Mielipide

Senaattorit Ison Omenan valloitukseen

NHL / Kolumni
Idän konferenssin voittanut New York Rangers saa vastaansa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Ottawa Senatorsin. Ottawa palaa takaisin pudotuspeleihin vuoden tauon jälkeen. Runkosarjassa otteluvoitot menivät kanadalaisille, mutta miten käy kun panoksena on paikka kahdeksan parhaan joukossa.

New York Rangers hallitsi konferenssin kärkipaikkaa viimeisen kolmen kuukauden ajan runkosarjassa. Joukkue kuitenkin hiipui lopussa ja hävisi kahteen peräkkäiseen tappioon kamppailun President Trophysta. Runkosarjan parhaan joukkueen pysti matkasi Läntiseen konferenssiin ja Vancouver Canucksille.

Runkosarja oli kuitenkin Sinipaidoille kokonaisuudessaan mahtava suoritus. Tasaisuudesta kertoo se, ettei Rangers valahtanut kolmen ottelun tappioputkeen kuin kerran runkosarjan aikana. Siihenkään ei ole varaa, kun pudotuspelit alkavat Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä.

Viime kauden pudotuspelit loppuivat Rangersilla lyhyeen, kun Washington Capitals rynni jatkoon 4-1 voitoin. Viime kauteen verrattuna joukkueessa on huomattavasti enemmän pudotuspelikokemusta, eritoten tähtihankinta Brad Richardsin myötä. Richards voitti Stanley Cupin valmentaja John Tortorellan johdolla Tampa Bayssa vuonna 2004. Tietysti myös vanhat pelaajat ovat viisi peliä kokeneempia.

Surkean viime kauden keskellä Ottawa käynnisti joukkueen uudelleen rakentelun ja kauden päätteeksi vahvasti alisuorittaneen joukkueen valmennusjohto meni täysin uusiksi. Huonojen ensimmäisten ottelujen jälkeen päävalmentaja Paul MacLean on piiskannut joukkojaan varsin raikkaalla otteella kohti pudotuspelejä. Vaikka viimeisillä kierroksilla tulleiden kolmen tappion myötä sijoitus tipahti kahdeksanneksi konferenssissa, on silti paljon parempi, mihin moni olisi ennen kauden alkua uskonut.

MacLean on tuonut Ottawan pelitapaan paljon Detroitista tuttuja piirteitä. Enemmän kiekkokontrollin kautta pelaava senaattoriryhmä on pelannut taitojen maksimitasolla ja joukosta on noussut monta positiivista yllättäjää. Välillä jopa uusien maisemien perään haikaillut Jason Spezza pelasi vahvan runkosarjan, jossa vierellä Milan Michalek pääsi jälleen huippuvauhtiin.

Suurin onnistuja löytyy kuitenkin joukkueen takalinjoilta. 21-vuotias ruotsalaispuolustaja Erik Karlsson iski peräti 78 (19+59) tehopistettä runkosarjan aikana voittaen ylivoimaisesti puolustajien pistepörssin.

Runkosarjassa Ottawa oli keskinäisissä otteluissa Rangersia edellä lukemin 3-1 maalieron oltua 14-8. Viimeisimmissä kahdessa ottelussa Ottawa onkin ollut selkeästi Rangersia edellä, jatkuuko sama meno myös pudotuspelien puolella?


Brad Richards johtaa Rangersin hyökkäyskaartia.

Rangersin kehuttiin pelanneen pudotuspelikiekkoa jo runkosarjassa. Tuleeko pelityyli muuttumaan? Aikooko Ottawa muuttaa voittavaa taktiikkaa Rangersia vastaan?

Vili Pihlajamäki: Rangers tulee jatkamaan pitkäjänteistä pyöritystä kulmien kautta myös pudotuspeleissä. Puolustus on toiminut blokkauksien kautta loistavasti eikä siihen tule tehdä muutoksia. Ainoastaan vastustajaa hämätäkseen Tortorella voi usuttaa puolustajia avaamaan rohkeammin peliä ja hyökkääjiä iskemään suoraan maalille.

Pääpiirteittäin pelityyli pysyy samana. Ottawaa vastaan on ollut tällä kaudella vaikeaa, joten jotain on tehtävä.

Ilari Savonen: Rangersin pudotuspelityylistä kiekkoa vastaan Ottawan on pelattava fiksusti ja varsinkin sitä kuuluisaa omaa peliä. Kiekkoa hallitsemalla ja tiivisti puolustamalla Ottawalla on pieniä mahdollisuuksia yllättämiseen, mutta varsinkin puolustuspelaamisen on parannuttava selkeästi verrattuna runkosarjan lopun tapahtumiin.

Vaikka runkosarjan otteluilla ei tässä vaiheessa ole suurempaa merkitystä, voi nuori senaattorilauma ottaa kuitenkin uskoa keskinäisten otteluiden tuloksista. Suoranaisesti Ottawalla ei ole mitään hävittävää pudotuspeleissä, joten henkisesti lähtökohta on Rangersia vastaavaa helpompi.

Kuka tulee nousemaan joukkueesta esiin? Löytyykö yllättäjiä ykkössentterien tai maalivahtien takaa?

Pihlajamäki: Tällä kaudella kaikkien puheisiin itsensä raivannut Ryan McDonagh osoitti jo viime pudotuspeleissä olevansa hyvä puolustaja paineen alla. Toivottavasti hän löytää laatikostaan vielä yhden vaihteen ja lähtee suoranaiseen liitoon kohti liigan eliittiä.

Voittavissa joukkueissa on aina loistavat neljä kentällistä ja pitää toivoa, että Rangersin varsinainen duunariosasto löytää itsensä pelin keskiöstä ratkaisevalla hetkellä. On se sitten vastustajan tähtien pimentämistä tai jäähyjen hankkimista vastustajalle, jokainen teko jäällä ratkaisee. Herrat Brandon Prust, Ruslan Fedotenko ja Brian Boyle vain muutamia mainitakseni tulevat antamaan hieman reilut sata prosenttia itsestään joukkueen hyväksi joka ilta.

Savonen: Ottawan osalta tärkein kysymysmerkki löytyy joka tapauksessa maalinsuulta. Craig Anderson ei ole ollut loukkaantumisen jälkeen parhaassa pelikunnossa ja hyvin aloittanut Ben Bishop on ollut myös hieman epävarma runkosarjan viimeisimmissä otteluissa.

Ykkösmiesten Karlssonin, Spezza, Michalekin ja Daniel Alfredssonin takaa muun muassa Kyle Turrisin ja hämmentäjä Chris Neilin suorittamiset nousevat isoon valoon. Puolustuksessa kokeneen Sergei Goncharin on näytettävä esimerkkinä muuten kuin olemalla pujottelukeppi Rangersin vaarallisten hyökkääjien yrityksissä.

Runkosarjan lopussa molempien joukkueiden otteissa oli paljon parantamisen varaa. Kumman meno asettuu oikealle raiteelle sarjan alkuvaiheilla?

Pihlajamäki: Kummallakaan joukkueella ei suurta hätää ole, sillä peli on lähtenyt runkosarjassakin kulkemaan viimeistään muutaman huonon pelin jälkeen. Tortorella tulee varmasti piiskaamaan joukkonsa kovaan vauhtiin heti alusta alkaen. Tämä New York Rangers voi voittaa kenet tahansa tässä liigassa.

Savonen: New Yorkin otteluissa onkin iso panos, sillä mikäli Ottawa pystyy horjuttamaan Rangersia, kasvaa yllätyspotentiaali selvästi. Silti Rangersilla on niin paljon hyviä palasia esimerkiksi hyökkäyksessä, että odotan ensimmäisissä otteluissa niin sanottua vaarallisuuden osoitusta.

Eivätkä otteet nyt niin huonoja olleet, mitä ehkä tulokset näyttävät, epäonnistumisia tuli vain ratkaisevilla hetkillä.

Kumpi joukkue jatkaa pelejään sarjan jälkeen?

Pihlajamäki: Rangers omaa valmiimman paketin vaativiin pudotuspeleihin. Kotiedun turvin Rangers jatkaa kevättään tästä sarjasta otteluvoitoin 4-2.

Savonen: Vaikka kokonaisuudessaan Ottawan kausi on positiivinen, niin en millään jaksa usko tasaiseen sarjaan, vaan jo Rangersin rutiini on niin paljon senaattoreiden vastaavaa edellä. Kotonaan Ottawa voittaa kerran tai kahdesti, joten lukemat 4-2 kuulostavat hyvältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle