VeikkausTV-ennakko: Hokki tavoittelee nousua karsijan paikalta pudotuspeleihin

MESTIS / Ennakko
Pisteet eivät kaihda Espoossa keinoja.
Kuva © Sami Kemppainen
Perjantai-illan kotijoukkue Espoo United pyrkii runkosarjan loppusuoralla varmistelemaan suoraa pudotuspelipaikkaa. Hokki puolestaan taistelee edelleen karsintaviivan alapuolella, mutta kajaanilaisilla on silti tähtäimessään paikka kahdeksan parhaan joukossa.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää Espoo Unitedin ja Hokin välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Espoo United ja Hokki ovat kohdanneet toisensa kuluvan kauden aikana kolmesti. Hokki on ollut espoolaisille vaikea vastus, sillä linnapaidat ovat keränneet keskinäisistä otteluista yhtä vaille kaikki pisteet.

Syyskauden puolella Hokki kuritti Unitedia peräti kahdesti 6−2-lukemin. Tammikuussa espoolaiset laittoivat ensimmäistä kertaa kapuloita kunnolla kajaanilaisten rattaisiin ja venytivät ottelun jatkoajalle.

Hokki on onnistunut Unitedia vastaan laajalla rintamalla, terävimpinä syömähampainaan Timo Metsävainio, Markus Korkiakoski ja Timo Hiltunen. Espoolaisten puolelta Emil Oksanen on onnistunut maalinteossa jokaisessa kolmessa ottelussa.

Ottelun lähtökohdat

Espoo United on tällä hetkellä kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa vain pisteen erolla LeKiin nähden. Joukkue on ollut vuoden vaihteen jälkeen oivassa tuloksellisessa vireessä. Edellisessä viidessä ottelussa se on napsinut neljä voittoa, ja viimeisen kymmenen ottelun otannassa espoolaiset ovat jääneet pisteittä ainoastaan kerran.

United palasi maajoukkuetauolta keskiviikkona kotiottelussa KeuPaa vastaan. Espoolaiset kaasuttelivat 3−0-johtoon jo ajassa 23.01, ja joukkueen pirteä nelosketju teki maaleista kaksi. KeuPa nousi kuitenkin alle kymmenessä minuutissa 3-3:een.

Käytännössä Raimo Summasen johtama ryhmä teki kaikki maalinsa tasaviisikoin laadukkaista maalintekopaikoista. United iski paikoistaan tappavan tehokkaasti, sillä kahdeksasta ykkössektorilta maalia kohti suuntauneesta laukauksesta neljä päätyi maaliin.

Toisaalta joukkue kirjautti toisen erän aikana yhteensä kolme kaksiminuuttista, mikä edesauttoi keuruulaisten nousua pitkältä takaamatkalta tasoihin.

Hokki taistelee yhä pudotuspelipaikoista, vaikka joukkue on ollut jo tovin aikaa ensimmäisen karsijan asemassa sijalla yksitoista. Piste-eroa espoolaisiin on ainoastaan neljä pistettä, ja suoralla voitolla Hokki tiivistäisi joukkueiden taistelua kahdeksan parhaan joukkoon päätymisestä.

Kajaanilaisten edellinen ottelu on lähes kahden viikon takaa. Silloin joukkue kukisti K-Vantaan kotonaan lukemin 5-2 toivuttuaan katastrofaalisista ensiminuuteista. Hokki hallitsi pelivälinettä läpi ottelun ja pakotti vantaalaisia rikkomaan peräti kahdeksan kaksiminuuttisen verran.

Joukkueen maaleista kolme tuli ylivoimalla, jossa sillä on ollut aiemmin suunnattomiakin vaikeuksia. Kuvioita on yksinkertaistettu ja iskostettu selkäytimiin, jolloin tulostakin on alkanut vihdoin syntyä.

Päätöserissä kajaanilaiset ovat kuitenkin löysänneet pelaamisestaan liikaa, ja silloin vastustajat ovat päässeet usein peliin mukaan. Joukkue on ottanut askelia parempaan, mutta se kehittää vielä koko 60-minuuttisen kestävää pelisuunnitelmaansa.

Pelaajahuomiot

JYP-Akatemiasta Espooseen siirtynyt Kai Lehtinen debytoi Unitedin paidassa keskiviikkona. Puolustaja oli alustamassa Niklas Tikkisen 4−3-ratkaisumaalia, mutta hän rikkoi vastustajaa kahdesti jäähyn arvoisesti, ja toinen jäähyistä kostautui KeuPan ylivoimamaalin myötä.

Nelosketjun näytönpaikassa pelaava Matias Nisula iski uransa ensimmäisen Mestis-maalinsa 15 ottelun odottelun jälkeen. Niin ikään avauskauttaan Mestiksessä pelaavat ketjukaverit Jani Elgbacka ja Olli Iisakka ovat puolestaan väläytelleet useaan otteeseen.

Espoolaisten tukipilarina torjuja Rasmus Tirronen solmi joukkueen kanssa vuoden jatkosopimuksen, mikä on helpotus ensi kauden suunnitelmia ajatellen. Tirronen on kuluvalla kaudella keskiössä Unitedin haaveissa pidemmästä keväästä.

Risto Mattila kantaa koko sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja tehneen Hokin kultakypärää 29 tehopisteen myötä. Mattila jakoi K-Vantaata vastaan peräti neljä maalisyöttöä ja oli keskeisessä asemassa joukkueen nousussa 0-2−tappioasemasta voittoon.

Piste per ottelu -keskiarvolla mitattuna joukkueen tehokkaimpana pelaajana esiintynyt Joni Piipponen on toipunut maajoukkuetauon aikana loukkaantumisestaan Oscar Leppäsen ohella. Hokki on saanut läpimurron aineksia kantavalta Piipposelta kasan tärkeitä maaleja.

Hokin maalilla aloittaa perjantaina Sami Väliharju, joka on ansaitusti saanut torjuntavastuuta Tuukka Smuraa enemmän. Maajoukkuetauon lepoaika tulikin varmasti miehelle tarpeen, sillä Jari Laukkanen luottanee ratkaisupeleissä häneen.

Arvio

Espoo United on ollut viimeisen kymmenen ottelun aikana sarjan tuloksellisesti paras joukkue. Samanlaista virettä kaivataan myös viimeisen yhdeksän ottelun aikana, mikäli joukkue mielii kohentaa asemiaan.

Vaikka United on tällä hetkellä kiinni suorassa pudotuspelipaikassa ja Hokki jäämässä ensimmäisen karsijan paikalle, joukkueiden välinen on ero varsin marginaalinen.

Tuloksellinen ulosanti viimeisten kierrosten aikana korostuukin erityisesti sarjataulukossa lähimpänä olevia vastustajia vastaan. Tämä pätee erityisesti Hokkiin, jolla on sekä voitettavaa että hävittävää.

Seuraa Heitä

Niklas Tikkinen #55 |

Puolustaja

Sai keskiviikkona vierelleen Kai Lehtisen, ja kaksikko värkkäsikin heti ottelun voittomaalin. Tuoko lisääntyvä vastuu puhtia puolustajan peliin?

Joni Piipponen #12 | Kiekko-Espoo

Laitahyökkääjä

Viime kaudella 11 maalia vaati 42 ottelua. Nyt Piipponen tehnyt 22 pelaamassaan ottelussa jo 12 maalia, ja se on eniten koko joukkueesta huolimatta muita vähäisemmistä pelimääristä.

» Lähetä palautetta toimitukselle