanin on laitettava Ikosen ohella reppu heilumaan.

Duunariosastolla Ilveksellä on heittää kentälle KalPasta tullut työjuhta Juuso Könönen, joka tulee olemaan käyttökelpoinen kaveri eritoten alivoimalla. Myös KooKoosta saapunut Samuli Ratinen ja tamperelaisille jo tuttu mies Santeri Virtanen pitävät huolen siitä, että vastustajilla ei ole kaukalossa mukavaa Ilvestä vastaan. Laitojen ryskettä lienee luvassa. Ratinen tosin loukkasi jalkaansa ilkeän näköisesti CHL-ottelussa Bolzanoa vastaan, joten vastentahtoista huilia voi olla luvassa.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin kanadalainen ICEHL:stä saapunut Jérémy Grégoire saa koeaikansa puitteissa, vai saako millaistakaan. Nuoret Samu Bau ja Jakub Kos saavat varmasti myös omat mahdollisuutensa näyttää osaamistaan ja energiaansa.

Oman mausteensa soppaan tuo Emil Järventie, jonka vuokrasopimus SaiPan kanssa purettiin ennen aikojaan. Pääosa kaudesta mennee KOOVEEssa, mutta hyvien esitysten myötä näyttöpaikka Liigassakin auennee jälleen.

Ässien pelaajakartta

VLH

Eemeli Suomi
Šimon Stránský
Samuli Ratinen
Eetu Päkkilä
Jakub Kos

KH

Oula Palve
Matias Mäntykivi
Petr Kodýtek
Santeri Virtanen
Jérémy Grégoire
Samu Bau

OLH

Joona Ikonen
Ville Meskanen
Jani Nyman
Juuso Könönen
Emil Järventie

P

Les Lancaster
Jarkko Parikka
Niklas Friman
Arttu Pelli
Dominik Mašín
Otto Latvala
Joni Jurmo
Karri Aho
Otto Heinonen
Sebastian Soini

MV

Jakub Málek
Jonas Gunnarsson
Patrik Hamrla

Valmentaja

Antti Pennanen

Ilveksen valmennuspäätöksen on aika kantaa hedelmää

Antti Pennanen on eittämättä yksi Liigan parhaista valmentajista. Viime kaudella hän hyppäsi liikkuvaan junaan ja luotsasi Ilveksen pronssille. Nyt hän on päässyt kesän mittaan valmentamaan täysin omannäköistään nippua ja iskostamaan pelaajiin alusta asti omaa suunnitelmaansa. Tuloksia pitäisi siis näkyä − onhan Ilves laatujoukkue tähän sarjaan.

Pennanen on paitsi asiansa osaava johtaja, myös hyvä ihmisjohtaja. Uudet apuvalmentajat Joonas Tanska ja Lauri Merikivi tuntuvat istuvan samaan muottiin. Tupsukorvien valmennusryhmä näyttää sopineen selvät roolitukset, mikä auttaa myös arjen pyörittämistä kauden aikana. Valmennuksen roolit eivät tietenkään ole liigajoukkueissa mikään poikkeus, mutta mainitun kolmikon persoonat vaikuttavat myös istuvan hyvin yhteen.

Vaikka Ilveksen kokoonpanossa onkin nyt entistä enemmän Pennasen kädenjälkeä, tuo suuri vaihtuvuus miehistössä varmasti haasteensa. Joukkueen on hitsauduttava yhteen myös tunnetasolla, jotta suorittaminen kaukalossa voi olla ennakoidun laadukasta. Tähän projektiin Pennasen johtama valmennus on lähtökohtaisesti hyvin sopiva.

Paras laukoja: Joona Ikonen
Nopein luistelija: Arttu Pelli
Kovin taklaaja: Juuso Könönen
Henkinen johtaja: Eemeli Suomi
Flopin ainekset: Oula Palve
Tärkein pelaaja: Eemeli Suomi

» Lähetä palautetta toimitukselle