Naisten finaalit: Emäntien taisto – luvassa vauhtia ja tiukkoja matseja

Muut Sarjat / Artikkeli
Kärpät pääsee aloittamaan kotonaan finaalit.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Naisten SM-sarjan finaalit alkavat lauantaina Oulussa, kun runkosarjan voittanut Oulun Kärpät saa vastaansa Espoo Unitedin. Sarjasta on odotettavissa tiukkaa ja vauhdikasta.

Tänä vuonna runkosarjan voittanut Oulun Kärpät sai viime kauden jälkeen kovia vahvistuksia niin valmennukseen kuin pelaajistoon JYPin hajonneesta joukkueesta. Valmennukseen kuluvaksi kaudeksi liittyi Lauri Saari. Pelaajapuolelle liittyivät Sanni Hakala, Saila Saari sekä Anni Keisala, joka tuli Kuortaneen joukkueesta. Heistä Hakala lähti tosin jo kesken kauden pelaamaan Ruotsiin.

Kärppien paras pistenainen runkosarjassa oli Saari, joka iski 28 ottelussa tehot 12+27. Se oikeutti runkosarjan pistepörssin kolmanteen tilaan espoolaiskaksikon Linda Välimäen ja Annina Rajahuhdan jälkeen. Muita oululaisseuran naiset ei löytynyt pistepörssin kymmenen parhaan joukosta. Keisala kuitenkin voitti maalivahtitilaston pelaamalla 11 ottelua ja saaden torjuntaprosentin 94,1.

Voittamalla runkosarjan Kärpät aloitti pudotuspeliurakkansa suoraan välieristä, jolloin vastaan asettui HPK. Oululaisryhmä voitti sarjan oikeutetusti ja puhtaasti 3-0. Välieräotteluissa Kärpät esitti hyvää jääkiekkoa.

Kärppäryhmän vahvuus finaaleissa on laaja materiaali

Oululaisnaisten vahvuus välierissä oli viisikkona pelaaminen, joka toimi miltei moitteetta. Aiemmin sen kanssa on saanut tuskastella. Monesti, kun Kärpät on saanut kiekon toimitettua hyökkäysalueelle, kiekon perään on lähtenyt ainoastaan yksi tai kaksi pelaajaa ja muut ovat lähteneet vaihtoon heti, kun kiekko on poissa omalta alueelta.

Pudotuspeleissä Kärpät on hyökännyt kaikilla viidellä pelaajalla, ja toivottua tulosta on myös syntynyt. Haittapuolena on ollut se, että monesti oululaisseuran puolustajat ovat olleet liian ylhäällä hyökkäyspäässä, ja sen seurauksena HPK:ta vastaan tulikin monia luistelukilpailuja takaisin omalle alueelle sekä yksi rangaistuslaukaus, kun HPK oli päästä kahdella pelaajalla läpi siniviivalta.

Finaalissa oululaisryhmän pitää olla tarkkana, ettei vastustaja pääse läpiajoon tai ylivoimahyökkäykseen.

Toisaalta myös viisikkona puolustaminen on viime aikoina parantunut. Hämeenlinnalaisia vastaan Kärpät ei juurikaan sekoillut omassa päässään, vaan jokainen pelaaja otti oman pelaajansa, katkoi vastustajan syötöt ja puolusti tiiviisti.

Välieristä Kärppien joukkueesta voisi nostaa maalivahti Keisalan lisäksi puolustaja Johanna Koiviston, joka iski HPK:ta vastaan yhden maalin ja neljä syöttöpistettä, sekä hyökkääjistä maalikuningatar Sari Wäänäsen, joka teki hämeenlinnalaisia vastaan puolestaan kolme maalia. Wäänänen onkin pelannut todella reippaalla jalalla.

Kärppien maalilla varmoin ottein välierissä torjunut Keisala oli finaalipaikan ratkettua tyytyväinen.

− Joukkue lähtee hyvin mielin kohti finaaleja, kun saatiin vielä laajalla rintamalla tehtyä maaleja ja oma pysyi puhtaana.

Naisten runkosarjan parhaana valmentajana palkittu Kärppien päävalmentaja Mira Kuisma painottaa myös joukkueensa tasavahvuutta.

− Me lähdetään pelaamaan omaa peliä ja omilla vahvuuksilla. Meidän vahvuuksia on laaja ja tasainen materiaali, kaikki neljä kenttää pystyvät pitämään pelin tempoa yllä ja ratkaisemaan pelejä. Uskon, että laaja materiaali on pitkässä ottelusarjassa eduksi.

Espoossa palattiin finaalikantaan – United hakee ensimmäistä mestaruuttaan

Bluesin aikana Espooseen on matkannut eniten naisten mestaruuksia, nimittäin kolmetoista kappaletta sekä useita himmeämpiä mitaleita. Moni puhuukin voittamisen kulttuurista, vaikka viime kaudella nähtiikin pieni notkahdus, kun HPK pudotti ansiokkaasti kolme edellistä mestaruutta voittaneen Bluesin pronssipeliin. Nyt tuhlaajapoika on palannut kultataistoon, kun Espoo hakee uutta mestaruutta tällä kertaa noin vuosi sitten perustetun Espoo Unitedin väreissä.

Runkosarjassa espoolaisleidit sijoittuivat toiseksi, aivan Kärppien jälkeen. Runkosarjassa keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 2-2. Kumpikin joukkue voitti omat kotipelinsä.

Espoolaisryhmän parhaimmat pistenaiset runkosarjassa olivatkin Välimäki ja Rajahuhta, jotka sijoittuvat pistepörssissä kahdelle kärkisijoitukselle. Unitedin maalivahti Jenna Silvennoinen sijoittui runkosarjan jälkeen maalivahtitilastossa kolmannelle sijalle.

Välimäki iski runkosarjassa tehot 29+31 ja Rajahuhta 18+26. Silvennoisen torjuntaprosentti runkosarjassa oli puolestaan 93,1. Kärppiä vastaan pisteiden teossa onnistuivat muun muassa Rajahuhta, Välimäki ja Nea Ruuskanen.

Kuluvan viikon torstaina pelattiin viides ja ratkaiseva välierä Espoossa. Espoolaiset voittivat ottelun maalein 2-1 ja hoitivat ottelusarjan nimiinsä voitoin 3-2.

Ensimmäisessä erässä KalPa siirtyi 1-0-johtoon, mutta emännät eivät siitä lannistuneet vaan tulivat toisessa erässä tasoihin, kun Välimäki pääsi läpiajoon ja ohitti kuopiolaisten maalilla vartioineen Iina Kuuselan.

Päätöserään kotijoukkue sai hyvän alun, sillä erän ensi minuuteilla Nea Katajamäki pääsi laukomaan espoolaiset 2-1-johtoon, joka piti päätössummerille asti.

Kuluvan viikon lauantaina pelataan ensimmäinen finaaliottelu Raksilassa, ja seuraavana päivänä on luvassa jo toinen finaaliottelu Espoossa. Katajamäki ennakoi tulevaa finaalisarjaa Unitedin verkkosivuilla.

− Varmasti tulee tosi tiukka sarja. Tämähän on ollut koko kauden tosi tiukkaa ja välillä ottelut ovat kääntyneet ihan, miten sattuu. Saa kyllä taistella ja antaa kaikkensa jokaisessa pelissä sekä tilanteessa. Innolla odotan, mitä sieltä tulee.

− Se on ihan kiva, kun tällaisessa tahdissa pelataan. Siitä saa hyvän tuntuman peliin ja pelivire pysyy yllä. Itse ainakin tykkään, kun on mahdollisimman paljon pelejä, Katajamäki kertoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle