Pudotuspelisarjojen kuumat taisteluparit ovat muodostuneet - "Nyt jos koskaan sniperit saisivat laulaa"

NHL / Artikkeli
Stanley Cupista pelataan taas.
Kuva © Getty Images
NHL:n pudotuspelien ensimmäistä kierrosta on tahkottu kaksien otteluiden verran ja vain kaksi joukkuetta on pystynyt ottamaan kaksi voittoa näistä. Luvassa on vielä useita tasaisia kohtaamisia, joissa esille nousevat erilaiset taisteluparit.

Kumpi suomalaissentteri johdattaa joukkonsa jatkoon Bluesin ja Wildin sarjasta? Kumpi rottailija ärsyttää vastustajiaan paremmin Rangersin ja Penguinsin mittelössä? Kumpi johtaa puolustustaan paremmin Capitalsin ja Islandersin taistossa? Kumpi voimahyökkääjä tekee paremmin tuhoa Ducksin ja Jetsin kohtaamisessa?

Jatkoajan NHL-toimituksen Elmeri Salo ja Miikka Heinonen muodostavat jokaisesta kahdeksasta otteluparista kuumat taisteluparit sekä paljastavat, miten sarjat tulevat lopulta päättymään.

AnAheim ducks – Winnipeg Jets

Ducks johtaa sarjaa voitoin 2–0.
Ducks johtaa sarjaa voitoin 2–0.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Ducksin kärkilaituri Corey Perry on herännyt jälleen pudotuspelien aikaan. Avausottelussa Perry täräytti kaksi maalia ja kaksi syöttöpistettä. Samankaltainen voimahyökkääjä löytyy myös Jetsilta, Andrew Ladd, mutta hän ei ole vielä kunnolla päässyt vauhtiin. Kahden Stanley Cupin miehen pitäisi saada pelinsä rullaamaan täydellä teholla, jotta Jets tämän sarjan vielä hoitaa.

Sekä Perry että Ladd osaavat ärsyttää vastustajia ja tehdä tuhoa muullakin tavalla kuin iskemällä maaleja. Kumpikin on samalla joukkueen suurimpia johtajia ja tärkeimpiä pelaajia joukkueessa. Maaleja, torikokouksia ja sankaripuheita.

Heinonen: Sekä Ducksilta että Jetsiltä löytyy todella teräviä hyökkääjiä, kuten myös kiekollista osaamista puolustusosastosta. Tämä luo haasteen erityisesti joukkueiden maalivahdeille. Kanadalaisjoukkueen Ondrej Pavelec on ankkojen Frederik Andersenia kokeneempi ottelumäärässä, mutta tšekkivahti teki pudotuspelidebyyttinsä vasta tämän kevään ensimmäisessä osaottelussa.

Andersen pelasi jo viime keväänä seitsemän ottelua Ducksin taistellessa kaksi kierrosta ennen kesälomaa. NHL-uralle ei kuitenkaan mahdu vielä edes sataa ottelua, joten tanskalainen on kiistatta kääntämätön kortti kovassa paikassa.

Arviot 

Salo: Vaikka Jets on pistänyt parempansa kahdesti tiukoille, sarja on selvää pässinlihaa. Näennäiset haastamiset ja tiukat tappiot voivat runkosarjassa näyttää myöhemmin kivalta, mutta pudotuspeleissä vain voitot kelpaavat. Jetsillä ei ole mitään sellaista asetta, jolla se kaataisi Ducksin. Kausi on ollut jo ylisuoritus ja se tulee päättymään pian.

Ducks neljässä.

Heinonen: Ducks on selvästi Jetsiä parempi jääkiekkojoukkue, mutta pudotuspelien yllätyksellisyys tekee sarjasta huomattavasti tasaisemman kuin mitä tilastot ja paperit sanovat. Winnipegissä on hurmos päällä, kun taas Anaheimia varjostaa viime kausien synkkä historia tosipeleistä. Jets tulee kovaa, muttei vielä tänä keväänä.

Ducks seitsemässä. 

St. Louis Blues – Minnesota Wild

Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Venäläistaituri Vladimir Tarasenko tuli ja tuhosi Wildin toisessa ottelussa. Tarasenkon kausi on ollut menestys jo nyt, mutta lisää on vain luvassa. Kun riittää taitoa ja maalinälkää, tulos on juuri nähdyn kaltaista.

Mutta löytyykö Wildistä ketään, joka iskisi Tarasenkon kanssa kilpaa osumia? Kyllä, Zach Parisella on siihen ainekset ja siihen luotetaan Minnesotassa. Parisella on paljon samanlaisia ominaisuuksia kuin Tarasenkolla, mutta toistaiseksi Tarasenko on kaksikosta niskan päällä.

Heinonen: Molemmista joukkueista löytyy aimo annos taitoa etenkin hyökkäyspäästä. Ottelusarjassa on paljon potentiaalia muodostua yllättävienkin yksilöiden kasvutarinaksi. Nostan esille suomalaissentterit, joiden NHL-ura on vasta alussa, mutta jotka ovat jo nyt osoittaneet huimaa kypsyyttä kapeassa kaukalossa.

Mikael Granlundin runkosarjassa ei tapahtunut sellaista kehitystä kuin moni odotti, mutta 23-vuotias hyökkääjä hoiti tonttinsa Wildin kakkossentterinä kunnialla. Taustalla on myös viime kevään yksilötasolla melko onnistuneet pudotuspelit.

Jori Lehterän debyyttikausi NHL-jäillä oli sen sijaan tuhkimotarina, joka hakee nyt kultaista sinettiä kivenkovassa Bluesin mestaruusjunassa. Lehterä ei ole maaleilla mässäillyt KHL:n ratkaisupeleissä, mutta hyvä runkosarja lupaa odottaa pisteitä tältä keväältä. 

Arvio 

Salo: Wildiä on rakennettu hienosti viime vuodet, mutta tärkeimmät palaset ovat yhä yhtä tyhjän kanssa. Keskushyökkääjät ovat nykyjääkiekon tärkeimmät pelaajat joukkueessa ja se osasto ei ole kunnossa Wildillä, toisin kuin huikealla Bluesilla. Wildillä on tiettyjä vahvoja tekijöitä muilla pelipaikoilla, mutta Blues on kuitenkin lopulta kaikessa parempi. Wild kuitenkin haastaa ja haastaa, mutta ei riitä tällä kertaa.

Blues kuudessa. 

Heinonen: Blues on jokaisella osa-alueella Wildia parempi. Wildin kokoonpano on täynnä kypsyvää potentiaalia, joten tulevaisuudesta on helppo ennustaa valoisaa. Blues etenee kuitenkin varmoin ottein jatkoon. 

Blues kuudessa.

Nashville Predators – Chicago Blackhawks 

Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Nyt voisi mainita suoraan molempien ykköspakkiparin, mutta tyydytään nimeämään sen vasemman puolen kaverit. Roman Josi ja Duncan Keith ovat joukkueidensa vahvan puolustuskaluston tukipilarit. Josi on tällä kaudella kehittynyt huimasti ja on noussut hyvin samankaltaiseksi pelaajaksi kuin mitä Keith on.

Keith ratkaisi avauskohtaamisen jatkoajalla, Josi onnistui toisessa ottelussa maalinteossa. Maalien tekeminen on vain yksi monista ominaisuuksista, jotka nämä kaksi varmaa puolustajaa taitavat. 

Heinonen: Kun puhutaan niin sanotuista puhtaista maalintekijöistä, nousee huulille helposti nimet Patrick Sharp ja James Neal. Kaksikko pelas lähes saman määrän pelejä runkosarjassa, mutta tahti ei ollut sen enempää parasta Sharpia kuin Nealiakaan. Nyt jos koskaan sniperit saisivat laulaa. 

Pudotuspelejä Neal on pelannut 40, joista kaikki tämän kevään otteluita lukuun ottamatta Pittsburgh Penguinsissa. Vuosi sitten saldoksi jäi heikot kaksi maalia 13 ottelussa.

Sharp pelasi uransa ensimmäiset pudotuspelit Flyers-nutussa, mutta tämän jälkeen tilille on kertynyt peräti 96 kevään koitosta. Kahdesti Stanley Cupia nostelleen hyökkääjän lukema oli niin ikään heikohko viime vuonna - 5 osumaa 19 pelissä.

Arviot

Salo: Hienon kauden on Predators pelannut, ei siinä mitään. Se ei kuitenkaan ole sillä sijoituksella tai pelaa niitä pelejä, kuin pitäisi. Vastassa onkin selvästi vahvempi ja kokeneempi Blackhawks, joka antoi vähän liikaa siimaa ensimmäisissä kohtaamisissa. Kun pari siirtyy Chicagon puolelle, nähdään todellinen tasoero.

Blackhawks viidessä.

Heinonen: Pidän kyseistä ottelusarjaa ennakkoon yhtenä tasaisimmista. Blackhawks on rutinoitunut pudotuspelijoukkue, joka sai tehokkaimman aseensa, Patrick Kanen, kreivin aikaan pelikuntoon. Predators osoitti kuitenkin runkosarjassa olevansa äärimmäisen monipuolinen joukkue. Kaksikko, Peter Laviolette ja Pekka Rinne, on paljon vartioina, kun joukkue pyrkii toiselle kierrokselle.  

Predators seitsemässä. 

Vancouver Canucks – Calgary Flames 

Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Tšekkikiekkoilun piti olla alamäessä, mutta näiden kanadalaisjoukkueiden riveistä löytyy pelaajat, jotka ovat toista mieltä. Taitavat ja monipuoliset laiturit rikkoivat runkosarjassa henkilökohtaiset piste-ennätyksensä, vaikka ikää on kummallakin jo yli 30 vuotta mittarissa.

Toinen saapui kesällä Canucksiin ja otti paikkansa ruotsalaisveljesten rinnalta ykkösketjusta. Toinen on ollut Flamesin yllätyskauden avaintekijä ja ykköstykki. Ensiksi mainitun nimi on Radim Vrbata, toisen Jiri Hudler.

Heinonen: Canucksin runko koostuu edelleen Sedineistä ja muista ruotsalaisista, mutta viime aikoina Vancouverin fanikaupoissa on saatu painaa myös tuoreita nimiä pelipaitoihin. Etenkin tulokashyökkääjä Bo Horvat antaa ennakkoluulottomalla pelaamisellaan kelpo näyttöjä. 

Kuitenkin, kun puhutaan nuoruudesta ja taidosta, ei Flames jää tippaakaan kakkoseksi. Johnny Gaudreau on jo tehnyt Martin St. Louis't osoittamalla, että NHL:ssäkin muilla osa-alueilla voi kompensoida koossa olevat puutteet. 

Arviot 

Salo: Tästä näyttäisi todellakin tulevan huikea ottelupari. Toisen kohtaamisen lopun mylläkät osoittivat, ettei kentällä anneta yhtään armoa ja kaikkeen ollaan valmiita. Huima kanadalaisten taistelu tulee olemaan pitkä ja yleisölle antoisa.

Canucks seitsemässä.

Heinonen: Läntisen konferenssin kanadalaistaisto on todella tasainen. Kumpikaan ei ole lähtökohtaisesti ennakkosuosikki kannujahtiin, mutta etenkin maalivahtien (Jonas Hiller ja Ryan Miller) onnistuessa voi keväästä tulla pitkä kummalle vaan. 

Flames kuudessa. 

New York Rangers – Pittsburgh Penguins

Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Tiukkaa taistoa ja vaarallisia tilanteita. Toistaiseksi kaksi ensimmäistä kohtaamista ovat olleet aika maltillisia, mutta kun ensimmäinen ylilyönti nähdään, alkaa todellinen säpinä. Joko ylilyönnin suorittaa tai sen jälkeen suurta roolia ottaa Chris Kreider tai Steve Downie. Kummallakin joukkueella on riveissään todellinen takiainen, joka tahdotaan saada takertumaan vastustajan selkänahkaan.

Kreider muistetaan viime kevään pudotuspeleistä, kun hänen vauhdikkaan pelinsä alle jäivät vuorotellen muiden joukkueiden maalivahdit. Samaa ei nyt tarvitse odottaa, sillä Kreider osaa tehdä tuhojaan muillakin tavoilla. Downie on sen sijaan pitkän linjan rotta ja vastustajien pahin painajainen. Downie osaa iskeä, kun on oikea paikka. Sitä Penguins tässä otteluparissa tarvitsee.

Heinonen: Kun kaksi isokokoista ja erittäin maaliahnetta tähtihyökkääjää ottavat mittaa toisistaan, on ottelun viihdearvo taattu. Jevgeni Malkin kärsi kauden aikana pieniä vaivoja, mutta oli lopulta yksi NHL:n harvoista yli piste per peli -tahdilla pelanneista. Kahdessa ensimmäisessä osaottelussa Malkin jäi kiikareille, mutta mikäli venäläisen sisäinen peto pääsee irti, on jopa Rangersin puolustus tutisemassa.

Rick Nash taas on osoittanut urallaan useaan otteeseen kykenevänsä voittamaan otteluita lähes yksinään. Runkosarjassa Nash iski komeat 42 maalia ja 69 tehopistettä, mikä riitti Rangersin sisäisissä maali- ja pistetilastoissa piikkipaikalle. Penguinsia vastaan tehot ovat kahden ottelun jälkeen 1+1.

Arviot

Salo: Joukkueiden tasoero ei ole niin suuri, kuin mitä runkosarja antoi ymmärtää. Rangers on todellakin vahva sakki, mutta niin on myös Penguins. Vielä kun se saa muutaman ison nimen pois sairastuvalta, sarja vain tasoittuu entisestään. Penguinsilla vain kummittelee takaraivossa se fakta, ettei se ole tällä kaudella pystynyt kääntään ottelua voittoon kertaakaan, kun se on lähtenyt päätöserään takamatkalta. Tuo fakta ei sarjaa toki ratkaise, mutta se kertoo Rangersin vahvemmasta kokonaisuudesta.

Rangers kuudessa.

Heinonen: Rangers on idän kovin ennakkosuosikki, kun taas Penguinsin runkosarjan loppu oli katastrofaalinen. Minkään joukkueen on todella vaikea nähdä kääntävän kelkkaansa näin lyhyessä ajassa, joten Penguinsin jatkaminen toiselle kierrokselle olisi suoranainen ihme. Toki, mikäli Marc-Andre Fleury onnistuu voittamaan kaksinkamppailussa virkaveljensä Henrik Lundqvistin, ja Malkin löytää parhaan vireensä, voi jopa Rangers olla helisemässä. 

Rangers kuudessa.

Montreal Canadiens – Ottawa Senators

Canadiens johtaa sarjaa voitoin 2–0.
Canadiens johtaa sarjaa voitoin 2–0.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit 

Salo: Senatorsin Mark Stone on tullut NHL-kaukaloon todella kovalla rytinällä. Stone nousi loppukaudesta taistoon mukaan parhaan tulokkaan tittelistä ja osoitti monipuolisuuttaan voittamalla kiekonriistotilaston. Stone on vaikea pideltävä ja paha vastustaja, sen on Canadiens huomannut ensimmäisissä kohtaamisissa.

Myös Canadiensilta löytyy nuori taituri, jota kannattaa seurata. Hän ei ole sentään ihan tulokas, mutta parikymppinen kuitenkin. Alex Galchenyuk osaa tehdä taikatemppuja ja ratkaista pelejä, kuten hän teki toisessa ottelussa jatkoajalla. Galchenyuk on vielä hieman tuntematon, mutta silti iso tekijä vahvassa Canadiensissa.

Heinonen: Tämän ottelusarjan taistelupareista voisi kirjoittaa kirjan. Molemmilta löytyy muun muassa nuoria ja nälkäisiä hyökkääjiä sekä todella kuumat maalivahdit. Silti ylitse muiden nousevat pelilliset johtajat - kärkipuolustajat Erik Karlsson ja P.K. Subban

Vain vuosi ikäeroa, rooli kanadalaisjoukkueen kultapoikana, takana yli 350 NHL-ottelua, kaapissa Norris Memorial Trophy ja tämän kauden saldona vähintään 60 tehopistettä. Erot ovat marginaaliset, mikä tekee parista kenties koko pudotuspelien mielenkiintoisimman seurattavan. Kaksikosta kovempi ratkaistaan tässä ja nyt. 

Arviot  

Salo: Yllättävän hyvin Senators on haastanut Canadiensin toistaiseksi. Senatorsin vuosi 2015 on ollut loistava, mutta Canadiens on kuitenkin selvästi joukkueista vahvempi. Seuraavaksi edessä on pelit Ottawassa ja niissä nähdään Senatorsin todellinen taso haastaa parempansa.

Canadiens kuudessa.

Heinonen: Senatorsin runkosarjan loppu oli kaunis kertomus, jonka on kuitenkin aika tulla päätökseen. Joukkueen materiaali ei ole lähelläkään sitä mitä Canadiensin, ja edes Andrew Hammondin huippuvire ei auta niin kauan kuin toisessa päädyssä torjuu tuleva Vezina-voittaja Carey Price.

Canadiens viidessä.

Tampa Bay Lightning – Detroit Red Wings

Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Kummallakin, niin Lightningilla kuin Red Wingsillä, on riveissään ruotsalaispuolustaja, joka on kuin esimerkki joukkueensa tilanteesta. Lightningin ykköspuolustajaksi on kehittynyt Victor Hedman. Hänet varattiin muutama vuosi sitten varaustilaisuuden toisena pelaaja, mutta hänen tai joukkueensa pelaaminen ei potentiaalista huolimatta heti täyttynyt. Nyt parin viime kauden ajan meno on ollut jo huimaa, niin Hedmanilla kuin Lightningilla.

Red Wingsin Niklas Kronwall on ollut pitkään joukkueen avainpelaaja ja pelannut loistavalla tasolla. Viime vuosina on kuitenkin pohdittu, onko Red Wings enää riittävä joukkue ja milloin katkeaa pitkä peräkkäisten pudotuspelien putki. Se ei ole vielä katkennut, kuten ei ole myöskään laskenut Kronwallin taso.

Heinonen: Tampa Bay Lightning on noussut viime vuosina nopeasti yhdeksi Itäisen konferenssin ennakkosuosikeista, siinä missä Detroitissa on jouduttu pohtimaan tulevaisuutta, ja runkosarjan tulos on ollut useaan kertaan täpärä pääsy pudotuspeleihin. Molemmilla on siis enemmän tai vähemmän nuorennusleikkauksen piirteitä takana päin.  

Nostetaankin siis esille nuorta verta - Lightningin Tyler Johnson ja Red Wingsin Tomas Tatar. Vuonna 1990 syntyneet hyökkääjät kuuluivat joukkueidensa parhaimmistoon runkosarjassa.

Johnston oli jopa lähellä napata kruunun Steven Stamkosilta seuran sisäisessä hierarkiassa iskettyään 77 otteluun näyttävät 72 tehopistettä. Tatar päätti runkosarjan punasiipien sisäisen pistepörssin kolmantena tehoilla 29+27. Kaksikko pelasi ensimmäiset NHL:n pudotuspelinsä viime keväänä; Johnstonille otteluita kertyi neljä, Tatarille viisi. 

Arviot 

Salo: Red Wings on kokeneempi, sillä on enemmän voittamisen kulttuuria. Se on juuri oikea joukkue kaatamaan Lightning. Floridalaiset putosivat viime vuonna tässä samassa vaiheessa ja vaikka joukkue on kokeneempi, se on suurinpiirtein samaa sakkaa yhä.

Red Wings seitsemässä.

Heinonen: Red Wingsillä on kokemusta, jonka turvin joukkueesta on haastamaan kenet tahansa. Kuitenkaan, aivan kuten vuosi sitten, edes Pavel Datjsuk ei pysty yllättämään selvästi parempaa joukkuetta montaa kertaa peräkkäin. Kokemattomampi Lightning räpiköi hetken aikaa etsien oikeaa playoff-vaihdetta, ennen kuin päästää Red Wingsin golf-kentille.

Lightning kuudessa.

Washington Capitals – New York Islanders

Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Sarja on tasatilanteessa 1–1.
Kuva © Getty Images

Taisteluparit

Salo: Oikeastaan tähän voisi laittaa nelosketju vastaan nelosketju, sillä tässä otteluparissa nämä ketjut ovat kaikki kaikessa. Islandersin nelosketju on todella vahva ja Capitalsin on pystyttävä vastaamaan siihen. Erityisesti toiseen otteluun mukaan nostettu Tom Wilson on sellainen nimi, joka pystyy haastamaan Cal Clutterbuckin ja kumppanit.

Wilson toi heti lisää taklausvoimaa joukkueeseen ja hänelle tilastoitiin seitsemän taklausta toisessa ottelussa. Tasaisen vahva pommikone Clutterbuck on molemmissa ensimmäisissä otteluissa antanut viisi taklausta ja iski lisäksi viime pelissä maalin.

Islandersilla on selvä pelote rakennettu Clutterbuckin johtaman ketjun ympärille. Capitals saisi tehdä samoin Wilsonin kohdalla. 

Heinonen: John Tavares vastaan Alexander Ovetškin on ilmeinen taistelupari, muttei suinkaan ottelusarjan ainoa. Esimerkiksi puolustuksesta löytyy molemmilta joukkueilta kova hankinta kauden kynnykseltä.

Matt Niskanen nousi viime kaudella yhdeksi Penguinsin puolustuksen pelillistä johtajista, mikä lisäsi kiinnostusta häntä kohtaan ympäri liigaa. Capitals teki houkuttelevimman tarjouksen ja sai runkosarjassa vastineeksi rahoilleen 31 tehopistettä. Islanders on jenkkipakille erittäin tuttu vastustaja jo pingviiniaikakaudelta. 

Myös Islanders onnistui vahvistamaan puolustusta juuri ennen kauden alkua, kun kauppa Bruinsin kanssa kuljetti Johnny Boychukin New Yorkin valoihin. Kausi uudessa sotisovassa tuotti hänelle uuden henkilökohtaisen piste-ennätyksen - 35 tehopistettä 72 ottelussa. Boychuk on kaksikosta Stanley Cupin ja 24 ottelun verran kokeneempi pudotuspeleissä. 

Arviot   

Salo: Nyt tuntuu siltä, että tästä kaudesta voi tulla yllättävän pitkä Capitalsille. Kun se pääsee kohta vauhtiin, Islanders jää jalkoihin. Capitalsilla ei ole mitään sellaista ongelmatekijää, johon Islandersilla olisi avaimet iskeä. Toisinpäin tilanne on eri.

Capitals kuudessa.

Heinonen: Islandersin ja Capitalsin ottelusarjasta löytyy sankarihahmoja, potentiaalisia tuhkimotarinoita tolppien välistä ja valmiudet todella kiivaseen pudotuspelikiekkoon. Tavaresin henkinen johtajuus ottaa kuitenkin jopa Aleksanteri Suuresta niskalenkin.  

Islanders kuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle