Pelicans tyytyväinen loppuratkaisuun

LIIGA / Artikkeli
Pelicansin toimitusjohtaja Ilkka Kaarna hankki Kai Suikkasen lyhyellä aikataululla. Kaarna sanoo, että Pelicans miettii, miten edetä Kari Jalosen väitetyn sopimusrikon kanssa.

– Olemme tyytyväisiä ratkaisuun, Ilkka Kaarna sanoo ponnekkaasti puhelimessa, kun Kai Suikkasen pesti on julkistettu samana päivänä.

Toimitusjohtaja Kaarna kuuli edellisenä sunnuntaina, ettei Kari Jalonen valmennakaan ensi kaudella Lahdessa. Keskiviikkona Pelicans ilmoitti, kuka ottaisi Jalosen paikan: Suikkanen, hallitseva Suomen mestari.

Suikkanen kertoi Pelicansin tiedotteessa, että hän oli neuvotellut lahtelaisseuran kanssa tammikuussa. Pelicans oli solminut suullisen sopimuksen Jalosen kanssa saman kuukauden aikana.

– Suikkanen oli yksi vaihtoehdoista silloin. Se ei johtanut tulokseen. Hänellä oli muitakin tarjouksia. Emme päässeet lähellekään päätöstä, Kaarna kertoo.

Kun Jalonen paljasti lähtevänsä Venäjälle, Pelicansille ei ollut olennaisinta se, miten käsitellä väitetty sopimusrikko.

– Meille oli tärkeämpää saada nopeasti uusi valmentaja. Onneksi saimme. Siitä olisi ollut haitta, jos emme olisi saaneet.

Pelicans sijoittui SM-liigassa kuluvalla kaudella viimeiseksi. Tammikuussa se oli sijalla 13. Kuinka ihmeessä se on onnistunut houkuttelemaan kolme Suomen mestaruutta päävalmentajana voittaneen Jalosen ja hallitsevan Suomen mestarin Suikkasen?

– Kysy heiltä, Kaarna hymähtää.

– Yksi syy on, että menemme eteenpäin, pyrimme johonkin ja olemme osoittaneet kasvua. Meillä on mahdollisuudet ja hyvät olosuhteet. Talous on kunnossa. Urheilullinen menestys on vain ollut aaltoliikettä.


Ilkka Kaarna hankki Kai Suikkasen lyhyellä aikataululla.
Mikael Hoikkala

Pelkkä kostaminen ei kannata

Kaarna oli hyvin tuohtunut, kun hän kertoi Etelä-Suomen Sanomissa julkisesti Jalosen sopimuksesta ja sen hylkäämisestä. Suikkasen palkkaamisen myötä raivo on laantunut.

Miten Pelicans aikoo edetä Jalosen tapauksen kanssa?

– Ei ole kommentoitavaa. Se etenee omaa rataa. Pidämme sitä sopimusrikkona, Kaarna sanoo.

Pelicansin hallitus käsittelee Jalosen tapausta.

– Meidän on selvitettävä, mitä meidän kannattaa tehdä. Täytyy olla peruste. Mitä on saavutettavissa? Ei kannata koston takia, Kaarna huomauttaa.

– Ei ole järkevää, jos kuluihin menee enemmän kuin on saatavissa korvauksia. Tarvitsemme muiden neuvoja, mitä kannattaa tehdä ja hallituksemme päättää siitä.

”Sopimukset on tehty pidettäviksi”

Suomen Ammattivalmentajat ry:n toiminnanjohtaja Pekka Potinkara sanoo, että valmentajien sopimuskiistat on pyritty sovittelemaan ennen oikeuskäsittelyä.

Potinkaran mukaan on harvinaista, että Jalonen ja Pelicans sopivat yhteistyöstä suullisesti.

– Lähes 90 prosenttia ammattivalmentajien sopimuksista on kirjallisia – onneksi. Kymmenen vuotta sitten lähellekään yhtä suuri osa ei ollut, Potinkara kertoo.

''

Olisi toivottavaa, että molemmat osapuolet eli työnantaja ja työntekijä kunnioittaisivat sopimusta parhaansa mukaan.


Ammattivalmentajat ry:n johtaja Pekka Potinkara

– Suullinen sopimus on juridisesti pitävä, mutta sitä on vaikea näyttää. On erilaisia tulkintoja kahden osapuolen kesken.

Jalosen tapauksen kaltainen kiista ei ole yleinen.

Tuomitsetteko Jalosen käytöksen?

– En osaa ottaa kantaa. Mutta sopimukset on tehty pidettäviksi.

Pelicansin ja Jalosen tapauksen osapuolet eivät ole ottaneet yhteyttä Ammattivalmentajat ry:hyn.

– Olemme olleet uutisoinnin armoilla. Vaikea sanoa. Olemme rekisteröineet tapauksen ja seuraamme sitä mielenkiinnolla. Katsomme, miten se käsitellään, Potinkara sanoo.

Suomen Ammattivalmentajat ry:n jäsenenä on 650 ammattivalmentajaa. Heihin lukeutuu myös SM-liigassa valmentavia, mutta Potinkara ei voi tarkentaa, kuuluuko muun muassa Jalonen heihin.

Potinkaran mukaan vastaavissa tapauksissa on yleisesti pyritty siihen, ettei kiista päätyisi oikeuden käsiteltäväksi.

– Näin on usein tehtykin, ja kiistat on soviteltu, Potinkara kertoo.

– Olisi toivottavaa, että molemmat osapuolet eli työnantaja ja työntekijä kunnioittaisivat sopimusta parhaansa mukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle