Mielipide

Toiselle kierrokselle kahdesta eri maailmasta

NHL / Kolumni
Kahden erilaisen pudotuspelisarjan läpikäyneet Philadelphia Flyers ja New Jersey Devils kohtaavat toisensa toisella kierroksella. Kiekko putoaa jäähän ensimmäisen kerran sunnuntaina klo 22 Suomen aikaa. Mitä on odotettavissa, kun Atlantin divisioonan vanhat kiistakumppanit ottavat toisistaan mittaa? Jatkoajan NHL-toimitus vastaa.

Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut Flyers saa vastaansa kuudenneksi sijoittuneen Devilsin. Saman divisioonan joukkueet kohtasivat runkosarjassa kuusi kertaa ja voitot otteluista menivät tasan 3-3. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella joukkueet pelasivat hyvin erilaiset sarjat. Siinä missä Flyersin ja Penguinsin välinen taistelu oli todellista tunteiden vuoristorataa, muistutti Devilsin ja Panthersin sarja tuloksien puolesta perinteisempää pudotuspelikiekkoa.

Pennsylvanian joukkueiden kohtaamisissa on perinteisesti ollut aina lisälatausta ja tänä keväänä kaukalossa kuohui ennennäkemättömällä tavalla. Sarjassa Flyers pääsi esittelemään hyökkäyspelinsä erinomaisuutta paljastaen samalla puolustuspelinsä heikkoudet. Flyers onnistui katkaisemaan sarjan vasta kuudennessa ottelussa, Penguinsin kirittyä Flyersin kolmen otteluvoiton johdon tilanteeseen 3-2. Flyersin onnistui kuitenkin kasata rivinsä ja he veivät sarjan lopulta voitoin 4-2.

Devils sen sijaan sai vastaansa sensaatiomaisen runkosarjan pelanneen floridalaisryhmän. Vaikka Panthers sijoittui runkosarjassa Devilsiä korkeammalle, lähtivät kokeneet pirulaiset ennakkosuosikkeina sarjaan. Olihan seuralla vahva pudotuspelirutiini, kun taas Panthers teki paluun pudotuspeleihin 12 vuoden tauon jälkeen. Pantterilauma sai venytettyä sarjan kuitenkin seitsemänteen peliin, joka sekin ratkesi vasta toisessa jatkoerässä. Devilsin pelastaja oli lopulta hyvää tulokaskautta pelaava Adam Henrique kevään toisella pudotuspelimaalillaan.

Joukkueiden parhaina pistemiehinä ovat esiintyneet Claude Giroux ja Travis Zajac. Devilsin kokoonpanosta ei ole tiedossa merkittäviä loukkaantumisia. Flyersiltä kesken ensimmäisen kierroksen kaukaloon palasi jalkavammastaan toipunut James van Riemsdyk. Puolustuksessa Nicklas Grossmannin tilanne selvinnee vasta ensimmäisenä pelipäivänä ja Andrej Meszaros jättää sarjan ensimmäiset pelit väliin varmasti.

Joukkueet kohtasivat toisensa pudotuspelien samassa vaiheessa vuonna 2010. Tuolloin Flyers marssi sarjasta jatkoon 4-1 ja aina Stanley Cup finaaleihin saakka.


He eivät tule onnittelemaan toisiaan pudotuspelisarjan aikana.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Joukkueet selvisivät ensimmäiseltä kierrokselta voittajina hyvin erilaisista ottelusarjoista. Kumpaa sarjaa tämä tulee muistuttamaan?

Lauri Meriläinen: Kuudes kohtaaminen Penguinsia vastaan osoitti sen, että Flyers pystyy tarvittaessa erittäin kurinalaiseen ja uhrautuvaan puolustuspeliin. Devilsin hyökkäys ei ole Penguinsin tasoa, mutta puolustuspelaaminen sen sijaan on parempaa. Pelkästään Martin Brodeurin olemassaolo jo aiheuttaa sen, ettei Flyers tule tekemään tässä sarjassa 30 maalia.

Uskoisin siis Flyersin jatkavan ensimmäisen kierroksen kuudenteen otteluun kaivetulla sapluunalla. Mielenkiintoista nähdä laittaako valmentaja Peter Laviolette Sean Couturierin jälleen varjostamaan vastustajan venäläistähteä.

Saara Vähäkuopus: Flyersin ja Penguinsin kierros oli melkoista maali-ilottelua. Tästä sarjasta on turha odottaa moista maalijuhlaa. Devilsin viisikkopuolustus on tiiviimpää kuin Penguinsin ja viimeisenä lukkona maalin suuta vartioi mainiossa pelivireessä ollut elävä legenda Brodeur. Devilsin hyökkäys on kohtalaisen leveä, mutta terävimmän kärjen osalta se ei ole Pittsburghin luokkaa, joten luultavasti punalamppu vilkkuu Philadelphian päässä ensimmäistä ottelusarjaa harvemmin. New Jerseyn puolustus tulee olemaan Florida-sarjaa kovemmassa paineessa Philadelphian terävän hyökkäyksen ja vahvojen yksilösuoritusten kanssa.

Tunteet tuskin kuumenevat New Jerseytä vastaan Philadelphian edellisen vastustajan veroisesti. Luvassa on kovaa ja nopeatempoista pudotuspelikiekkoa, mutta järki pysyy päässä ja hanskat paremmin kädessä. Tämä sarja ei tule muistuttamaan varsinaisesti kummankaan joukkueen ensimmäistä kierrosta, vaan on aivan oma lukunsa.


Sykora pystyy parempaan.

Ketkä alisuorittivat ensimmäisellä kierroksella? Keneltä voidaan odottaa tasonnostoa?

Meriläinen: Kenttäpelaajien osalta ei oranssipaidoilla ole huolia suoritustason suhteen. Ainoastaan Wayne Simmondsin panos Penguinsia vastaan jäi vaisuksi. Mies tuntui jääneen pudotuspelitempossa jalkoihin, eikä jalkanopeus tuntunut olevan riittävää kummassakaan päässä kenttää.

Sen sijaan tolppien välistä löytyy edelleen kysymysmerkki. Vaikka Flyers selviytyikin ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, tulee maalinteko Devilsiä vastaan olemaan huomattavasti vaikeampaa. Tästä syystä Ilja Bryzgalovin on pystyttävä pelaamaan yhtä varmasti, kuin ensimmäisen kierroksen viimeisessä ottelussa. Helppoihin maaleihin ei yksinkertaisesti ole varaa. Myös puolustuksen pidettävä tasonsa 60 minuuttia joka ottelussa. Ja tarvittaessa pidempäänkin.

Vähäkuopus: Kuten pudotuspeleissä usein käy, on Devilsilläkin ratkaisijoiksi noussut, jos ei suoranaisesti yllätysnimiä, niin runkosarjassa vähemmän loistaneita. Varsinaisesta alisuorittamisesta on vaikea syyttää ketään, mutta ainakin veteraanihyökkääjiltä Petr Sykoralta ja Patrik Eliasilta olisin odottanut enemmän tehoja mainion runkosarjan jälkeen. Sykoran saaliiksi pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta jäi yksi syöttöpiste, jonka mies ansaitsi oltuaan toisena syöttäjänä Ilja Kovaltshukin ylivoimamaaliin. Koko ketjulta Sykora–Elias–Dainius Zubrus pitäisi nyt alkaa maalijyvä löytymään, vaikka alemmat ketjut ovatkin nousseet esiin ja paikanneet tilannetta. Uskon myös, että näin tulee käymään. Tasonnostoa sinällään tarvitaan kyllä koko joukkueelta, mikäli Devils aikoo onnistua Philadelphiaa vastaan.

Runkosarjassa joukkueet tasasivat voitot 3-3. Ovatko joukkueet todella näin tasaväkisiä?

Meriläinen: Flyersin runkosarja oli niin kahtiajakoinen, ettei runkosarjan otteista voida tehdä isoja linjanvetoja pudotuspeleihin peilaten. Joukkue on henkisesti vahvassa tilassa peitottuaan yhden mestarisuosikeista ensimmäisellä kierroksella.

Bryzgalov ja Sergei Bobrovski jakoivat runkosarjassa ottelut Devilsiä vastaan puoliksi. Bryzgalov onnistui huomattavasti paremmin pelaten kaksi nollapeliä. Runkosarjan perusteella Devils onkin hänelle erittäin mieluisa vastustaja.

Vähäkuopus: Suoraa päätelmää runkosarjan perusteella ei voi tehdä, mutta kyllähän se kuitenkin antaa viitteitä tiukasta taistosta. Philadelphia lähtee tähän sarjaan ennakkosuosikkina, mutta runkosarjan perusteella New Jerseyn kaataminen ei ole sentään mikään läpihuutojuttu. Erikoistilanteet saattavat ratkaista paljon. Mikäli Devils löytää runkosarjassa ilmiömäisen hyvin pyörineen alivoimansa uudelleen, voi se vaikeuttaa Flyersin tavallisesti tehokasta ylivoimaa ja vaikuttaa lopputulokseen.

Arvio sarjasta – kumpi jatkaa konferenssifinaaleihin?

Meriläinen: Hyvässä virtauksessa liitävä Flyers jatkaa vahvan hyökkäyspelin turvin konferenssifinaaleihin voitoin 4-1.

Vähäkuopus: Jos Philadelphia saa maalihanansa auki heti ensimmäisestä pelistä alkaen, voi ottelusarja mennä Flyersille yllättävän nopeasti. Mikäli Devils pystyy tasonnostoon ja saa onnistumisia alusta lähtien, tulee taistelusta tiukempi. Uskon kyllä New Jerseyn mahdollisuuksiin, mutta sanotaan ensimmäisen ottelusarjan pohjalta, että Philadelphia jatkoon kuudennesta ottelusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle