CHL 2015-16 - Muut tahtovat pärjätä, yksi aikoo voittaa

CHL / Artikkeli
Jyväskylästäkin saavuttiin paikalle.
Kuva © Vilja Päätalo
CHL:n toisen kauden tiedotustilaisuudessa toivottiin kainosti menestystä, mutta ainoa suomea taitamaton uskalsi uhota voitosta.

Helsingissä nähtiin kaikkien kahdeksan CHL:ään osallistuvan liigajoukkueen delegaatio. Kaikki odottivat huippupelejä eikä kukaan odottanut oman joukkueen pääsevän helpolla edes alkulohkovaiheesta.

Paikalle oli saatu myös kansainvälisiä vieraita. CHL:n toimitusjohtaja Martin Baumann kehaisi suomalaista jääkiekko-osaamista.

- Näin pienen maan poikkeuksellista menestystä esimerkiksi olympiajääkiekossa voisi pitää ihmeenä, mutta se on vain omistautumista, sveitsiläinen kehaisi.

Kaikki suomalaisjoukkueet kertoivat hieman omasta alkulohkostaan ja lähtökohdistaan.

Kärpät – Viime kauden kova kolaus

Hallitseva Liiga-mestari Kärpät pääsi viimeksi CHL:ssä suomalaisjoukkueista pisimmälle, mutta aivan loppuun asti taistelu ei riittänyt.

- Finaalista tippuminen oli kova kolaus, etenkin, kun se viimeinen Frölunda-peli oli parhaita kiekkopelejä, joissa olen ollut mukana. Tykkäämme CHL:stä ja otamme nämä pelit tosissamme. On hyvä, että jo tässä vaiheessa on panosta peleissä, kertoi päävalmentaja Lauri Marjamäki.

Kärpät kohtaa tällä kaudella lohko J:ssä Krefeld Pinguinen ja Vienna Capitalsin. Jälkimmäinen on tuttu oululaisille viime kauden pudotuspeleistä. Ensimmäisen otteita Marjamäki kertoi seuranneensa HIFK:n lohkossa.

Viimeinen Frölunda-peli oli parhaita kiekkopelejä, joissa olen ollut mukana.

- Krefeldissä oli ollut viime viikolla harjoituspelissä 5000 ihmistä, mikä on hurjaa. Lähdemme menestymään, mutta se on vaikeaa. Peli kerrallaan.

KalPa – "Logistinen painajainen"

KalPa oli viime kaudella ainoa suomalaisjoukkue, joka ei selvinnyt CHL:n pudotuspeleihin. Uuden kauden uusista kujeista olivat Helsingissä kertomassa kuopiolaisten urheilutoimenjohtaja Kimmo Kapanen ja pelaajista Janne Keränen.

- Etsimme ja tutkimme vielä hyökkäykseen mahdollisesti lisäyksiä, puolustus ja maalivahtiosasto taas säilyvät lähes ennallaan, kertoi Kapanen.

Urheilutoimenjohtajan mukaan tämän CHL-kauden lohko – jossa pelaavat viime kaudella Extraligan runkosarjan voittanut Trinec ja Norjan hallitseva mestari Stavanger Oilers – on haastava.

- Logistisesti se on painajainen ja kova haaste. Trinecistä odotamme erityisesti kovaa haastetta, ehkä hieman samankaltaista kuin Sparta Praha viime kauden vastustajana.

Keränen kuvaili Stavangeria eksoottiseksi vastukseksi.

- En ole ennen päässyt pelaamaan norjalaisia vastaan, joten innolla odotan. Hyviä, tiukkoja pelejä on varmasti luvassa.

Tappara – Pöhinää on

Tapparan joukkue leireilee parhaillaan Ahvenanmaalla, mutta joukkueen myynti- ja markkinointijohtaja Aki Holma kertoili tamperelaisten kuulumisia.

- Haluamme saada tälle kaudelle lisää katsojia seuraamaan viihdyttäviä pelejämme. Uudistunut markkinointimme on tuonut lisää pöhinää, ja eiköhän katsomoon löydä tiensä myös viidestä kahdeksaan Ilves-fania, Holma heitti.

Tappara kohtaa alkulohkossa kovat vastustajat: sveitsiläisen EV Zugin ja Tukholman legendaarisen Djurgårdenin.

- Olemme tyytyväisiä kovaan alkulohkoon, Holma lupasi.

KalPa pelaa jälleen CHL:ää.
KalPa pelaa jälleen CHL:ää.
Kuva © Vilja Päätalo

Lukko – Luulaja, kohtaamme jälleen

Lukkoa edusti valmentaja Juha Vuori, joka kertoi joukkueen valmistautumisen sujuvan hyvin: tulihan Pitsiturnauksestakin voitto, mies mainitsi.

- Luulaja on tuttu vastus, joka pudotti meidät CHL:stä viime vuonna. Heillä on kova porukka, joka on muuttunut aika paljon.

Raumalaisten toinen vastustaja on Fribourg-Gotteron, tasokas sveitsiläisjoukkue.

- He ovat pelanneet muistaakseni neljällä viime kaudella semifinaaleissa tai finaaleissa. Viime vuonna he jäivät juuri ulos pudotuspeleistä ja tahtovat nyt varmasti todistaa olevansa kärkijoukkue. Ensimmäinen tavoitteemme on päästä CHL:ssä jatkoon ja mittauttaa itsemme.

TPS – Syttyykö Turku?

Turusta paikalle olivat saapuneet urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki ja pelaajista Ville-Vesa Vainiola. TPS saa vastaansa hieman suurelle yleisölle tuntemattomammat Linzin ja Düsseldorfin.

- Vastustajat eivät ole tuttuja, mutta mielenkiintoisia kylläkin. Joukkueestamme löytyy hyvin kokemusta, ja peli asettuu varmasti uomiinsa ennen pitkää, Vainiola tiivisti.

Niittymäellekään vastustajat eivät ole vielä tuttuja, mutta se ei ole ongelma.

Sama se, ketä tulee vastaan. Uskon meihin täysin.

- Sama se, ketä tulee vastaan. Uskon meihin täysin, vaikken pidäkään meitä tässä kohtaa mitenkään selvinä ennakkosuosikkeina.

Niittymäki ei vielä osannut sanoa, miten hyvin TPS-fanit osaavat vastata keskieurooppalaisyleisön huutokonserttiin.

- Toivotaan, että turkulainen yleisö löytää hallille voittojen myötä. Olemme innoissamme ja koitamme pitää huolen, että emme ole liian innoissamme.

JYP – Kahden kauppa ja Sheffield Steelers?

JYPin lohkossa on kovan jyväskyläläisryhmän lisäksi Euroopan eliittiin lukeutuva Frölunda ja eksoottinen brittijoukkue Sheffield Steelers.

Päävalmentaja Marko Virtanen ei kuitenkaan lue Steelersiä vielä etukäteen pois pelistä.

- Katsoin videota heidän harjoituspelistään, ja he ovat hyvin liikkuva ja organisoitu joukkue, Virtanen kertoi.

Mukaan tullut pelaajaedustaja Janne Kolehmainen ei ollut vielä kyseistä videota nähnyt.

- En vielä tiedä heistä sen enempää, sillä video ei ole vielä ehtinyt meille pelaajille asti. Villi korttihan he ovat.

JYPin CHL-katsojaluku oli viime kaudella pienin suomalaisista. Virtanen toivoo, että tilanne muuttuu nyt.

- Meillä oli viime viikolla reilu 3000 katsojaa ilmaisessa harjoituspelissämme, toivottavasti se herätteli. Nämä CHL-matsit ovat tosipelejä ja haluamme pärjätä niissä.

Täältä tulee CHL!
Täältä tulee CHL!
Kuva © Vilja Päätalo

Blues – Ensikertalaisen innolla

Ainoa suomalaisjoukkue, joka pelaa CHL:ssä ensimmäistä kertaa, on Espoon Blues. Jyrki Aho myhäili tyytyväisenä.

- Ansaitsimme pelaamalla paikkamme tänne isojen poikien peleihin. Vastustajamme ovat Litvinov ja Grenoble, joista jälkimmäisessä pelaa paljon ulkomaalaisia ja ensimmäisessä taas kokeneempaa tšekkikaartia. Aiomme olla työteliäs ja aktiivinen joukkue heitä vastaan.

Pelaajaedustaja Siim Liivik kertoo toivovansa menestystä.

- Kävi kateeksi, kun katsoin kuvia ystäväni Lennart Petrellin CHL-voitonjuhlista viime kaudelta. Se antaa lisäpotkua, kun tietää, että pelien lopussa voi odottaa jotain todella hyvää.

Kaikki joukkueet toivovat tietysti menestyvänsä, mutta Aho uskalsi toivoa hieman enemmänkin.

- Olemme sen verran tyhmiä, että uskallamme toivoa pärjäävämme vielä alkulohkovaiheen jälkeenkin!

HIFK – Kova tahti miellyttää

Helsinkiläiset arvottiin todella kovaan alkulohkoon: päävalmentaja Antti Törmäsen entinen seura Bern ja ruotsalainen Linköping tarjoavat kovan haasteen.

- Hyvä, että saimme kovan lohkon. Alkusarjassa reissaaminen yhdisti viime vuonna joukkuetta, Törmänen kertoi.

Myös tähtihyökkääjä Tomas Zaborsky oli tyytyväinen siihen, että CHL-pelien kova vauhti valmistaa Liigaan. Suomalaisten vaatimattomuuta ymmärtämätön slovakki uskalsi myös esittää tilaisuuden kunnianhimoisimman menestystavoitteen:

- Tavoitteemme on yksinkertaisesti voittaa!

» Lähetä palautetta toimitukselle