Mielipide

Blue Jackets -siirto on vain tekohengitystä − Jokisen NHL-ura on jo taputeltu

NHL / Kolumni
Jussi Jokinen poimittiin siirtolistalta Columbus Blue Jacketsin riveihin. Kyseessä on kuitenkin vain joukkueen hyökkääjävajeen paikkaaminen, ja Jokisen jyrkässä laskussa oleva NHL-ura on käytännössä jo ohi.

Jussi Jokisen NHL-ura on kääntynyt lyhyessä ajassa jyrkkään sukellukseen. Kesällä Florida Panthers osti monipuolisen hyökkääjän ulos sopimuksestaan.

34-vuotias konkari sai vielä vuoden sopimuksen Edmonton Oilersiin, mutta rooli jäi pieneksi, ja Jokinen kaupattiin jo marraskuussa Los Angeles Kingsiin. Kaliforniastakaan ei löytynyt onnea, kun Jokinen päätyi 18 pelin jälkeen siirtolistalle.

Columbus Blue Jackets -GM Jarmo Kekäläinen näki vielä käyttöä maanmiehelleen, kun kolme luottohyökkääjää − Brandon Dubinsky, Cam Atkinson ja Sonny Milano −ovat vielä useamman viikon sivussa peleistä.

Jokisen ja Blue Jacketsin yhteistyöstä on kuitenkin turha odottaa mitään tuhkimotarinaa.

Jokinen on vajonnut kärkiketjujen ratkaisupelaajasta alempien ketjujen täytemieheksi, josta on reilun puolen vuoden aikana kolmesti hankkiuduttu eroon.

Vielä toissa kaudella Jokinen teki Panthersissa 81 pelissä tehot 18+42. Viime kaudella kokeneen hyökkääjän pistesaldo puolittui edellisestä, ja tämän kauden pistetahti on NHL-uran heikoin. Viimeiseksi jääneellä Panthers-kaudellaan Jokinen sai edelleen runsaasti vastuuta ja oli joukkueensa parhaimmistoa myös maaliodottamalla mitattuna.

Tehot jäivät puuttumaan, mutta myös koko Panthersin viime kausi oli surkea. Tämän kauden Oilersiin pätevät samat sanat, mutta Kings on pelannut vahvoja jaksoja – nyt tosin on alla neljän pelin tappioputki.

Jokinen on parissa vuodessa vajonnut kärkiketjujen ratkaisupelaajasta alempien ketjujen täytemieheksi, josta on vieläpä reilun puolen vuoden aikana kolmesti hankkiuduttu eroon. Jyrkkä alamäki on nähtävissä niin tehoissa, peliajassa kuin maaliodottamassa.

Kiekonhallintaa mittaavilla edistyneillä tilastoilla arvioituna Jokinen oli joukkueensa kärkeä vielä Oilersissa, mutta Kingsissä sijoitus ja suoritustaso romahtivat. Suomalaishyökkääjän rooli tosin oli Oilersissa aavistuksen hyökkäävämpi, vaikka valtaosa kauden tehoista onkin syntynyt Kings-paidassa.

Jokinen välttyi toistaiseksi farmikomennukselta, mutta Blue Jackets -siirto oli joka tapauksessa pelkkää tekohengittämistä −sekä joukkueen että pelaajan näkökulmasta.

Kokenut ja monipuolinen hyökkääjä saattaa pysyä kokoonpanossa uusien loukkaantumisten varalta kauden loppuun, mutta ilman − epätodennäköistä − ihmettä sopimuksen päättyessä kesällä yksi suomalainen NHL-ura tulee päätökseensä.

Jokinen on pelannut hienon ja pitkän uran, mutta NHL:n kaltaisessa kovassa bisneksessä ei ole sijaa nostalgiselle tunteilulle. 35 vuotta täyttävä taitava ja älykäs hyökkääjä on vielä kovaa valuuttaa Euroopan-markkinoilla, jos pelihaluja riittää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös