Ilveksen Petr Kodýtek iski voittomaalin Tapparan verkkoon − tamperelaisjoukkueet esittelivät uudet vahvistuksensa

LIIGA / Artikkeli
Ensimmäisessä Tampereen paikallismatsissa riitti vilskettä.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves ja Tappara kohtasivat Tampere Cupissa ensimmäistä kertaa tämän kauden puitteissa. Jatkoaika niputti ottelun yhteen ja kävi läpi joukkueiden uusien kasvojen edesottamukset.

Ottelu alkoi Tampereen pormestari Kalervo Kummolan ja Ukrainan Suomen suurlähettilään Olga Dibrovan hienoilla puheilla. Rohkaisevat sanat ja tamperelaisjoukkueiden Ukrainan jääkiekkoliitolle lahjoittamat 50 prosenttia turnaustapahtuman tuotoista saattelivat kauden ensimmäisen paikallisottelun alkuun.

Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan vauhdikas ja molemmilla joukkueilla oli hyviä maalintekopaikkoja. Myös pitkän odotuksen purkautuminen näkyi muutamina torikokouksina. Christian Heljangon paraatipelastus loisti avauserän huippuhetkenä. 

Toinen erä alkoi Tapparan ylivoimalla. Erikoistilanne kuivui kuitenkin kokoon muutaman harhasyötön saattelemana. Valtteri Kemiläinen pääsi kertaalleen laukauksellaan kiskaisemaan Jakub Málek vartioiman maalin tolppaan. Hetkeä myöhemmin Arttu Pelli suti Ilves-uransa avausmaalin. Samassa tempussa Tappara-paidassa onnistui tasoituksen tehnyt Oskari Manninen.

Kolmas kaksikymppinen tarjosi 5 247 Nokia-areenalle saapuneelle katsojalle alkajaisiksi kovan Tappara-paineen, mutta joukkue ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Málekia. Tuoreen Tappara-päävalmentaja Rikard Grönborgin kädenjälki näkyi jo joukkueen otteissa, sillä kirvesrinnat pyrkivät kovalla luistelulla tekemään suoraviivaista työtä molempiin suuntiin. Ilves vastasi tähän parhaansa mukaan ja onnistuikin nousemaan maalipaikoille.

Petteri Puhakka pääsi kokeilemaan johto-osumaa rangaistuslaukauksesta, mutta yritys jäi lopulta varsin köykäiseksi ja kuivui kokoon. Sen sijaan koko illan pirteästi esiintynyt Ilves-kolmosketju rokotti varsinaisen peliajan lopussa. Petr Kodýtek osui ja ratkaisi 2−1-voiton Ilvekselle. Veli-Matti Savinainen kutitteli vielä viimeisillä sekunneilla tupsukorvien maaliverkkoa lähietäisyydeltä.

Joukkueiden uudet pelaajat

Molemmissa tamperelaisjoukkueissa viiletti liuta uusia tuttavuuksia. Jatkoaika piti silmällä tupsukorvien ja kirvesrintojen tuoreita vahvistuksia ja antoi heidän ensiesiintymisestään lyhyen selonteon.

Ilves

Liigaan ulkomaankierrokselta palannut Oula Palve oli ykkösketjun keskellä mies paikallaan. Palve osoitti, että hänellä on tallella se sama pelisilmä, jonka liigayleisö muistaa nähneensä muutamia vuosia sitten. Nähtäväksi jää, miten Palven liike kestää tosipelien ja pitkän kauden kuormaa.

Maaliahne työmyyrä Samuli Ratinen näytti nopeauttaan ja taistelutahtoaan. Hyökkääjä oli elementissään kovavauhtisessa pelissä, vaikka tekopaikoille entinen KooKoo-peluri ei päässytkään.

Tšekkihyökkääjät Šimon Stránský ja Petr Kodýtek viilettivät kolmosvitjassa Ville Meskasen kanssa. Tšekkiläiset veivasivat ensimmäisessä erässä Tappara-puolustuksen ja lopulta vähän itsensäkin kahville, eikä täysosumaa maalinedustalta näin syntynyt. Kolmikko oli kenties tupsukorvien paras perjantai-illan ottelussa ja ehdottomasti sellainen koostumus, jota päävalmentaja Antti Pennanen voi harkita käyttävänsä jatkossakin.

Juuso Könönen ja Jérémy Grégoire hyökkäsivät Ilveksen nelosketjussa. Vielä avauserässä kaksikkoa ei näkynyt, mutta ottelun lähestyessä puoliväliään kanadalaishyökkääjä Grégoire pääsi kokeilemaan maalintekoa lähietäisyydeltä. Könönen löytyi muutamaan otteeseen Tapparan maalinedustalta irtokiekkojen perästä.

Kapteeni Niklas Friman oli leijonapaidasta tutulla tavalla alakerran isäntänä ja kantoi rauhallisella otteella vastuuta Ilveksen puolustuksessa läpi kamppailun. Frimanin otteista huokui ammattimaisuus. Tapparan kolmannen erän rangaistuslaukaukseen johtaneessa tilanteessa puolustaja oli esillä hieman negatiivisessa valossa ollessaan myöhässä puolustusvelvoitteestaan ja jouduttuaan rikkomaan.

Arttu Pelli astui valokeilaan toisessa erässä. Pyörityksen päätteeksi puolustaja pääsi laukomaan. Ensimmäinen kuti ei löytänyt tietään verkkoon, mutta jatkotilanteesta hän vippasi kiekon Tappara-pömpeliin. Pelli osoitti oivaltavana luistelijana ja tilankäyttäjänä, että hän on monikäyttöinen pelaaja niin tasakentin kuin ylivoimassakin.

Joni Jurmo ei seitsemännen puolustajan roolissaan päässyt kovin suureeen vastuuseen, joten hänen Ilves-kasteensa jäi hieman vaikeasti arvioitavaksi. Mitään silmiinpistävää suuntaan tai toiseen nuori puolustaja ei esittänyt.

Tappara

Carter Camper johti kirvesrintojen ykkösketjua ja jakeli läpi ottelun hyviä syöttöjä ketjukavereilleen Jori Lehterän manttelinperijänä. Kokenut keskushyökkääjä tahditti myös kirvesrintojen ylivoimapeliä, muttei vielä perjantaina saanut erikoistilanteissa tulosta aikaan.

Heikki Liedes ja Ilveksestä tuttu Nick Baptiste punoivat juonia samassa hyökkäystriossa. Entinen KooKoo-kippari Liedes osoitti kykynsä niin aloitusympyrässä kuin alivoimallakin. Baptiste ei päässyt vielä käyttämään hyökkäyspään avujaan kuvioiden hieman hakiessa itseään kauden ensimmäisessä harjoituspelissä. Kanadalaisen on parannettava liikettään, jotta pystyy tulosvastuuseen jatkossa.

Nick Halloranin jalat kävivät hyvällä tahdilla, mutta ansiokkaiden riistojen jälkeen hän jakoi muutamia harhasyöttöjä hyökkäyspäässä. Halloranilla oli myös rooli Tapparan ylivoiman vasemmassa siivessä.

Radek Mužík aiheutti hämmennystä heti pelin ensimetreillä, kun hän otti pienet tukkanuottaset Ilves-kippari Frimanin kanssa. Kaiken kaikkiaan Mužík vaikuttaa ensimmäisen ottelun perusteella olevan kirvesrinnoille energinen lisä hyökkäykseen.

Mattias Bäckman viiletti uusvanhan tapparalaisen Otto Leskisen parina. Muutaman kerran kaksikko oli helisemässä nopeiden Ilves-hyökkääjien kanssa, mutta sai lopulta sijoittumisellaan tilanteet takaisin hallintaansa. Kokonaisuutena Bäckmanin ensiesiintyminen Tappara-paidassa oli varsin jämäkkä esitys.

Johtajatyyppinä tunnettu Oskari Manninen otti takaa-ajajaksi jääneen Tapparan hetkellisesti reppuselkäänsä ja kiskaisi tasoituksen toisessa erässä. Viisikkopelissä Manninen ei totutusti väläytellyt, mutta hoiti oman leiviskänsä tyylikkäästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle