Mikko Rantanen suomalaistähtenä - varaustilaisuuden suomalaisnimet esittelyssä

NHL / Artikkeli
Mikko Rantanen on ykköskierroksen yksinäinen suomalaisnimi.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Mikko Rantanen, TPS

Tämän ikäluokan todellinen suomalaishelmi on rankattu useissa etukäteislistauksissa kymmenen kärkeen, eikä lainkaan syyttä. Rantasesta tuli kauden aikana tiettävästi nuorin liigajoukkueen kapteenistoon valittu pelaaja, kun hän oli kevätkaudella yksi TPS:n varakapteeneista.

Rantanen on hyvin kokonaisvaltainen pelaaja, eikä hänellä ole juurikaan heikkouksia. Isokokoisena (193 cm, 96 kg) pelaajana Rantanen osaa hyödyntää kokoaan hyvin, mutta moniin muihin verrattuna hän on myös hyvä luistelija.

Kaiken lisäksi Rantasen pelisilmä on ikäluokan eliittiä, eikä kiekonkäsittelytaidoissakaan ole moitittavaa. Ainoastaan laukauksessa on hieman parantamisen varaa, jos heikkouksia pitää väkisin etsiä.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 1
International Scouting Service: 9
TSN / Bob McKenzie: 10

Roope Hintz vaihtaa Ilveksen vihreäkeltaiset värit HIFK:n punaiseen.
Kuva © Jarno Hietanen

Roope Hintz, Ilves

Tulevaksi kaudeksi Ilveksestä HIFK:n punanuttuun siirtyvän Hintzin odotetaan saavan varauksen toisen kierroksen loppupuolella.

Hintz ei yllä aivan Rantasen mittoihin, mutta 187-senttisenä ei jää kaukalossa jalkoihinkaan. Hänen vahvuutensa on vahva luistelu, joka yhdistettynä hyvään pelinopeuteen ja älykkääseen pelaamiseen tekevät Hintzistä mielenkiintoisen pelaajan.

Monista nuorista pelaajista poiketen Hintz on melko vahva myös puolustuspelaamisessa, mikä todennäköisesti nostaa hänen osakkeitaan varaustilaisuudessa. Hintz voisi käyttää kokoaan tehokkaamminkin, mutta hän osaa myös luoda ketjukavereilleen tilaa kaukalossa.

Hintz osaa sekä pelintekemisen että maalinteon jalot taidot, mutta päättäväisyyttä pelata tilanteet loppuun saisi olla vielä asteen enemmän.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 14
International Scouting Service: 52
TSN / Bob McKenzie: 58

Julius Nättinen oli yksi Suomen avainpelaajia alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Julius Nättinen, JYP

Montreal Canadiensin riveissä yhden NHL-ottelun pelaamaan pääseen Joonas Nättisen pikkuveli on Rantasen ja Hintzin tapaan osoittanut jo tasonsa miesten peleissä. Nättinen iski päättyneellä kaudella JYP-Akatemian Mestis-joukkueessa peräti 29 tehopistettä 39 runkosarjaottelussa.

188-senttinen jyväskyläläinen on Rantasen tapaan hyvin kokonaisvaltainen pelaaja, josta on vaikea löytää heikkouksia. Erittäin vahvana kahden suunnan pelaajana Nättisen voi heittää kaukaloon tilanteessa kuin tilanteessa.

Taitavana kiekonkäsittelijänä ja hyvällä peliälyllä varustettuna Nättinen on kovan tason lupaus myös hyökkäävänä pelaajana. Hänen varausnumeronsa lienee Hintzin tavoin toisen kierroksen jälkimmäisellä puoliskolla.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 15
International Scouting Service: 66
TSN / Bob McKenzie: 60

Sebastian Aho pääsi nostelemaan keväällä pokaalia ratkaisemansa SM-finaalin jälkeen.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Sebastian Aho, Kärpät

Juhamatti Aaltosen näköinen mies iski itsensä oululaisen kiekkokansan sydämiin iskemällä SM-kullan ratkaisseen jatkoaikamaalin Tapparan verkkoon kevään finaaleissa. Toisen polven liigakiekkoilija osoitti kilpailunhalunsa lentämällä suoraan kultajuhlista alle 18-vuotiaiden MM-kisajoukkueen avuksi finaaliotteluun voittamaan MM-hopeaa.

180-senttisenä Aho ei ole kiekkoilijoista suurikokoisimpia, mutta hänen loistava luistelunsa ja kova asenteensa paikkaavat koon puutetta hienosti. Myöskään taitotasosta ei Ahon läpilyönti huipputasolle tule jäämään kiinni.

Jos Aho muistuttaa Aaltosta ulkonäöltään, voi hänen pelityyliään kuvailla suruttaa villepeltosmaiseksi. Suoraviivaisen maalintekemisen lisäksi Aho osaa myös tunnollisen puolustuspelaamisen.

Ahon nimi tullaan kuulemaan varaustilaisuudessa todennäköisesti jopa kahdesti, sillä hänen ruotsalainen täyskaimansa on niin ikään ehdolla varatuksi. Arviot oululaishyökkääjän varausnumerosta vaihtelevat, mutta todennäköisin varaussijoitus löytyy kolmannen kierroksen lopun tai neljännen kierroksen alun tienoilta.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 18
International Scouting Service: 61

Vili Saarijärvi pelasi päättyneen kauden yhdysvaltalaisessa USHL-juniorisarjassa.
Kuva © Green Bay Gamblers

Vili Saarijärvi, Green Bay Gamblers, USHL

Ensi kaudeksi paluun koti-Suomeen ja Oulun Kärppiin tekevä rovaniemeläislähtöinen Saarijärvi nosti varausosakettaan raketin lailla alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa iskemällä seitsemässä ottelussa peräti yhdeksän tehopistettä.

176-senttisenä Saarijärvi on erityisesti puolustajaksi erittäin pienikokoinen, mutta viime vuosina NHL:ssä on nähty myös pienikokoisia puolustajia.

Saarijärven pelisilmä on hyvällä tasolla. Hänen erityistaidokseen voidaan lukea ylivoimapelaaminen ja erityisesti sivuttaisliike siniviivalla.

Saarijärveä on joissakin mock drafteissa väläytelty jopa kakkoskierroksen loppupuolelle, mutta todennäköisesti pieni koko pelästyttää useimmat managerit ja lappilaispuolustajan varausnumero löytyy vasta neljänneltä tai myöhemmältä kierrokselta.

International Scouting Service: 62

Veeti Vainio jatkaa uraansa Espoon Bluesin riveissä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Veeti Vainio, Blues

A-nuorten SM-liigassa yli pisteen per peli takonut puolustajalupaus tähyili paikkaa yliopistosarjoista, mutta päätyi kuitenkin tekemään 1+1-vuotisen jatkosopimuksen Bluesin kanssa.

Vainio saattaa olla jopa yksi koko varaustilaisuuden parhaita luistelijoita. Erittäin nopea puolustaja nouseekin hanakasti hyökkäyksiin mukaan, mikä aiheuttaa ajoittain vaaratilanteita omassa päädyssä. Tämä onkin suurin kompastuskivi korkeampia varausnumeroita ajatellen.

Vainion varauksen kurssi saattaa heitellä rajustikin riippuen joukkueiden omista listoista. Rohkeimmat varauslistaukset sijoittavat hänet jopa kolmoskierroksen lopulle, kun taas joissakin arvioissa sijoitus painuu jopa kahdelle viimeiselle kierrokselle.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 25
International Scouting Service: 89

Veini Vehviläinen oli Suomen ykkösvahti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Sveitsissä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Veini Vehviläinen, JYP

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa suuremman kiekkoyleisön tietoisuuteen noussut Vehviläinen on jälleen yksi lisä suomalaisten lupaavien maalivahtien pitkään listaan.

JYP-Akatemiassa miesten peleistä kokemusta kerännyt Vehviläinen on maalivahtina hyvin samantyyppinen Juuse Saroksen kanssa. Rauhallisena ja erittäin hyvin sijoittuvana vahtina Vehviläinen ei tee turhia liikkeitä.

Vehviläisen varausnumero painunee kuitenkin ainakin neljännelle, mahdollisesti jopa vielä myöhäisemmällekin kierrokselle.

NHL Central Scouting, Eurooppa, maalivahdit: 6

Aleksi Saarela siirtyi päättyneeksi kaudeksi kasvattajaseurastaan Lukosta verivihollisen Ässien riveihin.
Kuva © Timo Savela

Aleksi Saarela, Ässät

Vielä muutama vuosi sitten Saarelasta puhuttiin usein samassa lauseessa jopa Connor McDavidin kanssa, mutta loukkaantumiset ja ongelmat luoda tehoja miesten tasolla ovat tiputtaneet Saarelan osakkeita dramaattisesti.

Saarela on erittäin älykäs hyökkääjä, joka pelaa pienestä koostaan huolimatta melko fyysistä peliä. Isänsä Pasi Saarelan tapaan Aleksin laukaus on hyvä.

Saarela on myös hyvä luistelija. Heikkoutena voidaan pitää pientä ailahtelevaisuutta, mikä ei tosin johdu asenteen puutteesta.

Lukko-kasvatti voi alkaa odotella varaustaan neljännen kierroksen paikkeilla, mutta huonolla tuurilla se voi painua myöhäisemmillekin kierroksille.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 31
International Scouting Service: 103

 

Joni Tuulola vakiinnutti paikkansa HPK:n puolustuksessa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Joni Tuulola, HPK

Saarelan tavoin Tuulola on toisen polven liigakiekkoilija. Isä Marko on varmasti tuttu nimi kaikille liigakiekon seuraajille.

Tuulola pelasi päättyneellä kaudella ensimmäisen liigakautensa, ja vakiinnuttikin heti paikkansa HPK:n puolustuksessa. Isänsä tapaan Tuulola on älykäs ja hyvin sijoittuva puolustaja, eivätkä hyökkäystehotkaan ole hänelle aivan vieras asia.

Tuulola oli varauskelpoinen jo viime kesänä, mutta jäi silloin ilman varausta. Nyt mahdollinen varaus tullee vasta viimeisillä kierroksilla.

NHL Central Scouting, Eurooppa: 32
International Scouting Service: 129

Muita mahdollisia varattavia

Edellä esiteltyjen lisäksi varaustilaisuudessa voidaan kuulla myös muita suomalaisnimiä.

Maalivahdeista Vehviläisen lisäksi ehdolla on oikeastaan vain HIFK:n maalia A-nuorten SM-liigassa vartioinut Christian Heljanko.

Puolustajista mahdollisia myöhäisempien kierrosten varattavia ovat Ilveksen Ville Järvinen, KalPan Niko Mikkola ja Pelicansin Eetu Sopanen. Myös JYPissä liigadebyyttinsä tehnyt taitava Sami Niku saattaa saada NHL-varauksen.

Hyökkääjistä lähimpänä varausta ovat KalPan Jonne Tammela ja Topi Piipponen sekä Bluesin Kasper Björkqvist. Myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa esiintynyttä toista kertaa varaustilaisuudessa ehdolla olevaa Antti Kalapudasta voi pitää mustana hevosena.

» Lähetä palautetta toimitukselle