Pudotuspeliennakko: MacKinnon ja Rantanen Avalanchen aseet runkosarjan voittajaa vastaan

NHL / Artikkeli
Nathan MacKinnonilta ja Mikko Rantaselta odotetaan urotekoja.
Kuva © Getty Images
Nashville Predators lähtee entistä vahvempana hakemaan hyvitystä viime kesän finaalipettymykselleen. Huomattavasti kapeammalla pelaajamateriaalilla operoiva Colorado Avalanche pyrkii kuitenkin lyömään kapuloita rattaisiin taistelussa, joka henkilöityy eritoten Mikko Rantaseen ja Nathan MacKinnoniin.

Lähtökohdat

Vasta runkosarjan viimeisessä ottelussa pudotuspelipaikkansa varmistaneen Colorado Avalanchen kausi oli pahimmillaan selviytymistä illasta toiseen, ja epätoivoisen taistelun trendi jatkuu, kun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan luistelee runkosarjan voittajaksi kruunattu Nashville Predators.

Predators on ollut tällä kaudella joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa musertavan ylivoimainen: Predators kukisti Avalanchen kaikissa neljässä ottelussa maalierolla 17−8.

Avalanchen kausi oli sanalla sanoen vuoristoratamainen nousuineen ja laskuineen. Kalliovuorten kiekkoylpeyden nihkeä alkukausi kääntyi vuodenvaihteen tietämillä upeaksi lentokeliksi, jonka puitteissa joukkue ylsi jopa kymmenen ottelun voittoputkeen, minkä jälkeen joukkueen liito olikin huomattavasti maltillisempaa.

Heikon vaiheensa jälkeen Avalanchen onnistui kuitenkin oikaista kurssiaan ja raapia kasaan pudotuspeleihin tarvittavat pisteet, joista viimeiset joukkue nappasi niin ikään viimeisestä villi kortti -paikasta taistelleen St. Louis Bluesin nenän edestä 5−2-voitolla.

Juuri kotona pelatessaan Avalanche on pistänyt pöytään parastaan, ja joukkueen kotivoittosaldo onkin kaunista katseltavaa: Avalanche juhli Pepsi Centerissä voittoa peräti 28 kertaa, kun taas tappioita kertyi 11 kappaletta.

Joukkueen yli- ja alivoimatilastot puolestaan edustavat liigan laadukkainta kolmannesta, ja huomionarvoista on etenkin se, että kotiotteluissaan Avalanchen alivoima on tukahduttanut vastustajansa ylivoimayritykset peräti 91,7 prosentin varmuudella.

Siinä missä Avalanchen kausi on ollut monessa mielessä kuoppainen, jyskytti Predators runkosarjan maaliin asti tasaisesti kuin juna raiteillaan. Joukkue ei kärsinyt sanottavissa määrin lamakausista, vaan sen sijaan kiihdytti vauhtiaan runkosarjan loppua kohden.

Helmi-maaliskuun taitteessa Predators lietsoi itsensä Avalanchen tapaan kymmenen ottelun voittoputkeen, jonka katkettua tennesseeläiset venyivät vielä 15 ottelun pisteputkeen, joka viimeistään hinasi joukkueen mukaan President's Trophy -kamppailuun.

Avalanchen voidaan nähdä olevan vasta aloittelemassa nousuaan takaisin liigan kestomenestyjien joukkoon, mikä näkyi kauden mittaan passiivisuutena pelaajahankinnoissa.

Mainittavin siirto oli tietenkin marraskuussa kolmen joukkueen välillä toteutettu Matt Duchene -kauppa, jonka myötä Avalancheen päätyivät juuri Predators-organisaatiosta puolustaja Samuel Girard ja keskushyökkääjä Vladislav Kamenev. Predatorsin menestysikkuna puolestaan on auki juuri nyt, ja joukkue onkin vahvistunut merkittävästi kauden mittaan.

Edellä mainitussa Duchene-kaupassa Predators hankki Ottawa Senatorsista keskikaistalleen syvyyttä Kyle Turrisin muodossa, ja helmikuussa joukkueen vahvuuteen puolestaan liittyivät Ryan Hartman sekä lyhyeltä eläkkeeltään kaukaloon palannut Mike Fisher.

Kyle Turris hankittiin tuomaan leveyttä Predatorsin keskikaistalle,
Kuva © Getty Images

Ratkaisijat

Avalanche laskee paljon ykkösketjunsa Gabriel Landekog-Nathan MacKinnon-Mikko Rantanen varaan. Kyseinen tulosyksikkö on suurin yksittäinen syy siihen, että Avalanche ylipäätään venyi pudotuspeleihin asti, ja Avalanche elää kyseisen ketjun tehoista myös ottelusarjassa Predatorsia vastaan.

Vaikka Avalanchen kärki onkin Predatorsin vastaavaa terävämpi, on denveriläisten kannalta surkuteltava tosiasia, että Predatorsin materiaalinen ylivoima on kerrassaan murskaava.

Siinä missä Avalanchessa tulosvastuu kaatuu lähes yksinomaan MacKinnonin kipparoiman ykkösketjun harteille, on Predatorsilla laittaa kaukaloon Ryan Johansenin ykkösvitjan ohella myös tuloksentekoon kykenevät Turrisin ja Nick Boninon kentällisetkin. 

Materiaalin ohkaisuus näkyy myös siinä, että Avalanchella ei ole varaa menettää ainuttakaan runkopelaajaansa, kun taas Predators on vahvistanut kokoonpanoaan siten, että nälkäisiä pelureita jää pelaavan kokoonpanon ulkopuolellekin − Eeli Tolvanen muiden muassa.

Alexander Kerfootin on tarjottava tulitukea MacKinnonin johtamalle ykkösketjulle.
Kuva © Getty Images

Yllättäjät

Predators-leirissä varmasti ollaan tietoisia MacKinnonin kentällisen vaarallisuudesta, joten on odotettavissa, että kyseinen koostumus pyritään pimentämään mahdollisimman tehokkaasti. Näin ollen Avalanche kaipaakin taustatukea alemmista ketjuista, mikäli joukkue aikoo selättää runkosarjan voittajajoukkueen.

Lupaavia otteita kauden mittaan on esittänyt erityisesti Tyson Jostin luotsaama kakkoskentällinen, jossa eritoten nuorella Alexander Kerfootilla saattaa olla sanansa sanottavana Predatorsin asettamaan haasteeseen. Hänen ohellaan puolustuksen ykköspyssy Tyson Barrie esittänee jälleen kerran taikojaan päästessään käsiksi pelivälineeseen.

Myös kauden mittaan − ja erityisesti Avalanchen voittoputken aikana − väläyttäneeltä maalivahti Jonathan Bernieriltä on lupa odottaa äärimmäistä venymistä.

Kuten todettua, Predatorsissa vastuu tuloksesta on läpi kauden jakautunut Avalanchea tasaisemmin, eikä puolustussuuntaankaan joukkueen tekemisessä ole moitteen sijaa − siitä pitävät huolen liigan parhaimpiin kuuluva pakisto ja raudanlujaa kautta pelaava Pekka Rinne.

Kelpo runkosarjan pisteiden valossa pelanneen Kevin Fialan (23+25) tuloksellinen anti oli pienemään päin runkosarjan loppupuolella, mutta hänen potentiaalinsa tuntien on mahdollista, että tosipelien alkaessa sveitsiläisen ruuti on jälleen kerran rutikuivaa.

Lopputulosarvio

Predatorsin materiaaliylivoima on otteluparissa kerrassaan musertava, ja runkosarjan voittamisen myötä varmistunut kotietu pitää huolen siitä, että joukkue pääsee paitsi maksimoimaan Avalanchen ykkösvitjan pimentämisen vastakkainpeluutuksilla, myös imemään lisälatausta hurmoksellisen kotiyleisön kannustuksesta.

Avalanchen oivallinen erikoistilannepelaaminen ja Mackinnonin sekä Rantasen välinen kemia eivät yksinään riitä sarjan kääntämiseen voitoksi, sillä Predatorsin laajan rintaman iskukyky tasaviisikoin sekä vahva puolustuskalusto pitävät tennesseeläiset tiukasti kuskin paikalla.

Predators marssii ottelusarjan voittoon voitoin 4–1.

» Lähetä palautetta toimitukselle