Analyysi: Matka jatkuu kohti vaasalaista identiteettiä

LIIGA / Artikkeli
Vaasan Sportin matka jatkuu Valtosen komennossa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vaasan Sport on uudistunut maltillisesti ja lähtee parantamaan sijoitustaan Liigassa tulevalla kaudella.

Sportin ensimmäinen modernin ajan Liiga-kausi oli loppujen lopuksi hyvä työnäyte. Joukkue voitti selkeästi muita heikommalla materiaalilla 20 peliä ollen hetken aikaa jopa mukana taistelussa paikasta pudotuspeleihin.

Vaasalaisten joukkueen rakennus ei tulevalla kaudella kohtaa samoja ongelmia kuin edellisellä kerralla, jolloin joukkue alkoi rakentumaan vasta lopputalvella 2014. Joukkue haali pelaajia jotka olivat 'jääneet muilta yli' tai huomaamatta. Kokonaisuutena toimisto onnistui joukkueen rakentamisessa ja vahvistamisessa kauden mittaan, tosin pari hutia sattui mukaan.

Kaudesta jäi hyvä perustus, jolle rakentaa pohjalaisen kiekkoilun ylpeyttä. Periksiantamaton ja yksinkertainen pelitapa, jonka Tomek Valtonen loi joukkueelle, oli juuri siitä, mitä Liigan heikoin joukkue tarvitsi.

Seuran taustat ja talous

Ensimmäiseltä Liiga-kaudelta Sportille jäi käteen reippaasti voitollinen tulos. Seura teki tilikaudella voittoa lähes 400 000 euroa, mikä meni suurelta osin Liiga-osakkeen lyhennyksiin. Lisäksi seuran järjestämä joukkorahoitettu osakeanti sai huomattavan määrän ihmisiä liikkeelle, joten annin tavoite ylitettiin reilusti. Positiivisena asiana voidaan myös pitää oman pääoman nousemista plussalle sen oltua aiemmin pahimmillaan yli 400 000 euroa pakkasen puolella.

Sportin taustoissa tapahtui kesäkuun yhtiökokouksessa pieniä muutoksia hallitukseen, kun Veijo Karppinen jättäytyi pois hallitustyöskentelystä. Hänen tilalleen nousivat Tommie Jern ja Ari-Pekka Soini. Vanhoina jäseninä hallituksessa jatkavat Ismo Aukee ja Jonas Hemming. Puheenjohtajan nuijaa heiluttelee edelleen Heikki Hiltunen.

Sportin kotihallin, Kuparisaaren, remontti on tulossa vasta muutaman vuoden päästä, mutta Sport jatkaa pienten muutosten tekemistä omalla kustannuksellaan. Tälle kaudelle niin sanottu moottoritien pääty muuttuu istumakatsomoksi, mikä laskee hieman hallin yleisökapasiteettia. Istumakatsomo on purettavaa mallia, joten jos Vaasassa satuttaisiin pudotuspelejä lähitulevaisuudessa pelaamaan, saadaan yleisökapasiteettia nostettua helposti. Kapasiteetin lasku ei liene suuri ongelma, koska edelliskaudella vain muutamaan otteeseen Sportin kotipelejä seurasi yli 4000 silmäparia.

Valmennus ja pelilliset asiat

Sportin valmennuksessa on vähän vanhaa ja vähän uutta, mutta ei mitään sinistä tai lainattua. Sekä seura että Valtonen ovat sitoutuneet toisiinsa monivuotisella sopimuksella, joten helpolla Valtosen palli Vaasassa ei heilu.

Apuvalmentajissa tapahtuu muutoksia Ari-Pekka Pajuluoman siirryttyä Sportin A-nuorten päävalmentajaksi. Petri Karjalainen saa kollegakseen nuorehkon Sami Tervosen Jokerit-organisaatiosta, jossa hän valmensi aiemmin B- ja C-junioreita. Maalivahtien valmennuksesta vastaa jatkossa Kärppien junioreissa vaikuttanut Aki Näykki.

Sportin pelaminen perustui viime kaudella luisteluun ja kovaan työntekoon. Joukkue ei antanut periksi ja piti rohkealla karvauksella itsensä vastustajien iholla. Vaikka pelitapa oli joitain joukkueita vastaan haavoittuva, se oli myös ajoittain tehokas materiaaliin nähden. Tälle kaudelle pelitapa ei pohjimmiltaan vaikuta muuttuneen paljoakaan uusien kasvojen tuodessa mausteensa soppaan.

Arvio

Valmentaja Valtosen ja joukkueen työ jää kesken, eikä tällä kaudella nähdä lopputulosta joka on tähtäimenä. Joukkue jatkaa vaasalaisen identiteetin rakentamista, mikä kaukalossa näyttää perustuvan energisyyteen, liikkeeseen ja fyysisyyteen. Kuten viime talvena, joukkue tarvitsee erinomaista maalivahtipeliä johon nojata heikkoina hetkinä. Valmennus on saanut haluamiaan palikoita oikeisiin lokeroihin ja se on nähtävissä. Onpa joukkueessa yksi pelaaja, jota Kuparisaaren käytävillä luonnehditaan 'luistelutaitoiseksi Valtoseksi'.

Seuran pelaajabudjetti on Liigan pienimpiä, noin 1,5 miljoonaa euroa. Liiga-osakkeen maksaminen rasittaa seuran taloutta vielä liikaa eikä anna myöden nostaa pelaajapalkkioita kahden miljoonan tasolle, jolloin voitaisiin kilpailla tasapäisemmin Liigan kärjen kanssa. Myynnin ja markkinoinnin onnistuminen on Sportille elinehto pelillisen menestyksen ohella, jotta budjetti voidaan pitää edes nykyisellä tasolla jatkossakin.

Viime kausi päättyi kannattajien kiitokseen, mikä herkisti osan raavaistakin miehistä. Jos sijoitus paranee, samaa lienee tiedossa Sportin kauden viimeisen kotipelin jälkeen.

Jatkoaika arvioi Sportin päätyvän runkosarjassa sijalle 14.

» Lähetä palautetta toimitukselle